Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    393
    Јас одев кај неа одреден период и иако ми ја имаше погодено дозата, сепак имав некои симптоми што не ми се смируваа и она ми викаше ова не ти е од тироидата (а симптомите апла тироидни:)). Не знам, верувам дека е стручна жената, ама па некако ми се потврди дека помладите ендокринолози повеќе ти се замараат, сакаат да откријат што ти е, зошто ти е... стариве си го имаат пројдено своето, сега бапни само еутироксче и таман си.

На Mimmi39 и Fontana им се допаѓа ова.
  2. Fontana

Fontana Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2018
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    596
    Така, и јас тоа приметив.
    Туку немам многу избор во мојот град нема ендокринолози а кога ќе дојде ред за Ск појма немам кој е најдобар па на него да одам. Последно слушнав за докторка во Систина (незнам име) ептен била стручна посебно за останување бремена со тироидна па така да може да ја пробам и нејзе да видам како ќе тераме.

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    4.284
    “Јодин” на македонски е јод. :)

Металите се определуваат во јонизирана форма. Од соединенијата на јод, калиум јодид е најчесто застапен и обично во однос на него (јодид) се прават определувањата во примероци. За конкретниов случај мислам дека се определува јодид.

Последна измена: 26 јануари 2021
  4. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    10.574
    Јас 10000 пати ти ја препорачувам др.Стефанка од Ремедика. Подобар доктор јас немам видено. Ислушува, прегледува резултати, советува, по пола час се задржувам кај неа и толку внимание ми посветува што и самата ме бодри и е позитивна дека ќе останам бремена.

Детална е, сака сѐ што пречи за бременост да се испита. И мене ме стави на терапија и чекаме да дејствува. Пре задоволна сум од неа. Не губи време, хормоните се битни поготово за бременост, треба време да се средат.

На 1209 и Fontana им се допаѓа ова.
  5. Fontana

Fontana Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2018
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    596
    Ti blagodaram mila, ke otidam kaj nejze najbrzo sto mozam. Fala ti za preporakata uste ednas :* dajboze da fakja pobrzo kaj site sto maka macime so ova

На Cherry blossom89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    10.574
    @Fontana Нема проблем мила и мене ми ја препорачаа и искрено само заради неа верувам дека ќе останам бремена :inlove:

Брзо се закажува тоа немај гајле, јас од денес за утре закажувам.

Мачно е, поготово со хормониве, трчај само да проверуваш ама со соодветна терапија ќе се средат.

Ако нешто те интересира пиши ми лп.

:hug: :*

7. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    11.472
    TSH 1.45 (0.55-4.78 )
    FT4 1.06 (0.89-1.76)
    Вредностиве ми се нормални, а на ехо тироидната е "умерено зголемена" - цитирам од извештајот. Стварно не знам што може да е, а да не е поради хормоните.
    Од симптоми на хипер ги имам повеќето, едино преосетливост на студ од хипо.
    Докторов вика се е друго супер, а верапамил појаки од на баба ми ми препиша за срцебиењата. Ноќе скоро и да не спијам.
    Некој со вакво искуство, каде хормоните се во ред, ехото не е, а симптоми постојат?

8. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Антитела имаш испитано?

9. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    11.472
    Засега не. Само за овие добив упат од интернистот.

10. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Да, нормални ти се вредностите.

На hristinan12 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Супер ти се хормониве вака. А за зголеменоста што ти кажа докторот? Причини?
    И јас имам така, умерено зголемена тироидна, ама мене и хормоните не ми беа во ред. Ако си во можност испитај и антитела, и побарај и второ мислење за тироиднава. Искрено, баш ме интересира зошто, и како може да се среди. И јас не добив некој посебен совет..

На MarigoldA му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.979
    Провери си антитела:!:

На MarigoldA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    11.472
    @Biljarkata @kravce ќе ги доиспитам и нив приватно, баш ме интересира. Пошто не ми е логично, ако нормално функционира, зошто е зголемена?

А и по природа малку сум хипохондрик, плус и на цело ова "дежурање" периодов, мравка да е слон ќе ја сторам. Пошто будна мислам колку што треба и не треба. Ќе почнам перницава од мака да ја џвакам.
    Не знам и јас @kravce околу големината како може да се среди, д-р ми вика не е ништо страшно, сум немала јазли такви работи.

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.979
    Јас имам таква ситуација, вредности во ред, зголемена без јазли.Ама и без симптоми. Има некоја врска со јодот, сеуште ја решавам мистеријата. Ако и антителата ти се во ред, ќе ми се придружиш во мистеријата

На kravce и MarigoldA им се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.573
    Допаѓања:
    43.064
    Извини не ти вратив, првиот пат беше ок ме советуваше се што треба, вториот 5 мин, и јас ќе ја менам.

На Fontana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Fontana

Fontana Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2018
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    596
    Дефинитивно.
    Ај што е скапичка па и не те погледнува. Буквално во кола ме чека мм, за 3 мин завршувам како до дуќан по млеко да сум влегла.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.573
    Допаѓања:
    43.064
    @Cherry blossom89 ако не е проблем кажи ми колку е цената на преглед со тест за антитела и хормони? Јас мислев на државно да одам следно ама ако не е многу ќе одам таму.

18. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    10.574

Не знам драга, мене ми зема 2500 за ехо на тироидна консултации и терапија само ми одреди..за други испитувања засега јас немам потреба, така ми кажа докторката, така да затоа не ја знам и цената.
    Ако не, јави се информативно во Ремедика, ќе ти кажат.

Девојки, да ве прашам..3 месеци веќе пијам Еутирокс 25мг. дури сега почнав да се чувствувам вознемирено, срцето забрзано ми лупа, од нив ми е? Вас ви се случува ова?

Последна измена од модератор: 3 февруари 2021
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.573
    Допаѓања:
    43.064
    Може не ти одговара дозата, нека ти испита пак, не знам како без хормонски тест ти дала еуротирокс на база на ехо само нели е проблем тоа?

20. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.862
    Допаѓања:
    10.574
    Ми ја даде оваа терапија зошто не можам да останам бремена година ипол и на база на претходни испитувања и со покачена тироидна над граница 4.70 ми беше а до 2 треба да е за бременост па затоа се одлучи за терапија. Нај мала доза е, до сега супер бев, овие 2 3 дена така почна да ми се случува :?: