Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.162
    Допаѓања:
    50.561
    IMG_20210416_232716.jpg

Денес проверував тироидна и матичната ми кажа во ред била.

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.140
    Допаѓања:
    180.967
    Твојов резултат, само со тсх плус симптом слабеење, може да значи дека имаш хипертироидизам. Оди на првата страна од темава и прочитај повеќе.
    Хипер е помалку честа дијагноза на форумов мислам, јас лично не знам многу да помогнам. Треба да се испитаат и другите хормони (тироидни) и антитела, тоа доктор ќе ти каже, и веројатно ќе добиеш терапија да се успори хиперактивноста на жлездата

@shz да, вредностите се во ред.

На Darlingzz и pdb123 им се допаѓа ова.
  3. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Може да ми кажете што значи покачени антитела TPO ab 86(<8.0) ? Дали е тоа Хашимото? И што тоа значи, колку е страшно? Пред некое време прашував во темава.. прв пат проверувам. ФТ4 е 12(<14) ТСХ е 4.179 пишува помало од 5 и нешто, ама дали е сепак и тоа во ред? Се извадив од памет од вредноста на антителата, нека ми објасни некој колку е страшно и дали има лек?

4. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    2.195
    Тоа е хашимото,меѓутоа со селен и безглутенска исхрана и помалку стрес се намалуваат.мене ми беа лани 200,сега ми се колку тебе.. побарај добар ендокринолог да те прегледа на ехо,дали има промени...инаку фт4 ти е супер и не би требало да те стават на еутирокс... бегај од доктори кои гледаат само тсх

На Вереничка и Biljarkata им се допаѓа ова.
  5. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    @Grungie

Ако на тоа мислиш, јас бев прво на ехо, веројатно тоа беше. Бев на интернист после Ковид за срцето, ама ми направи преглед(ехо) и на тироидна. Ми рече дека малку ми е смалена тироидната и имам мали цисти. Ама ми рече дека не е ништо страшно тоа.(Страшно е?) И тогаш ми рече да ги испитам хормоните. Веројатно е тоа тоа? Или треба некој друг преглед? Секако ќе се консултирам, синоќа беше доцна па затоа прво тука пишав. Се исплашив :(

6. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    2.195
    Нема што да се плашиш, отиди со резултатите кај него ама и второ мислење побарај доколку те стават на терапија.
    Ќе се следи состојбата, можно е пост ковид да ти се има пореметрно. Мене ми рипна ТСХ откако прелегсв коронна, а фт4 беше ок, сега после неколку месеци ми се стабилизираше. Тсх не е репер за суплементација со тироксин, има многу случаи каде докторите следејќи висок тсх препишуваат големи дози еутирокс и ги затераат во вештачки хипер и низа глупости...
    Затоа сум за второ мислење, а исто добри совети има и во фб група Штитњача-мој тихи непријатељ

На MarijaMi90, Biljarkata, Martka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    1.710
    Сега читам овде и по интернет дека Хашимото може да произлезе од нетолеранција на глутен. Откако ми рекоа да проверам хормони, бев убедена дека имам хипо, според симптомите: иритабилност, анксиозност, замор, слаба концентрација, болки во мускули, но и страшни мигренозни главоболки, сува кожа и чешање по телото особено последниот месец и проблеми со дигестија кои и претходно ги имав, како подуеност, опстипација, (и секогаш после сува тврда храна т.е леб тестенини пица и сл) Знам дека ова е сега само нагаѓање но можно е да имам проблем со глутен.
    Знае некој каде се испитува?

@Grungie

8. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    2.195
    Интолеранција на глутен знам дека има во Авицена приватно, меѓутоа со упат не би знаела.

Генерално, за луѓе со хипо/хаши низок е секогаш Д3, Феритин,б12, селен,магнезиум... недостаток на овие дава такви симптоми можеби првин да тргнеш од нив. Интернистот нека те упати за да провериш...
    Откако суплементирам мислам дека ми се намалија антителата.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  9. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    31
    Здраво дечки,
    Ве молам за препорака на доктор/ординација (на приватно) кај што комплет испитуваат тироидни хормони покрај правење ехо, за да не испитувам посебно хормони во лабораторија.
    Благодарам

10. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.810
    Допаѓања:
    4.282
    Тиреодијагностика
    http://www.tireodijagnostika.com.mk/

На stevemila и The Greatest им се допаѓа ова.
  11. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ...во ред се само параметрите и добиените резултати кои ти ги испитале, јас тука не ја гледам тиреопероксидазна антитела- антиТПО !

12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Tireodijagnostika, Dr Tatjana. Veke 4god sum kaj nea. Vo prvata bremenost mi se poremeti tiroidnata, negde 3ti mesec, i seuste sum kaj nea

На The Greatest му/ѝ се допаѓа ова.
  13. svetla v

svetla v Нов член

Се зачлени на:
    25 април 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    moze li da mi kazete ja imam osum jazli telesnata tezina mi se sgolemuva ito mnogo brgo a ne se hranam redovno imam desvki shto mi se loselo i od vodATASHTO JA PIAM hormonite mi varirat za toa ne mooze da se opredeli dli si hipo ili toa drugoto pravev biopsia edinata nadez shto mi ja dadoa deka e obichen jazel no sled redniot pregled ja izgubiv i taja nadez koga lekarkata mi reche deka se nadeva da e napravena biopsia na tochnia jazel poradi toa shto toi poo golemiot idrugite 4 se eden do drug i moze da se kaze deka se preklopuvat piam selen i kapki d3

14. svetla v

svetla v Нов член

Се зачлени на:
    25 април 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Лилшт за варирање ја се сложувам веке 1г неможе да се определи кај мен хипо ли хашимото ли е што е жлездата отекува спагја килограми растат замор 8 јазли од които еден веке преголем си расте пиам само селен и д3

15. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Веројатно треба да направите биопсија и на другите јазли, но тоа секако докторот ќе ви каже. Јас одам редовно на контроло, биопсија имам правено неколку пати.

16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.354
    Допаѓања:
    113.118
    IMG_20210427_094337.jpg
    Мислење? :|

17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Сега засега ништо од лекарства веројатно ама заради повишени антитела ќе треба редовно да се испитуваш и кога ќе се поместат хормони надвор од граница ќе те стават на терапија. Може да биде после неколку месеци, може после 10 години.

На Biljarkata, fana и kravce им се допаѓа ова.
  18. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    @fana земи си селен од минимум 150mcg дневно, ама да ги пиеш секој ден. Селенот го даваат за повисоки антитела. Исто можеш и цинк и витамин д, ама без испитан витамин д на своја рака не би препорачала.
    Можеш да пробаш со некоја диета (има на интернет разни препораки за исхрана поврзана со хашимото) но треба сама да видиш што ти годи, а што ти штети.

На Biljarkata и fana им се допаѓа ова.
  19. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    2.195
    Хашимото со хипо. Низок ФТ4. Би требало еутирокс,за оптимално функционирање на организмот... така се мачев и јас 3 години со ок TSH, но низок FT4, откако ме ставија на еутирокс ми се избалансира метаболизмот, наналив некое кило, пододобро се чувствував и тоа само кога фт4 ми беше поткачен во средина на реф.граници.
    Но, првин пробај со суплементација, селен,д3, б12,МГ, цинк, провери феритин...
    Доколку фт4 за месец-два не се качи би требало да пиеш еутирокс... пробај антителата да га намалуваш преку исхрана

На Mimmi39 и fana им се допаѓа ова.
  20. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    Хашимото го открив додека престојував во мојот град кај специјалист за нуклеарна медицина (нема ендокринолог), но со оглед на тоа што ќе продолжам да живеам во Скопје, би требало тука да се префрлам кај некого каде што ќе одам на контроли. Дали може да ми препорачате некого? И што е подобро, ендокринолог или специјалист за нуклеарна медицина (која би била разликата)?

Едит: Каде ги проверувате недостатоците на витамини/минерали и дали проверката оди конкретно за тие што ќе побарате или за сите поопшти/позначајни витамини/минерали? Приватно одите во некоја лабораторија или барате упат од матичниот доктор?