Здраво девојки, Ве замолувам кој знае да пише дали вредноста на ТСХ влијае за забременување. Веќе 2 години се бориме за забременување, се пробано се направено и сега гинекологот вика ТСХ треба да е со вредност 2 за бременост. Термин кај ендокринолог тешко наоѓам тек за месец дена, а веќе очајна сум и изморена од испитивања, болници... Последните резултати во прилог и истите се во граници на нормала.Дали некој знае да ми помогне или советува што понатаму и што да доиспитам. Ви благодарам од срце
ТСХ покачено, фт4 ниско (најдобро да е во средина на референтните вредности и по можност над нив). За овие резултати веројатно треба да примаш терапија за да се регулираат и двата хормони. За бременост, ТСХ е најдобро да биде околу 2, или во опсег од 1 до 2. Важно е и ти како се чувствуваш со овие вредности. Дали си уморна? Дали измери антитела?
Благодарам на одговорот❤️ Антитела сеуште немам испитано, никој досега не ме советувал, па ни сега со овие резултати не ми кажаа. Јас овие 2 години како се обидуваме на неколку месеци испитувам хормони и тироида и баш гледам вредностите секогаш ми биле горе доле толку, а никогаш не ме советувале да посетам ендокринолог. Ќе се обидам да најдам термин за понатамошни испитувања. Во однос на замор не чуствувам некој посебен замор во секојдневни обврски. П.С Дали е ова накај хипер или хипо? Или ништо од тоа бидејќи не ги надминува границите?
Според фр4, хипо. Ама и тсх е покачено, така што хипо би било. Можеш на приватно да отидеш ако не ти се чека 1 месец.
Zdravo devojki jas sum nova na forumov dali imal nekoj problem so ocite od tiroidnata zlezda..na ocite nemozat da mu najdat nisto ni bakterija ni bolest ni pobaraa hormoni na tiroidna fT4 i TSH..TSH mu bea 0.05 a fT4mu bese 30.86 a normalno e od 9-20..dali imal nekoj vakvo iskustvo do sega. Blagodaram odnapred
Mu izlegoa nanadvor mu otekoa kapacite i belkataa na ocite mu bese crvena go bolea cesto ocite 5-6 meseci na internet citav za gravesova bolest na ocite sto se povrzuva so hipertireozata posledniov mesec premnogu go bolea napravivme eho na tiroidna mu rece doktorkata deka mu e katastrofa tiroidnata i mu dade tirozol pa sega se nadevave deka kje se smiri
По резултатите е хипертиреоза а на очите да не имал егзофталмус Обично се јавува кај грејвс базедова дали му кажаа антитела да испита или на ехо дали го гледаа
Da go gledaa na eho i doktorkata samo mu kazala deka mu e katastrofa..site simptomi gi ima od hipertireozata i tirozolot sto mu go dade e za reguliranje na hipertireozata..taka da sigurno kje bide toa sto go navedovte so slika
Dali poradi teroidnata zlezda se cuvstvuva zategnatost kaj adamovoto jabolku I. Oteznato goltanje. Sovet nekoj
Здраво женски! И јас да ви се придружам тука. Прегледот го направив на приватно кај интернист.Еутирокс од 25мг пијам.Женски дали имате да ми предложите некој добар ендокринолог на приватно, бидејќи на државно нема слободен термин?
Јас одам во Витамед во Аеродром кај специјалист, задоволна сум од докторката. Бев пред еден месец, значи сепак се доаѓа до термин.