Симптоми Најчести симптоми на хипертиреозата се: гушавост, нервоза, промени на расположението, неподнесување топлина, прекумерно потење, тресење на рацете, срцебиење, замор, брзо заморување, отежнато дишење, брзо губење на телесната тежина и покрај добриот апетит, измет сличен на пролив итн. Исто така,кожата може да биде влажна и топла, а можни се и промени на потколениците во вид на задебелување. Кај Гравесовата болест често се јавува и оток на очните капаци, црвенило на белките, појава на двојни слики и испапченост на очите. Кај постарите пациенти често се јавува поблага, неспецифична клиничка слика, со намалена телесна тежина, слабост во мускулите, емотивна лабилност и нарушување на работата на срцето Убаво е понекогаш да се праша и чичко Google за некои едноставни работи одма ќе добиете линкови со информации. https://mk.wikipedia.org/wiki/Хипертироидизам
Испитај хормони дечко и напрај ехо на тироидна. тогаш ќе знаеш дали е од тироидната, јас имам хипертироизам, но немам никави проблеми со голтање.
Само ако имаш јазол/чвор на тироидна кој е блиску до дишникот и прави притисок. Јас сум со јазол и знаци на Хипер, зашто ТСХ е премногу низок (0.019 uIU/ml), a fT3 fT4 се во границо на нормала....
Dobro vecher lugje i se najdobro,Bog pomaga na site.Denes ispituvav hormoni na shtitna zhlezda i TSH mi e duri 7 ,jas mislam previsoko e toa za 22g dechko, shto da pravam, dokorot mi e zabolen od Korona ,duri do Ponedelnik treba da chekam za sovet ,shto da pravam ssa , shto da koristam,dali ima prichina za panika,chitajki po net denes,vidov i doznav kao primed 7 mnogu pomagalo za visok THS ,dali da zemam na svoja raka ushte utre ,shto da praam,ve molam za sovet ,pozz sekoe dobro na site ,site sme privremeni gosti na ovoj svet pa treba da si pomagame ,fa se chuvame i vrednuvame dodeka ne ima, poshto stv eden den site kje ne nemaa ,koj porano,koj podocna...
Нема причина за паника, не е итно. Можеш да почекаш до понеделник, веројатно тој ќе те упати кај специјалист.
Без паника и многу повисоко може да иде па не е толку страшно за недела-две ќе провериш пак ако треба, но обавезно провери и FT-4
Што симптоми имаш... јас пијам еутирокс и сега на последна контола тсх ми беше 8 крш сум со симптомите замор забрзано срце болка во очните капаци жештина во пределот на жлездата сега имам покачување на дозата.. хипо без хашимо сум
Вие кои пиете и други апчиња витамини освен еутирокс пример сите по јадење ли ги пиете и дали правите пауза измеѓу апче... јас пијам фолна по доручекот после некое време си растварам магнезиум после по ручекот пијам б12...е сега зедов селен се мислам кога да го пијам... п.с. дали селенот може да се пие само кај хипо без хашимо да не е стрикно за хашимото
Здраво, и јас имам проблем со тсх пијам фолна исто како тебе после доручек исто така докторката ми рече дека треба да има 2 часа простор од еутироксот до било кое друго апче па така и практикувам. Ако може некој кој имал случај како мојот да ми одговори за колку време се намалува тсх откако ќе се промени терапијата моментално ми е зголемена дозата дупло да напоменам и дека се борам за ивф.
Девојки може ли да споделите за колку време од прилика сте го спуштиле Тсх до 2, 2,5? Правев ИВФ во месец Март( неуспешно) и тогаш пред да почнам тсх ми беше 0.9 а сега ми се качило дури до 9. Треба да почнам со ново ИВФ ама додека не го спуштам неможам да почнам. Исто ме интересира тие што сте со хипо/хаши како ја намалувате телесната тежина? Јас од кога ја имам состојбава 5та година веќе нон стоп се вртам во круг.. ќе ослабам, па пак ќе ги вратам кг. Моментално сум најмногу поправена од секогаш што сум била, на УН диета сум се придржувам ама вагата никако да мрдне. Секој совет би ми бил добредојден..
Незнам ми рекоа демек од стрес од првото ИВФ ми било.. А под контрола ја држам 4 години веќе. Ќе проверам пак за 2 недели ама стварно се нервирам што пак сум на почеток како кога ја открив состојбава..
Не се разбирам во инвитро ич, ама дај си време или дај му време на телото. Ти ја менуваат терапијата во меѓувреме? И 0,9 не е многу арно, ако треба да биде околу 2
Na eho na tiroidna doktorot mi kaza deka imam mnogu mala Costa, nekolku milimetri, sto ne e voopsto zagrizuvacko, go prasav dali e mozno da e maligna i dali da odam na dopolnitelni ispituvanja mi rece ne, nema potreba niso samo kontrola Za godina dena. Jas sepak se zagriziv! Dali ima nekoj iskustvo so mali cisto i tretiranje