Мајка ми сега пред една недела почна да пие, од 25. Истите симптоми ги има, а докторката ја убедувала дека не и е од лекот... Затоа прашувам, многу ме загрижува, ептен и е лошо, а почна да и биде така кога почна да го пие лекот...
мајка ми има проблеми со тироидната жлезда, некогаш не може ни да зборува. пред 8-9 години и рекоа да намали со цигарите или целосно да се откаже, ама таа ко за инает дупло почна да пуши одвреме-навреме ја боли ама болката и трае по неколку дена. им препорачувам на сите што си имаат проблем со тироидната да се откажат од цигари, доколку пушат!
Јас бев кога бев мала со мајка ми, само таа требаше да се прегледува ама и јас се прегледав и ми земаа крв после(мн. се плашев тогаш од земање крв и се снимав самата себе за да им покажам на другарите дека не плачам повеќе ) и не ми најдоа мене ама на мајка ми и најдоа! После тоа коа одеше мајка ми на преглед одев јас зошто ми беше интресно и + на докторката ноктите мн. ми се допаѓаа
Здраво на сите! Ве читам веќе подолго време. Најпосле решив и јас да се регистрирам. Прекрасна група за поддршка сте. Сега да ве прашам нешто јас. Јас исто како и многу други тука што ги читам имам јазли на тироидната жлезда. После повеќе испитувања ми препорачаа дека треба да се оперирам и да ја извадат тироидната.Инаку лачењето на хормонот е нормално. Мене нешто друго ме мачи што слушнав. Тоа е дека со овој оперативен зафат можело многу лесно да се оштетат гласните жици, а уште полошо можело да се случи и да се има постоперативно потешкотии во дишењето. Ми рекоа дека во другите земји оперирале хирурзи од уво нос и грло како точно се викаат не сакам да згрешам, а само кај нас торакални хирурзи оперирале. Дали со тоа имате нешто искуство и дали знаете за вакво нешто??? Ова навистина ме загрижи...
Денес на лекар ми рекоа дека треба итно да си ја проверам тироидната жлезда ама врска немам зошто и како.Ќе видиме од резултатите.
Имам хипотиреоза вчера правев контрола на хормоните испадна дека дупло е покачен пролактинот и шекерот е на горна граница.Дали некој имал ваков проблем во паника сум таман помислив ја средив тироидната сега друг проблем?
Лоши вести од мене, по скоро двегодишно успешно држење под контрола на ТСХ и Т4, со еутирокс вчера доживеав шок. ТСХ се ми се покачи на 19,1 Сакав само да ви се пожалам!
И јас сакам да ве прашам во врска со ова. Тетка ми има хипертироидизам, ама многу е лошо. Крвната слика и е ужасна, многу слаба, никаков имунолошки систем, има проблеми со рамнотежата, едвај оди, одма се заморува, лицето и е отечено поготово очните капаци, па има проблеми и со очите. И земале крв за дополнителна анализа, ама не знам на што сумњаат. Уствари и не знам што сакам да прашам, колку може да биде сериозно, до каде тера оваа состојба?
Се додека се зима соодветната терапија,погодена до милиграм,не би требало да има дополнителни проблеми. И секако,овие нашиве ПОИМ немаат,ама ПОИМ,ниту еден доктор нема да ти каже што смееш,што не смееш,освен ако сам не си проучиш, мора да биде балансирана храната со исфрлен глуптен и соја производи. Може да биде сериозно,премногу,само ако не е под контрола со години. Од срцев удар,до паѓање во кома, атрофија на мускули, слабост... Не знам дали е само од тироидата,едино ако не се работи за хипертироида,туку друго заболување на тироидата. И јас имам лоши вести. Веќе две недели имам низок притисок,чести тахикардии, слабост, потекувам во лицето и ете што пробав да се ставам на диета,не успева. Најверојатно време е да ми се зголеми дозата. Нешто од кое веќе се плашам и си викам до кога?! Еден ден ќе голтам по цела табла на ден,како тргнало...
И јас исто сум под шок и мене тсх ми беше во граница со Еутирох 75 , 3 год.мегутоа пак не се чуствував добро.И почнав да читам по форумива затоа што нашиве доктори ке видат колку е вредноста и терај.А никој не ми кажал да направам проверка на др хормони и излезе пролактин до плафон.Ве молам кажете ми дали и вие имате проблеми со пролактинот и како ви еПозз
Дали со Хашимото синдром се припазувате што јадете? Јас од докторот добив дозвола се да јадам и да не избегнувам ништо, ама на нет прочитав дека има многу работи кои не смеат да се јадат. Инаку за одредени повремени чувства на умор и поспаност, апатија -да постојат ама не се алармантни. Како е кај вас?
Да од докторите ништо нема да слушнеш што треба да се јаде мегутоа од нет прочитав дека треба да се избегнува соја,праски,зелка тоа важи ако се внесува во поголеми колич.Јас викам од се по малку зошто треба да се внесува све но во граници да не се поправиме.Дали имаш проблеми со пролактинот и шекерот обично тие работи одат заедно.Кај кој доктор одиш/Позз
Одам во Битола кај Костурски и задоволна сум од терапијата никогаш до сега не сум имла некој проблем веке 8 години, а пролактин не сум го испитала до сега. Кои се симптоми во врска со пролактинот ако има поголемо или помало лачење?
Па не оди пролактинот и шеќерот баш со функцијата на тироидата. Ако веќе е оваа состојба во прашање,тогаш хипофизата е во прашање,штом повеќе хормони и жлезди се во прашање.
Здраво Феминки , пред некој ден на ќерка ми која има 14 год при проверка на тироидна жлезда и пронајдоа јазли на ехо, а при проверка на хормони фТ4= 0,16 , а ТСХ= 22,29. Ќе Ве замолам да ми кажете ако знаете какви се последици може да и се јават . Позз.
Здраво од уште еден нов член Имам дијаностицирано намалена функција на тероидната жлезда и веќе 3год сум на терапија. Се е ок, само што имам некогаш тихикардија (кога се нервирам за глупости и сум некое килце поправена Сакам да ве прашам како стоите со цигарите? Јас пробувам да ги намалам бидејќи ми предизвикуваат болка во грлото и се исплашив еден викенд мислев ќе умрам, ќе се задушам Докторката ми рече откажувај, ама.. барем со кафенце.. Поздрав!
И јас имам проблеми со пролактинот, а за тироидната сум со еутирокс 100. За пролактинот многу време ме лечеа со бромергон и немаше никаков успех, ама баш никаков . Читав по форуми овде онде и наидов на едни апчиња достинекс се консултирав со ендокринологот и ми рече да ги пијам нив, ми определи доза. Ми вика можев јас и претходно да ти ги дадам ама многу се скапи(едно апче негде околу 400 денари доаѓа, ама се надевам дека ќе има ефект). Во септември имам контрола ќе видиме дали има успех. Спојлер Е сега да ви споделам и друго искуство иако малку ми е смешно и веќе 1 месец помина и се мислев дали да пишам. Пред се да кажам дека во тоа никако не верувам ама ајде . Кај внука ми одиме на матура (во друг град) и по пат правиме пауза, наидува една жена во години негде над 50 и не прашува кај има во близина ореви, бидејќи собира ситни млади оревчиња. Тука одма мајка ми прашува дали ги собира за некој лек (мајка ми туку прави некои домашни лекови ). Жената ни вика „баам за тироидна“ јас почнав да се смеам и в лице и кажав не верувам во ова и дека имам проблеми со тироидната, ми вика дојди дома да ти пребаам па ќе видиш . Ми даде и број ако сум сакала да отидам (жената е од Кочани). Вика имала проблеми со тироидната одела и на лекар и се и една вечер на сон и се јавило демек како да бае со млади оревчиња . Искрено смешно ми е незнам
Би те замолила да ми кажеш колку ти е пролактинот и дали се снимаше на магнетна и како ти е шекерот? Позз/
zdravo sakam i jas da prasam nekoj isto i jas kako vas tuka stradam od nekoi problemi sto me macat .imav problem so heliobakteri ja lecev cela godina zadaja dovedam do nekoja granica toa sega e okej ama sega i togas imav i drugi simptomi sto citam sega tuka me naveduvat na;;teroidnata zlezda,,bev na internist mija gledase na exo i mi kaza daja proveram na krvta deka na exo mu izgledala dobro polozbata ama nemu izgledalo dobro xomogenata struktura pa trebalo daja proveram koj znae dami kaze kade treba daja proveram dane lutam od tamo do vamo posto nikoj nete upravuva kade tocno treba dase obratam.