Здраво, дечки. Јас имам тироидна жлезда и веќе 5 години пијам Еутирокс првата година по 50mg, а после тоа 4 дена по 50 и три дена по пола т.е 25mg. И еве веќе последниве три месеци на своја рака ги откажав и не ги пијам оти докторката ми рече дека ќе ги пијам доживотно и тоа многу ме исплаши и не сакам уште од млади години да мислам на ова. На 21 година ги почнав сега имам 26. Тогаш, првата година пред да отидам за прв пат на контрола чувствував гушење, вознемиреност и забрзано чукање на срцето или прескокнување претежно на вечер пред спиење, а сега поретко. Што мислите, дали може повторно да доведе до ваква ситуација со тек на време?
И на мене на 22год ми кажа дека доживотно ќе пијам терапија,па јас во ниту еден момент не сум помислила дека треба да ја прекинам. На моето тело му недостасува хормонот,со апчињата го надополнувам. Знаеш ли дека жлездата е поврзана со целиот организам и дека нејзиното нарушување може да доведе и до други состојби,како што веќе си имала? Не си играј со здравјето, хипотиродизам не е болест, туку состојба.
Не смета. Незнам дали треба или не треба ама членката пишала дека не е сигурна дали можи да се пие фемибион, па јас и кажав да не се мисли дали треба или не, да ги смени. Да си пие Премама што знам дека сигурно смее, јас ги пиев 9месеци.
Здраво-здраво годинава имав/м континуирани тахикардии (ги препишав/увам како панични напади) и лесен замор (додуша сум и доста неактивна перидов ) и бидејќи мајка ми има хашимото и прима терапија, испитав хормони. Пред 2 месеци во Авицена излезе TSH благо покачено 5.7, а Т4 на долна граница (во нормала), па оставив да проверам пак за некој месец и на систематски пред 2-3 недели ми рекоа дека тироидната е нехомогена и според резултативе од Авицена, ми препишаа туку-така терапија 0.25 еутирокс (не ја почнав). Отидов пред некој ден на второ мислење, каде докторката потврди за таа нехомогеност и дополнително дека недостига третина од жлездата (38/9mm - веројатно должина? или дијаметар?), ама резултатите од друга страна овој пат од Биотек излегоа уредни, со испитани антитела.. сега ми советуваат само проверка за 4 месеци. Прашањето ми е дали некоја од вас имала вакво искуство (на различни резултати и намалена тиороидна жлезда, а наоди во ред) и дали со (ако може да се наречат) симптомиве е во ред да послушам и чекам или да барам трета анализа? Не би сакала да се оставам, доколку има начин малку да го успорам или превентирам процесов.. Тенкс и извинете на рефератов
Мерам тсх 6. Зголемувам терапија мерам за 7 дена тсх 3.2 Во меѓувреме најдов ендокринолог кој само ми потврди дека треба да ја зголемам терапијата со еутирокс од 5 дена по 50мг и 2 дена по 25мг. На 4 дена 75мг и 3 дена 50мг. Рече контрола за 6 недели оти толку му требало на ТСХ да покаже. А ме чуди како кај мене покажа за цели 5 дена толку драстична разлика?
Во иста лабораторија правеше испитување? Мислам дека најмалку 4 недели се потребни за да се покаже резултат. Како и да е,во бременост тсх треба да е до 2.
Провери се во државна болница. Штом вредностите се во ред нема основа да ти дава терапија, а и не се дава терапија туку така.
Здраво, суспектна сум на хипо/хашимото, констатирано на ехо, а треба да испитувам хормони за да се прецизира дијагнозата. Ги читам вашите совети и сугестии и малку ми олесна, иако откако ми соопштија на што се сомневаат, само во дијагнозата ми е паметот. Ќе ве молам, да ми дадете препорака за добар ендокринолог и доколку се потврди мојата дијагноза ме интересира од кои хормонални апчиња сте најзадоволни и дали веднаш се чувствува подобрување. Однапред благодарам за одговорите.
Во иста лабораторија. Тоа ме зачуди што ендокирнологот ми рече дека ТСХ да покаже промена поради променета терапија треба 6 недели
Mene vo ist den so razlika od pola sat na patofiziilogija 2.36 TSH na klinicka biohemija 3.2 a posle toa se bocnav I na endokrinologija za tamu rezulat vi ponedelnik I najdi mu nzs.
Pred nekolku dena slucajno napraviv nekoi ispituvanja pomegu koi i na tiroidnata i mi otkrija deka imam Hashimoto. Anti Tpo 1300 Tsh 12 Mi prepisaa terapija Eurotirox od 50mg sekoj den. Isplasena sum mnogu nemam seuste rodeno. Prasanjeto mi e dali nekoj namesto so terapija resil so Nutricionist da smeni nacin na ishrana i kolku toa mu pomognalo. Izvinete na dolgiot post.
Ендокринолог ми кажа дека во случај на Хашимото прво пробуваат да помогнат со селен 200мг, цинк 50мг и Вит ц 1000мг. Ама конкретно за кои нивоа го применуваат овој пристап не знам. Види со ендокринолог најдобро, јас сум имала ТСХ но најмногу 8. Мое лаичко мислење е дека секогаш е најдобро да се проба без хормони ама нормално секој човек е различен а и секоја дијагноза односно состојба е на различно ниво. Друго што она ми кажа е дека научно не е докажано дека некоја храна штети/помага и рече се' е индивидуално ако осетиш дека нешто ти штети/помага сама си ја одреди диетата. Јас лично верувам дека она што гок внесуваме е и лек и отров. Тоа е само мое мислење, а како што читам и по странски форуми и други луѓе тврдат така.
Не се секирај. Мене скоро ми ја гледаа на ехо . Излегов суспектна. Испитав антитела ми беа 144. Докторката рече само да пијам селен и да следам на 6 месеци. Дури на 1000 антитела давале терапија. Ти поаакувам среќа. Не се плаши.
Многу ти благодарам, имам три ќерки, релативно сум млада и кога ми го спомаа хашимото, ме фати страв оти не познавам некој во моја близина кој има проблем со тироидата, за да можам да направам муабет. Во секој случај многу ти благодарам за поддршката и ти посакувам многу здравје.