Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Тироидната провери ја во Ендокринологија земи упат од матичен и за една недела ке имаш резултати од крвта и ке се провери дали има потреба од лечење.Јас сакам да те прашам јас имам проблеми со тироидната ама во последно време имам многу гадење и нагони за повракање еден период и со желудникот имав проблеми дали може да е проблем бактеријата Позз

2. goca.trzan

goca.trzan Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    odgovorot e za ';sencence''jas denes mi zemaa krv za teroidnata ne vo skopje tuku vo gradot kade sto zivejam rezultati vo petok ke bile gotovi do togas ke cekam ama nou skapo me kostase 1500 denari plativ za teroidnata i za heliobakteri komplet za dvete dase ispita a za povrakajneto moze dae od bakterijata a moze i ne treba dasija proveris dokolku ja imas kaj mene za prv pat koga ja otkriv vo procenti ja imav 95,5 toa bese nogu za gledanje koga gi vidov rezultatite sama se cudev i togas me terase na povrakanje posle piev trojna terapija edno tri cetri pati ja povtoruvav i se namali uste za deset procenti ja imav otogas ja nemam kontrolirano i sega ke vidam kakoe samo treba nogu dase drzeme pod kontrola i rezim na isxrana nesmeeme da jademe se i svasta posto od sekakva hrana ona se aktiviruva i pravi problemi pozdrav i ako ima drugo pa ke piseme :inlove:

[mod-kirilica:1obaog7o][/mod-kirilica:1obaog7o]

3. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Ги зема ли резултатите од тироидната .Кај мене овие гадења и повракање мислам дека е на нервна база а може и да е од желудникот

4. goca.trzan

goca.trzan Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    zdravo gi zemav rezultatite i pokazuva deka e se vo red so teroidnata zlezda nema nikakvi problem so neja ama imam problem pak so bakterijata mise pokacila malku na krvta nezneba dasi ja proveris bakterijata dasi sigurna dali e od neja posto jas ne povrakam samo taka imam problemi vo stomakot mise duva i imam bolki proveri sija za sekoj slucaj dasi znaes zemat 400 denari se vika t sakam so titar dase proveri bakterijata .toa znaci ja pokazuva vo procenti kolku ja ima ili nema a ne so pozitiv ili negativ pozdrav.

5. natashaaa

natashaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    5
    Дали вашите пријатели знаат знаат за вашата болест ? А ако знаат како им го кажавте тоа ? како изреагираа они ?..

6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    А зошто пак да не знаат? Не се тотални странци. Плус знам многу луѓе околу мене кои станаа свесни дека можеби имаат и имаа проблем,па се испитаа и им помогна,од други собирам информации, меѓусебно си даваме совети,кој што чул,прочитал,видел.
    Е сега има и некои ненаситници кои сум чула како викаат ако и е нека се здебели,ама у глобала тоа се злобни жени,разбраните и блиските,знаат и ценат. Можеби не е нешто од кое се умира,иако...во одредени случаи ако кулминира може,сепак е своевидна борба,секојдневна,за која можеби од слабоста си правам предност,ама да, се чувствувам еднаква,дури и подобра од некои кои можат,а не сакаат да функционираат максимално.
    Оние кои ми се ситат,еднаш ми прекипе лошо изреагирав,ама па и држеше вода... јас можам да ослабам,можам да направам се, ама ти не можеш да си ја смениш злобата,но тебе и онака не ти е грижа за тоа,но ете,не можеш ни фацата! Епа сега, на болест да се ситиш некому,треба да си нездрав.
    И така... :)

7. natashaaa

natashaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    5
    Lilit значи ова што го напиша ме врати у живот некако :) нз како да кажам ама имав една "другарка" на која што и верував и и кажав, а таа ми рече мутант и во фаца ми се изнасмеа од тогаш ми е многу тешко и поради тоа на никој не кажував

8. meli96

meli96 Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Здраво,
    јас веке со месеци држев разни диети (УН-диета, медицинска, 7-дневна итн.) и секогаш само се разочарував дека не слабеев.(Значи последните 3 години имам 15кг+, ама поради операција на ногата, а од тоа и губење кондиција). Поради тоа што секогаш ми беше лошо и имав главоболки и ми се стемнуваше почесто, морав поради татко ми да ја проверам крвта. И денес дојдоа резултатите, имам лесна намалена функција. Ми фали многу јод и железо и треба да пијам таблети. (после 2-3 месеци треба пак да си проверам крвта) Незнам дали сето тоа е поради диетите.. :| само сега неам појма како да слабеам ;(

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.320
    Допаѓања:
    158.403
    Ќе пиеш тоа што треба,што ќе ти препишат и ќе ти се нормализира. Дел од тежината ќе ја симнеш само заради таблетките.
    Прашај си на лекар дали смееш да ги земаш на суправит јод плус фолна. Мене ми дозволи докторката. Препорачано е за бремени жени,но и нас секако ни се добредојдени.

10. meli96

meli96 Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Tоа се таблети или? Ги има само во Македонија или и во други земји?

11. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    Еве ја мојата тема :)
    Јас си имам проблем со тироидната веќе 5 години. Имам хипотиреоза и сум на терапија од сам старт. Плус имам и хашимото, се наследено од мајка ми. Моментално примам терапија Еутиокс од 125мг. Цела бременост примав Еутирокс, но еден месец после породувањето ми ја укинаа терапијата. Затоа што проблемот со тироидната ми се појави еден месец пред да забременам, реши мојата докторка одма откако ќе се породам да ми ја прекине терапијата и да види како ќе реагира жлездата.
    Е тогаш како да пукна некоја бомба во мојот организам. За еден месец се здебелив дупло од тоа што без здебелена во бременост, почна да ми паѓа косата, да се тресам, имав тахикардии...да не набројувам. Тој кошмар траеше цел месец, додека на мојава ценета докторка не и текна да ме врати на старата терапија. Ама од тогаша па наваму јас не можам да се средам и со килажа и со тироидната. Само ми ја зголемува терапијата и пак мене не ми е добро. Веќе не знам што да правам, сменив неколку доктори.
    Сега сакам и ќерка ми да ја однесам на Детска Клиника и да ја проверам, иако е многу мала (3.5 години).

12. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    259.817
    ^Обично после породување се намалува терапијата во однос на онаа што си ја земала за време на бременоста, бидејќи тогаш се пие поголема доза но зошто целосно ти ја укинала тоа не ми е баш јасно.
    Инаку знае да реагира чудно жлездава после породување, кај мене на првата контрола покажа дури и симптоми на хипертиреоза за наредниот пат да ми се качу тсх до небо а бев цело време под терапија.
    Биди трпелива ќе се нормализира и битно е да имаш доктор на кој му веруваш.
    А за ќеркичката не знам дали е мала или не прашај го нејзиниот педијатар. На новороденчиња знам дека им прават тест одма после раѓање така да може ќе може и кај ќерка ти да се испита.
    Поздрав

13. maki1

maki1 Активен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    pRED EDEN MESEC I JAS BEV NA PREGLED ZA TEROIDNATA ZLEZDA.MI ZEMAA KRV I NE MI DADOA NIKAKVI LEKARSTVA SAMO MI REKOA KONTROLA ZA 6 MESECI, A NA GRLOTO OSEKAM KAKO DA IMAM NEKOJA TOPKA ME FAKA PANIKA DAJ UTESETE ME MALKU.

[mod-kirilica:2xdjrq8q][/mod-kirilica:2xdjrq8q]

14. white.kitten

white.kitten Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    76
    Да ве прашам нешто... Ако некој има проблем со тироидната жлезда и нешто поради тоа не знам има проблеми со растот, дали може нешто да се пренесе преку плунка??

15. macaaaaa

macaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    268
    Колку што знам јас проблемите со тиродната жлезда се појавуваат заради стрес, може да се наследни или заради X други недокажани причини, но не е пренослива болест.

16. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    не е преносливо преку плунка и сл. во никој случај!!!

17. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    286
    ова е врв .........преку плунка !!!!! па хормон е тоа , пореметување на твојата или неција жлезда како ке се пренесе не е зараза :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

18. VayaConDios

VayaConDios Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    99
    Пред две години ми е дијагностициран хипотироидизам, имам три јазли на десниот лобус со нехомогена содржина. Редовно правам пункции и ја следиме состојбата, но докторите не се одлучуваат за оперативен зафат. Не сум пројавила желба затоа што е доста ризична операција поради можноста да отиде нешто наопако со гласните жици (нестручен докторски кадар во нашава земја), но пред неколку дена почнав да добивам болки во десниот дел на вратот, каде што се наоѓаат јазлите. Болката не е константна, но кога изведувам некои движења со вратот или при потежок притисок со прстите на местото каде се нодусите, се чуствува непријатна болка. Јазлите не се приметуваат, можеби само малку, иако се три на број. Последното ехо го правев пред еден месец, според докторите, се е во ред. Вие кои имате јазли или струма чуствувате ли вакви болки понекогаш?

19. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    Не се секирај за топката во грлото, тоа ти е Глобус хистерикус, јас 100 пати сум ја имала и само по себе проага.Поздрав.

Дали со сите резултати си била кај торакален хирург и што ти вели тој?

20. VayaConDios

VayaConDios Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    99
    Не, не сум била. Потребен ми е упат од матичен доктор за кај торакален хирург? Знаеш ли да ми препорачаш некој? Не е важно дали е од државна или од приватниве клиники.