Јас дури сега гледам дека само во мојата околина има 4рица што имаат хашимото. Многу е често ама не е ништо стрсшно дури и да се дијагностицира
Незнам дали е исто...мене ми рече сум имала жлездички ситни....а сите вредности освен антителата што беа малку покачени беа во ред
Пред 5 недели се правев операција на слепо црево и во болницата вредностите на тироидата ми беа над нормалните -хиперфункција на тироидата.Во болница пиев таблети и капки.Откако ме пуштија 3дена не пиев таблети и направив крвна слика.Вредностите биле во ред и сум немала анти тела.Па старата матична ми кажа за 4 недели да повторам.Во понеделникот ја сменив матичната и правев кај новата испитување на крв.Овде ми покажа намалена функција на тиеоидата.Јас немам некои симптоми и ми е чудно како еднаш ми е зголемена функијата ,а еднаш намалена?Имала ли некоја слично искуство?Не пијам никакви таблети.Ми дадоа упат за понатамошни испитувања.
Дали се случило на некоја да има Хипотироидизам, намалена функција на тироидната жлезда, а да слабее ? Ме интересира зошто е тоа обратно кај мене, не дека не ми одговара вака Инаку пијам еутирокс од 75мг.
Кај мене беше така стигнав до 46кг ко неухранета бев , ама тогаш имав 21 год никогаш не пазев на храна после некоја година се вратив на нормална килажа од 52-53 кг, а последнава година стигнав до 59 .
THS 13,8 (0,27-4,20) T3 4,15 (3,1-6, T4 8,27 (12-22) Се јавив на нуклеарна медицина(како е ова на мк) рекоа дека е над дозволеноѕо и сега во четврток имам термин за ехо и др прегледи.
Кога е tsh над граница, тоа е Хипо и намалена функција на тироидната. Да не си била Хипо и првиот пат, да не си разбрала? Колку беше тогаш Tsh? По резултативе, хипотиреоза е ова.
Не неколку пати прашав во болница бев и не ми беше јасно зошто добивам таблети кога таков проблем немам.Различни др и сестри ми кажаа ради зголемена функција на тироидната. THS <0,01 T3 7,64 T4 24,3 Ова од болница.
Ова се вторите резултати? Е височко е тсх и Т4 троа ниско. Ама Т3 е во норма? Ај да видам што вика ќитапот. Како може Т3, кое се трансформира во Т4 да е во норма а Т4 да е ниско? Некој проблем со трансформацијата ли е? ... Чекај, сега и првите ги стави, со ТСХ помало од 1. За ова апчиња ти дадоа? Колку време ги пиеше, што апчиња? ... Гледам операција си правела. Не знам инфекција како делува на хипер, ама знаејќи како и настинка може да крене ТСХ би рекла за правилна дијагностика ти треба организам чист од инфекции и лекови. Ова е инаку прилично шашаво вака.
Ми даваа во болница околу 10 дена пиев и плус едни грди капки ама незнам како се викаат.Јас мислам од стрес ми беа вакви во болница. Не се разбирам што како.Старата матична ми правеше испитување се беше во нормала.Ама после 3 недели од нејзините испаднаа овие што ги постирав.Таа кажа немам антитела и е ок.Што значи тоа не знам.
Немаш антитела значи немаш автоимуно заболување. Тоа е добро. Знам од хипо се оди во хипер, ваљда и од хипер во хипо може при грешна терапија. Јас мислам ќе се среди само, му треба на организмот да се избалансира. Види што-како, времето ќе покаже.
Ејј ама сме имале среќа.. Се надевам вака останува засекогаш или може да се смени нешто па да почнеш да се поправаш? Уште едно прашање: Цел живот ли се пие терапијата? Фала ти
Исто и јас сум како неухранета а баш доволно јадам Ама ако подобро слаби од дебели, нели? 59 не се многу... јас сум моментално 57 а изгледам кожа и коски
Јас сум 180, со 65кг моментално Со Хашимото, цел живот за жал... Еднаш пробав да ги оставам апчињата и качив 17 tsh. Јас до сега мака со поправање не сум имала, брз метаболизмот ми е.. Јадам повеќе, повеќе во тоалет сум. Качив во бременостите доста, ама брзо ги симнав. Кај мене 6г ништо не се сменило.. открив по пораѓај со првото, со второ мака за забременување немав, значи доста промени ми претрпе телото и сеуште ништо не се сменило
Јас имав ваков проблем, и заради јазлите (лош наод по пункција) ми ја извадија тироидната жлезда, па сега доживотно морам да примам Еутирокс. Ова не е правило - зависи кај секој пациент - од големината на јазлите, наодот и сл. па во договор со докторот се гледа како да се оди понатаму.