Заборавив да спомнам - дека не треба да се плашиш - добро е да се има добар доктор кој ќе ве посоветува , и ќе се договорите како да се следат јазлите/цистите (колку често).
Извини - но не е добро на своја рака да се прекине ваков лек. Последиците од прекинување на Еутирокс не се чувствуваат веднаш - треба време да се потрошат резервите кои ги имаат ткивата, така што иако на почеток може да се чувствуваш добро, јас би те посоветувала ако немаш доверба - смени ја докторката/докторот, и види ако треба да се промени (намали) терапијата, но не на своја рака... Јас правев пауза од Еутирокс заради дијагностика, и по 1.5 месец полошо не сум се чувствувала во живот - не можев од автомобил до ординација без помош да дојдам, многу тешко е да се објасни - но се надевам ќе ме послушаш и нема да се плашиш од доживотна терапија.
Fala ti mnogu jas Lani ova vreme mi gi otkrija na Internisticki pregled no duri sega uspeav da zakazam na patofiza Dr Daniela Miladinova mi se padna mi rece deka mi se pod 1 cm, zasega ke gi sledime hormonski status e ureden I imam kontrola za 6 meseci sea sum bremena dur ne se porodam I onaka nemoze nisto da se prevzema.Za sega sledenje posle zdravje.Bev I na endokrinologija kaj Aleksandra Stevcevska taa isto mi kaza sledenje za sega no eden mi kaza deka e dosta prokrven toa bas ne I se dopadalo.
Зависи од наодот по операцијата. Ако е се во ред (нема малигни промени) или ако се вади штитната од други причини (премногу зголемена или сл), тогаш може и брзо по операцијата да се почне со терапија. Но, ако треба и друга дијагностика (со радио јод), или аблација со јод (за да се уништи остаточно ткиво) тогаш прво се завршува со овој дел а потоа се почнува со терапија. За се ова - е најдобро да се оди на патофиза - таму да ве води доктор од нуклеарна медицина за да ви препорачаат се што треба.
Zdravo Ve molam za iskustva. Izminatiov period imav tahikardii, pa ajde da se ispita i tiroida. Eho naod ureden, bez nikakvi promeni, analizi: TSH I T4 normalni, TPO At pokaceni, 39. Vo izvestajot napisana dijagnoza Hashimoto, nema potreba od terapija, kontrola po 1 godina. Prasanjeto mi e, dali nekoj imal slicno iskustvo i kakvi rezultati imal pri naredna kontrola? Dali e mozno TPO At da dojdat vo normala, ili dijagnozata e veke taa i da si ja prifatam? Vi blagodaram ❤️
А зашто испитуваше ова? Инаку ако ти се океј хормоните не значи по дифолт и оти структурата ти е океј
И матичната докторка истото ми го рече дека доживотно ќе ги пијам. Ми вели: „Не какво откажување? Доживотно засекогаш ќе ги пиеш.“ Сега овој период треба на контрола да одам ама прво треба да направам лабораториско испитување за TSH и незнам каков резултат ќе покаже бидејќи подолг период не ги пиев. Еве ги резултатите од првото испитување: TSH - 6.43 , а највисокото беше 6.88, сега последното мислам дека беше 3 и нешто.
Dali nekoj imal naod heterogen nodus so kalcifikat na lev lobus? Nisto ne mi kaza samo da napravam ispit uvanja na hormoni,dali ova e los naod?
Zdravo ima nekoja prveno operacija na tiroidna kade i koj doktor.Se raboti za moja sestra posle vtora bremenost naglo oslabnuva problem so tiroidna eve 5 godini e pot lekarstva i sve si e okej.Deneska na kontrola doktorkata i kazala deka hormoni se okej na eho bilo okej ama ke mora.da pravi operacija zatoa sto ne moze da gi pie dozivotno tie apcinja a ako gi prekine mozebi pak ke se vlosi situacija dobila sovet operacija da pravi vo Bugarija....Ako ima nekoj operacija praven vo Bugarija da me posoci kaj koj doktor i kolku kosta....
Jas sum bila na pregled kaj doktor Rumen Pandev pred nekolki godini, toj e dosta poznat vo Bugarija. Cena tocno neznam sega, ama sigurno e nad 2000 eur. Jas se operirav vo Zagreb, Dr Janusic, 3000 eur. Vo Remedika cena e 2600 Eur. A moze i na Drzavna Klinika.
Neznam bile stetni za dozivotno da gi pie....sega treba da pravi pauza da vidi dali ke ima nekakov problem...
Не е точно,голем дел од нас доживотно ќе ги пијат. Тоа е дополнување на хормонот. Ги пиев и за време на бременост и доење.
Da,hiper sega se e vored so hormonite a i predlaga operacija vo Bugarija.Treba 2 nedeli da pravi pauza so lekovi za da vidi dali ke ima nekakva promena,moze nema da ima promena a moze i pak ke se vlosi situacija zatoa dozivotno lekovi ne bidejki bile stetni.
Каква операција препорачува докторката? Целосно отстранување или делумно? На кој начин и штети терапијата која ја прима? Ако и ја отстранат целосно ќе падне од хипер во хипо и пак ќе мора да прима терапија доживотно. Мислам дека во вакви случаи се препорачува терапија со радиоактивен јод.
Celosna operacija a jodot ne go preporucue za ocite koga imade vlosuvnje na zdrastvenata sostojba pokraj naglo slabenje taa imase problem i so ednoto oko se razlikuvase od drugoto a i od togas nosi naocari...