Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Mr. Saki

Mr. Saki Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Jas se operirav pred dva meseca na klinika kaj dr.Natasa Tolevska mnogu dobra i strucna doktorka

На Juni1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Malecka@Snegulka

Malecka@Snegulka Нов член

Се зачлени на:
    10 декември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Zdravo sto bi znacele ths 0.021 t4 0.78 se pie eutoroks 125 dva dena pa 5 dena 100.pa se namali na 75 dva dena so 50 pet dena

3. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    9.377
    Здраво девојки, покрај анализата на крв решив поради симптомите да напрам и на тироидната жлезда е сега прв пат се соочувам со вакво нешто. Ми е страв малку. Да не треба терапија да земам доживотно или што знам јас.. Некоја ако има искуство нешто слично добредојдено би било да сподели. IMG_20211217_151353.jpg

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.927
    Какви симптоми, што решаваш?
    Тсх сам по себе може да не значи ништо особено, провери пак по месец дена заедно со тироидни хормони, ф3, ф4

На Rama, Guns N` Roses и angelche16 им се допаѓа ова.
  5. savageu

savageu Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2015
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    145
    И кај мене беше покачен тсх, ама јас испитував и тироксин и антитироидни антитела кои беа покачени. Дали само тсх испита? Инаку мене докторката ми кажа дека тој може да се покачи и при стрес. Но, секако консултирај се со доктор. Не е ништо страшно, многу луѓе имаат проблем со тироидната жлезда.

На angelche16 и Lavender4 им се допаѓа ова.
  6. angelche16

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    9.377
    Одамна немав испитано крвна слика и реков да испитам, но му реков на матичниот околу симптомите и ми даде и упат да направам и за тироидна. И сега од понеделник натака ќе одам на специјалист да ме види да одреди терапија. Инаку симптомите кои ги имав се многу чувство на студ, се поправив во килажа, па многу замор чувствувам, косата ми паѓаше малце околу ноември месец но ми се стабилизира, сува кожа па реков да направам. Е сега од понеделник натака на специјалист ќе одам. Инаку сум мала 19 години, па ако нешто згрешам извинете не ги разбирам многу работиве прв пат се соочувам со вакво нешто.

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.927
    Знаеме дека си мала:)
    Терапија само врз база на едно тсх не е во ред, би требало да се испитаат и тироидни антитела и фт4, ф3 хормони.

На Rama, Guns N` Roses и angelche16 им се допаѓа ова.
  8. angelche16

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    9.377
    Па да сигурно ќе ми направат анализи и на тоа, нормално. Ти благодарам многу на одговорот.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  9. angelche16

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    9.377
    А извини не прашав, по која постапка се одредуваат тие?

10. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Крв од вена ќе ти земат

На Biljarkata и angelche16 им се допаѓа ова.
  11. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    5.295
    Според симптомите најверојатно станува збор за хипотироидизам, односно намалена функција на тироидната жлезда. Не е ништо страшно, многу од нас во темава имаат ваква дијагноза. Ќе отидеш на специјалист, ќе ти ги испита и останатите хормони и антитела и ќе ти утврди дијагноза, а со тоа и терапија ако е потребно. Ако станува збор за хипотироидизам со земање на терапијата ќе се вратиш во нормала. Не се плаши, не е страшно. :)

На Sara B. и angelche16 им се допаѓа ова.
  12. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Е тука е зезанцијата, што ако земаш терапија со текот на времето ќе мораш да ја зголемуваш. И ако има некој искуство со земање суплементи на јод за да се зголеми хормонот на тироидата нека ми пиши.

13. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    5.295
    Во што е зезанцијата? Ако мислеше на тоа дека се зема најчесто доживотно, да, се зема, но животните навики остануваат исти. Нормален живот се води со терапијата, само имаш обврска наутро да пиеш таблетка. Или мислеше на нешто друго?

На Lavender4 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    Девојки ТСХ 9 месеци после пораѓај рипна на 10 и антителата 1500 ме ставија на еутирокс конечно после 3 години молење со различни интернисти, еутирокс прв месец по 25 и не се симна ТСХ многу само до 7 па ја сменија дозата 5 дена по 25мг , 2 дена по 50мг...најпроблематичен симптом ми е тежината односно метаболизмот ми е нефункционален и очекував како ќе почнам со терапијата да видам резултати некои ама јас дополнително качив на килажа и покрај рестрикцијата на храна што ја имам ....
    Да редуцирам уште повеќе или да се ставам на некоја диета , зашто вака симнав на почетокот нешто ситно на предродилна тежина се вратив и само ја одржавав килажата без да качувам дополнително ама ова веќе не се толерира многу почнува да ме фрустрира , гладувам а има вишок 10 кг кои не мрдаат , совет некој искуства со терапијава слични имате Вие , да бидам трепрелива да почекам или нешто да сменам ?

Дијагноза хашомото

15. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    @naturallmess колку време си на терапија? Јас после месеци почувствував промена, ама другарка ми и покрај терапијата со години, килажата и е иста :doh: Мислам е различно кај сите. Пробај отфрли леб и пецива од исхрана, мене тоа многу ми помогна.

@angelche16 и ехо на тироидна обавезно

На naturallmess, angelche16 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  16. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Epa ke moras da ja zgolemuvas dozata so tek na vreme. I posle toa koga ke dostignes maksimum doza, nagore kako? Zatoa jas ke pocnam so zemanje na tableti so jod kako dodatok na ishranata, da se zgolemi sekrecijata na hormonite.

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.927
    А ти хашимото имаш или само хипо?

18. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Samo hipo i mala promena vo tiroidata sto mi vidoa na eho. A inaku mi kaza eden anesteziolog, bidejki bev i na operacija za slepo crevo, deka imam i toa kako problemi so tiroidata i deka se oseka na dopir. Zemam edni suplementi prirodni se vika tiroid formula, od niv barem premorot od sabajle mi pomina. Inaku ne mozev da stanam od krevet. A i prekumerna tezina imam, i apetitot mi e ist, sum jadela ili ne. Bukvalno imam minimalno jadeno vo tekot na denot, gladot e ist. Se nadevam deka so jodot ke se regulira se.

19. angelche16

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    9.377
    Мене најмногу ми е страв поради килажата, нагло се здебелив а не сакам уште толку;( тоа ми е најголемата мака моментално..

20. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Ke moras da skratis blago, da pocnis da pesacis redovno, da pies suplement jod kapsuli. Inaku nema lek. I ovie terapii sto gi davaat doktorite pravat da se namali aktivnosta na tiroidata uste poveke. Eve jas sekoj den pocnav da pesacam, vremeto ne e losho. 40 min pesacenje ne e mn, i ne e zamorno.

На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.