Абе Косми, потребно е време да се среди тсх ако е вистина проблем тироидната, ама ако не е? Може било така пред 20 години, толку знаеле, сега знаеме поинаку. Само тсх, па уште вредност 7, не е индикација за терапија. Мислам ништо не кошта да проверат се што треба, better safe than sorry.
Ама девојчево има и симптоми на хипотиреоза,(0,4 до 4,5) е тсх во граници.Тсх 7 е Субклиничка хипотиреоза според резултатот кај девојчево. И дале минимална доза да биде покриена.Можеби немале реагенси да направат и други испитувања во градот каде живее.Можеби со логика да не отиде од 7 на 27 за еден месец и да повлече и други проблеми.Не знам. Над 7 секако треба следење и испитување на антителата,не е во граници.Селен или бразилски ореви многу ретко го решаваат проблемот. Не е пред 20 год., во континуитет е така. го следат редовно докторите тсх. Лошо со тироиднава е што се навикнуваш на состојбата и не приметуваш во почеток ,така јас сум дошла до 45 тсх ,а кога ке почнеш со терапија,ако е погодена се разбудуваш од зимски сон.
Да симптомите одат во прилог на хипотиреоза. Ама докторот како професионалец треба да испита покрај тсх и тироидни хормони и антитела па после да препишува терапија, а не прво терапија па ќе испитува хормонски статус.
Здраво девојки, Хашимото имам веќе 4 години и дневната терапија ми е еутирокс од 50 и селен 2х100. Гинеколот ми даде упат за да проверам репродуктивни хормони но и хормоните за тироидната. Подолу се резултатите, прегледот кај гинекологот ми е за една недела, а не можам а да не прашам дали ова се добри резултати, освен за тсх знам дека е покачено, но дали другите се во ред ? Би благодарам
Zdravo se raboti za postara osoba so napravena operacija na adenom na hipofiza.piese eutorox od 100 pet dena i 125 dva dena .ths i th4 niski.druga dr.pocna da gi namaluva tabletite sega e na 5omg.ama mnogu noski ths 0.021 a th4 e 0.58.logicno ne da se zgolemuva dozata na tolku niski vrednosti.?blagodaram
Здраво девојки. Ми треба консултација со Вас. Подолго време неможев да останам трудна. Во Јули испитував хормони меѓу кои и тироидни хормони од кои тсх испадна 4.45(0.49-4.67) и анти тпо 0.05(<3.2). Гинекологот толку испаничи ми вика одма со еутирокс да почнеш од 25 ок викам ја, ама не почнав. Во Ноември дознав дека сум трудна му кажав искрено дека не ги почнав еутироксот косата му се крена ми вика тсх треба да ми е испод 2.5, одма на ендокринолог, бев во тиреодијагностика ме гледаше на ехо докторката ми вика ја не гледам проблеми на ехото само мора повторно да испитаме тсх и т4 и ме караше и таа дека не сум почнала со терапија, испитав и тогаш односно пред еден месец тсх и т4 од кои тсх испадна 2.47(0.45-5.33) и т410.99(7.86-19.4). Ова се вредности без терапија. Пред некој ден повторно испитав по препорака на гинекологот и резултатите се: тсх 3.38 (0.45-4.75) и т4 12.40(4.5-12.5). Ендокринологот ми препиша еутирокс 25 по половинка 1 месец. Дали е возможно да варираат вредностите на хормоните сами? Зашто вака ми е страв малку да пијам еутирокс ако тироидните хормони сами се качуваат и симнуваат. Вие тука имате повеќе искуство, затоа сакав да Ве консултиирам.
Можно е да варираат, да. И не ми е јасно зошто Не слушаш доктор и не пиеш терапија??? Стварно не ми е јасно!!!! Страв и било бе!! Извини што вака ти "викам" ама навистина се изнервирав. Мал милион жени пијат еутирокс, ти ем бремена, ем се мачеше, ем ти варира тсх и дрн дупка си играш. Уште одма да си почнала со терапија! Сакаш лути се , сакаш Не, ама ова ти е совет од срце. Со тој хормон во бременост нема зезање, ниту експериментирање
Не не какво лутење... го ценам секое мислење и став. Фала ти. Кога беше тсх 2.47 ми рече докторката сега нема потреба од терапија да пијам затоа тогаш не почнав, овај пат кога покажа тсх 3.38 само што ми кажаа го почнав еутироксот само незнам дали е од него многу прелупнувања на срцето имам во текот на денот, а дозата е многу мала 25 половинка.
Тсх знае нагло да порасне со напредување на бременоста. Затоа ОДМА почни со терапија. Според мене пола од 25 ти е многу мала доза, појди у понеделник и кај друг ендокринолог, испитај пак тсх и нека ти дадат соодветна терапија. Јас сум без тироидна. Пијам визоки дози, по 200 мг. Во второ тромесечие ми зголемија доза, на макс ме ставија, 225. Хормонот го испитувам на 10-15 дена. Едит Прелупувње на срцето не ти е од апчето. Од самата тироидна ти е. Не ти работи како што треба, а ти дополнително ја "мачиш".
Ти Благодарам на советот. Да да почнав со терапија одма само што ми одобри докторот. Имам закажано на патофиза кај Др Синиша во вторник и планирам да видам тој што ќе каже, ми го препорачаа како доста добар Доктор со трудници што работел. Од кога го почнав еутироксот ми се прелупнувањата.
Синиша е врвен експерт. Ќе те усмери тој најправилно. Прелупувањата ќе се смират со правилна терапија. Пиши што ќе ти каже Синиша И со лесно
Тиреодијагностика,др.Татјана,со години работеше на Патофиза http://www.tireodijagnostika.com.mk Или Систина,др.Билјана Црцарева,исто работеше на Патофиза
Da vi se pofalam deka bez terapija posle 4 nedeli so promenet rezim na ishrana t. E isfrlen gluten vrednostite na TSH mi se namalija na 6.5 Anti tpo skoro isto. Istrazuvajki po internet procitav za tableti ENDONORM Prasanjeto mi e dali nekoj gi koristwl i iskuatva da mi kaze. Izvinete na dolgiov post. Eve eden link sto pronajdov za niv