Дал Здраво, дали 225 е највисока доза на Еутирокс. Прашувам зашто и јас сум без тероидна веќе два месеца, со Еутирокс почнав пред еден месец со 100 сега ми качија на 150мг. Некако многу брзо ми ја качуват терапијата, па до која доза ке стасам ќе видеме
Јас сум кај неа од прв ден. Нема да згрешиш само сега се на одмор до 17,01 мислам . И јас ќе ја посетам зашто ми покачи доза на 75 еден ден а 6 дена 50 ама некако дента кога го пијам 75 не се чувтсвувам како што треба.
До 11,01 се на одмор, на 12.01 почнуваат. Ако треба операција тоа е . Многу знам кои се преродиле откако се оперирале. Не е едноставно знам, ама ако е се мора...
Здраво девојки! Имам едно прашање... Дали некоја од вас до сега пиела црвена мака во прав (raw organic red Maca powder) која претходно не е „термички активирана“, односно не е претходно термички обработена со цел да се изгубат гоитрогените, или како и да се викаат на македонски (анг. goitrogens), кои се инаку штетни за работата на тироидната жлезда? Имено, јас имам полицистични јајници и хипотироидизам (за полицистичните освен магнезиум, Д3, Омега-3, вежбање и правилна исхрана колку-толку, не земам ништо друго; за тироидната 75 Еутирокс секој ден, веќе 10 години). Црвената мака читав дека на многумина со полицистични јајници им помогнала за балансирање на хормоните, поткревање на енергија, концентрација, итн. НО, постојат истражувања, препораки и коментари, според кои не се советува земањето мака ако имаш и проблеми со тироидната жлезда. Значи - докази има на двете страни. По долго пребарување, дојдов до заклучок дека зависи од тоа КАКВА мака користиш, дали е претходно темрички обработена односно активирана, оти ако е, се губат гоитрогените и останува само позитивното дејство од маката, или користиш само raw maca. Прашањето ми беше: - дали некоја од вас воопшто земала Мака до сега; - каква Мака (жолта/црна/црвена), - дали била претходно термички обработена односно активирана или желатинизирана (gelatinized maca), - дали ако зборуваме за не-активирана мака, сте ја обработувале некако термички (сте ја вареле, печеле нешто со нејзе, итн). - какви резултати/ефекти сте имале? Јас купив не-активирана, оти избрзав и не знаев за погоре споменатите информации. Но доста брзо дојдов до тие заклучоци и од првото земање на мака, ја варам. Се прашувам само, дали е тоа доволно како термичка обработка за да се изгубат гоитрогените, и дали и кога ќе се изгубат, маката е ВООПШТО корисна за мојата состојба, оти имам и полицистични и хипотироидизам, па затоа ме интересираат вашите искуства... Фала ви!
Здраво, имам едно прашање на 27 декември бев на патофиза во Скопје, ми рекоа резултатите по пошта ке ми ги пратат но сеуште ги нема. Дали некој знае по колку време стигаат или некој контакт број дали има?
Бев на ехо за нешто скроз друго, ама ми ја прегледаа и тироидната, нешто и' се виде чудно на докторката, као потврда (?) била, па ме прати на дополнителни испитувања преку крв и мокрача. Испадна дека имам Хашимото, ми рече докторката да пијам секој ден селен и д3 барем 2000, па за 3 месеци па да сум тестирала. Доволно е тоа само? Јас немам ни еден симптом од тоа што читав на нет, шо знам....
Девојки, потребно ми е мислење за овие резултати: TSH 2.260 (0.38-4.31) FT4 1.06 (0.82-1,63) FT3 2.92 (3.1 - 6.8 ) ATPO <0.05 (<3.12)
Ft4 16.50 Tsh 4.29 Insulin 3.0 Operirana od teroidna i struma do maj edna godina tocno Pijam eutiroks 25 Nekoj so vakvi rezultati iskustvo Doktorkata mi e na boleduvanje cekamm za kontrola Se osekam nervozno,umorno,pospano
Девојки месец и нешто како што пишав погоре во темата пијам еутирокс од 25 и денес прв пат правам вакви анализи. Искусни мислење? Чекам сега термин за кај специјалист ама додека чекам реков да прашам. Иначе TSH пред месец дена кога ми ја дадоа терапријата ми беше 7.16
Дали може тироидната во ехо да покаже некаков проблем,а воедно преку крвна слика на тироидни хормони да е се во ред?
Да, доколку има проблем во структурата. Пример појава на јазли кои најчесто не влијаат на функцијата (хормоните). Затоа истовремено се испитуваат и хормони и се прави ехо.
Nekoj so iskustvo so NAC za hashimoto i koja doza ja zemate? Jas sum samo so pokaceni anti tpo, nekogas i nad 1500 mi odat, drugite tiroidni hormoni mi se okey. Pijam samo 2x100 mg selen. Sega se rascitav i vidov deka se zema i NAC