оди !!! колку порано толку подобро ! јас ја добив тироиднаата на 10 год сега имам 14 и редовно одам на контрола си пијам апчиња и сега ми е во нормала
Ја уште ги пијам, ама незнам кај тебе може е другиот вид на тироидна и може нема да треба ти да ги пиеш !
Пред 2 години имам проверено тироидна жлезда на специјалист и резултатот ми беше со мало покачување на хормонот тироксин 24,а Нормална вредност на FT4 тироксин е 10.3 - 23.1pmol/l. Значи ми е бил на граница и немало потреба од терапија Е,сега ми е прашанњето : што понатаму дали да правам нареден преглед кај специјалист или нема потреба тоа е испитано
Јас имам хипотероидеа, значи не лачи доволно. Ме фаќа параноја дека многу долго треба да ги пијам, зошто чув за случаи каде што и до крајот на животот ги пиеле.
Мислам дека самиот специјалист требало да ти каже кога пак да се вратиш на контрола. Но кога веќе тоа не ти е нагласено, најдобро е сама да побараш од матичниот да ти се испита пак тероксинот. Зошто еднаш штом е бил благо покачен, треба постојано да се следи за да не изненади.
и мене ми беше многу страв дека треба цел живот да ги пијам да одам на контрола оти имав 10 години и тогаш бев многу мала но кога ги разбрав последиците веќе не се секирам за тоа ! ја 4 години ги пијам секој ден и сега многу ми е подобро тогаш многу вратот ми беше голем т.е многу широк но од кога почнав да пијам ми се врати во нормала, а само може да имаш проблеми со храната ! многу да сакаш да јадеш
Тоа и имам проблем, премногу се сакаме, и јас нејзе и таа мене )Се надевам дека со тек на време и тоа ќе се среди. Јас сум на еутирокс 50, а ти? Ти посакувам се најдобро.
мене на вратот скоро сите жлезди ми се потечени а едната има големина на помало јајце некогаш ме боли многу ама страв ми е да одам на лекар, се плашам да не имам некој рак или нешто такво знае ли некој од што може да потечат жлездите на вратот ?????
Под итно на доктор.Може не е ништо страшно но мора да те провери лекар.Лекарот проверува дали се болни жлездите дали се со променета боја на кожа ,дали тие се пакетирани ,дали се само по вратот или ги има на друго место.Во најлесен случај ќе ти даде антибиотик,но мора да се јавиш на лекар.
да ке морам да проверам што е, зошто е толку потечено можеби ако продолжам да одолговлекувам ќе стане сериозно така да од понеделник на доктор. Се недевам дека не е ништо сериозно
Jas imam hipotiroidea ja otkriv pred skorodve godini pijam eutirox 100mg 6 dena i 50 mg eden den. Dozivotno trba da se zema terapijata i pocesti kontroli. Vo odnos na debelinata na pocetokot namaliv 8 kg no vo posledno vreme postepeno kacuvam tezina. Na pocetokot odev na sekoi dva meseci na kontrola a po poslednata kontrola mi zakazaa posle 6 meseci. Mi se cini deka e mnogu dolgo do slednata kontrola. Ako ima nekoj da mi kaze na kolku vreme e redovna kontrola.
mene do sega mi pravea nekolku ispituvanja za teroidnata zlezda... mi kaza deka se dobri rezultatite , bidejki jas ne gi razbiram brojkite sto kako kolku ... vie sto gi pisuvate , mene mi kazaa deka sum imala mala sista 2 mm deka ne bilo seriozno ! i nisto ne mi prepisaa!!! sto bi mi kazale vie ??? da otidam pak... da proveram ili nema potreba !
И јас имав чворче,ама се изгуби со терапијата,вчера бев на контрола и ми рекоа дека нема ништо.Е сега,тие знаат да бидат сериозни,ако продолжат да растат и обично се јавуваат кај болни тироидеи,кај тебе ако се е нормално,тогаш не знам,побарај второ мислење.Често не сакаат да им направат пункција зошто е специфично,мали се и тешко се погодуваат,па оставаат на случајот... Патем и моето беше 2мм,ама го снема...
Не грижи се. Секогаш кога ќе ја доведат во нормала жлездата, контролите ги закажуваат за 6 месеци. И за секоја друга болест редовните контроли се на 6 месеци. Но, доколку ти не се чувствуваш најдобро и ако мислиш дека има потреба, твоја обврска е да појдеш кај дотичниот лекар за да поразговарате. Не знам колку ти е вредноста на хормонот последен пат и кај кој лекар одиш, за да коментирам повеќе.
TSH na poslednata kontrola vo pocetok na februari mi iznesuvase 1,94 sto e vo granica na normala. Inaku odam kaj privaten lekar specijalist za tiroidea.
Не се грижи тогаш. Навистина ти е супер сега, затоа и ти рекле на 6 месеци, зошто не дај боже ако има промени во тие 6 месеци ти сама ќе осетиш. Ако не се чувствуваш сигурна, побарај си второ мислење ама јас сум сигурна дека редовните контроли секаде се на 6 месеци. Јас одам сеуште на 3 ама кај мене не е уште средена. Поздрав и секое добро.