Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    На ЛП ти пишав.

2. Lizbet

Lizbet Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2010
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    2
    Bi sakala da ve prasam za sovet? jas simav strasni vrtoglavici, nervoza, strav, tresenje na racete i na nozete.. seto toa se slucuvase pre dve godini i imav dijagnoza aksioznost. Ne se sekjavam dali mi gi proverija hormonite vo tyoa vreme. Dali ova e povrzano so tiroidnata zlezda? gi citav simptomite i isven strav, vrtoglavici ostanatite ne mi se poklopuvaat, go prasav i maticniot lekar no mi kza deka enam potreba da ja porveram tiroidnata.
    Vi blagodaram odnapred

3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Па слични се симтомиве што ги кажуваш. И јас ги имав истите,плус и гушење кога ќе легнав да спијам, а за тресење и потење на рацете,вртоглавици и нервози да не ти зборам. Може и навистина да си имала анксиозност, но за секој случај провери си преку крв хормони на тироидна, да не му ја мислиш. Сега како си, пошто викаш дека тоа било пред две години, дали сега ти е подобрена ситуацијата???

4. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Овие симптоми и тоа како ми се познати сеуште се борам со нив ако веке пијам Еутирокс 4 год и ми е во нормала хормонот .Провери ги обавезно и двата хормони да ја исклучиш таа работа.Сакав да прашам дали некој пиел Валеријана и како делува имам несоница и нервоза па незнам како делува на тироидната Позз.

5. Lizbet

Lizbet Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2010
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    2
    podobrena mi e sostojbata mnogu..prethodno nemav nikakov apetit i mi bese strav da izlezam nadvor, pa vo rok od godina ipol se popraviv osum kila. ako se voznemiram mi se javuva tahihardija no mnogu retko, samo imam vrtoglavici i problemi so vidot. Doktorot mi e stvarno dobar i bar do sega ne zgresil i mi rece deka nema potreba da proveruvam hormoni iako ima kaj nego vo ordinacija.Navistina ne se sekjavam dali pred dve godini mi gi proverija hormonite iako nekolku pati mi zimaa krv, togas me bolese levata raka i se gusev, mi se tresea nozete i be znaev kaj se naogjam a prethodno bev strasno nervozna.Gusenje nemam povrzano so grloto
    Fala za sovetot, denes bas mislev da odam na lekar ama me predomisli doktorot, no za sekoj slucaj ke proveram.

zaboraviv da potenciram deka povremeno nautro i povrakjam, pa dali i ova ima vrska so tiroidnata? kostata i noktite mi se vo red.

6. At.ena

At.ena Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    32
    Операцијата на тироидната жлезда воопшто не е опасна за тоа да не се секираш,јас се оперирав пред една година и се е во ред,а за гласот и гласните жици после операција може да ти биде фатен гласот како да си засипната и тоа трае околу 20 дена и постепено потоа ти се враќа тоа настанувало поради внатрешни отоци кои притискале на гласните жици,но тоа е индивидуално на пример мене ми се фати гласот,а девојчето што беше со мене воопшто не и се фати,а за да одиш кај торакален хирург треба да те прати специјалистот што ти го води случајот бидејќи тој одлучува дали си за операција.

7. VayaConDios

VayaConDios Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    99
    Мило ми е што зафатот помнал успешно. Сум прочитала по неколку интернет сајтови искуства од луѓе кои имаат како последица проблем со гласните жици, а такви се повеќето ,на вакви позитивни искуства поретко налетувам, а исто така е многу важно кој ќе ја прави операцијата, во Македонија немаме така добри хирурзи, ниту во приватните болници оти таму отидоа истите доктори од клиника.

8. carina

carina Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    јас сум ти пример за успешно извршена операција во декември 2011,извадена ми е целата жлезда,ама во словенија,компликација може да се јави и на гласните жици и на паратироидните жлезди,јас имав привремена блокада на паратироидните жлезди,траеше едно 2 месеци и пиев калциум,после проработе.сега сум ок,пијам терапија за штитната,а и останав бремена по 4 месеци.целиов муабет ми е да си најдеш добар хирургкој би те оперирал и во кој ке имаш целосна доверба.мој совет ти е да не се оперираш во мк,покрај компликациите и лузните што ги прават се огромни,сум гледала жени оперирани тука,мене скоро и да не ми се познава.имаш добар хирург во словенија и во белград,ако те интересира слободно пиши ми ке ти објаснам се подетално и цена и текот на операција и постоперативен тек.поздрав

9. At.ena

At.ena Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    32
    И во Македонија има успешни хирурзи еве јас се оперирав на Клиника кај нас никаква компликација немав освен гласот што ми беше фатен, но гледам дека на многу им се случува тоа без разлика кај ќе се оперираат и тоа е нешто што поминува,а за лузни веќе и нашиве доктори работат по најнови методи на пример и јас имам минимална лузна што не се ни познава изгледа како гребнатинка само ако се гледа одблизу,а од подалеку не се ни приметува

10. carina

carina Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    6
    навистина ми е мило што си поминала ок,јас многу се распрашував,значи со години се интересирав за операција кај нас,и доколку најдев барем една личност со позитивно искуство од операција на штитна жлезда кај нас јас ке се оперирав тука,немаше да одам толку далеку.компликациите се тука и секаде ти ги кажуваат,значи мене и во словенија ме известија колкав е процентот од оштетување на гласните жици или на паратироидните жлезди(јас ја вадев целата жлезда што е многу покомплицирано отколку да се отстрани дел).срекна сум што се помина во најдобар ред,затоа што многу се плашев пред да се решам.поздрав

11. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Сум го изгубила бројот од ендокринологија за закажување на преглед. Ве молам ако некоја го знае да ми го напише бројот од амбулантата на ендокринологија.

12. VayaConDios

VayaConDios Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    99
    регистриран ми е овој број за ендо 023117349, не сум сигурна дека те упатува на шалтер но можеш да пробаш па ако не си на вистинско место они ќе те упатат, имал ли некој од вас отоци на врат како оние отоци на раце и ноѕе што ни се јавуваат и тоа проследени со црвенило? можно ли е да е од тироидата? зголемено срцебиење чуствувам последните ддфенови, можеби поради температурите?

13. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Бројот е 3111-588, секој работен ден од 08:00 до 11:30 се закажува. Но нешто реновираат сега па не им работат телефоните.

Да не знаете некој добар доктор што работи приватно? (не ми се читаат страните наназад)

14. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Порано се закажуваше после 12 или 1 претходно не, и на ниту еден број што го најдов неможам да ги добијам ќе морам да пратам некој лично да закаже

15. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Знам и јас отидов во 13:30 и ми рекоа дека по телефон се закажува до 11:30, после не закажувале телефонски, додека ако дојдеш лично можеш за закажеш само после 13:00.

Таму е лудило навистина, мене ми закажа за ноември 2013 година немало место порано. Немам зборови за тој хаос, затоа сакам на приватно или некој што работи со плави картони.

16. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Кажи му на матичниот да ти даде упат за во Ендомед, и закажи кај д-р Жанета Поповска Димова, читам добри коментари за неа а и јас планирав да закажувам таму (кога одиш од рекорд кон Кјуби, после на семафорите е одма десно, има табла) Работат со плави картони но се плаќало и нешто приватно, ама не било многу, ќе ти објаснат таму.
    телефон: (02) 3122 484

На Bozica1980 и Alondra им се допаѓа ова.
  17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    259.817
    Докторката е одлична, се плаќа 40ден за преглед и 60 за преглед со ехо. Единствена маана е што нема лабораторија па ќе мораш да одиш во некоја од поликлиниките. Јас одам во Ј. Сандаски за да ми земат крв па после назад со резултатите.

На Alondra му/ѝ се допаѓа ова.
  18. At.ena

At.ena Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    32
    Кажи му на матичниот да ти даде упат за во Ендомед, и закажи кај д-р Жанета Поповска Димова, читам добри коментари за неа а и јас планирав да закажувам таму (кога одиш од рекорд кон Кјуби, после на семафорите е одма десно, има табла) Работат со плави картони но се плаќало и нешто приватно, ама не било многу, ќе ти објаснат таму.
    телефон: (02) 3122 484[/quote

Дали знаеш дали во Ендомед вршат преглед само на тироидна жлезда или и на други проблеми со хормони бидејќи барам некој добар ендокринолог на приватно.

19. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    Имам хипотиреоза и веќе година ипол, пијам Еутирокс. Меѓутоа мајка ми слушнала за некој народен лек и ми го направи уште пред неколку месеци, ама јас уште не сум почнала да го пијам. Се прави од 40 млади оревчиња кои треба да стојат, извесен период во тегла со мед. Има ли некој пробано од леков до сега и какво е искуството од истиот?

20. MSkorpionka

MSkorpionka Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    4.100
    ^
    Стално си го имам дома и и' го давам на малата секојпат кога има грло, поткашлува, велат бил добар за градите, бронхит, имунитет...Стар домашен лек е, знам дека многу го користат но конкретно за тироида немам слушнато...