Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Јас ослабев некои си 45 кг, пред да "сватам" дека ми е од тироидата. Сепак провери си се ти на време, ако е нешто.

На БиЧос му/ѝ се допаѓа ова.
  2. БиЧос

БиЧос Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    234

3. ija

ija Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    976
    Допаѓања:
    722
    Девојки бремена сум шестти месец примам терапија од 0.25 пред некој ден тсх ми беше 3.5 а фт4 0.87 пред еден месец испитував тсх ми беше 3.7 а фт4 0.93 докторката што ме води не ми ја покачи терапијата дали ми е мала терапијава или е во ред некоја да ми одговори ако знае.

4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.458
    Кој те води?
    Би требало да ја покачи,во бременост треба да е меѓу 1-2 тсх, плус секои 4 недели контрола .

5. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Искуства со операција на јазли?
    Големината им е 45мм ,отокот е видлив и надворешно. Правев биопсија бенигни се , ама растат. Препорачуваат операција бидејќи растат ќе ми пречат на дишење голтање и може да зафатат и други структури, а момемтално како што е ќе мора да се вади десната страна на тиродата зашто е замотана со јазли и цисти.

6. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Препорака за добар хирург, на државна мислам дека операциите ги прават на торакална хирургија. Дали да чекам да видам коолу ќе порасне или е подобро брзо да ја вадам? Засега докторите не ми даваат јасни насоки. Хормоните ми се во нормала но ако отидам на операција ќе мора да се извади пола тироидна.

7. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Ослабувам и јас а јадам нормално чак и повеќе од обично и чудно ми е, освен тоа друг симптом немам. Циклус нередовен ама гинекологот мислеше тоа е заради доењето (7ипол месеци ми е бебето). Можно е само слабеење да е симптом?

8. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Можно е. Немав и некои други посебни симптоми освен што бев бледа и гушата ми беше отечена.

9. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    332
    Здраво девојки
    Пред некој ден ми беше дијагностициран хипертиреодизам и ова ми се резултатите кои за жал се катастрофа
    Прв пат се соочувам со ова, немам никој во фамилија со оваа дијагноза не верувам дека ми е генетски па ме интересира која е причината за ова
    За колку време од примање на терапија полнува да се стабилизирува? Јас имам дури и оток на вратот.
    Би ви била благодарна на било каква информација од ваше искуство бидејќи сум малку исплашена со оглед на тоа што се обидуваме за бебе па ова некако е пречка сега
    Извинете на долгиот пост но искрено сум загрижена :(

Прикачени фајлови:

10. Puellapulchra

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    7.943
    Мене ми кажаа 18-24 месеци. Зависи од докторот. Оди на приватно и најди си добар доктор што ќе те воде.

11. 94kickey

94kickey Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    18
    Здраво THS 0.25..
    Што значи ова?

12. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    дека е на долна граница хормонот или благ хипер се зависи од референтната вредност но не ви е напишана

13. Rose-tulip

Rose-tulip Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2014
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    287
    Здраво на сите. Направив испитувања на хормони т3, т4, ТСХ и антитела, со тоа што хормоните се во нормала, а кај антителата ATG (S) е 95.2 IU/ml. Согласно референтните вредности е покачено, ама ме интересира да не знае некој што точно значи?

14. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Тоа се антитела кои си ја напаѓаат тироидната. Хашимото. Сигурно е од скоро бидејќи штом има антитела со тек на време ќе се намалат хормоните.

15. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886

16. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    7.608
    Искуство кај др.Татјана Миленковиќ на Ендокринологија Скопје има некој? За една недела имам термин, ме интересира каква е како доктор пред се, после и како особа, има пристап до неа? :wasntme:

17. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    7.713
    Пункција каде правевте? Патофиза или ендокрино? Упат за каде и каков ви издаваат? Чекавте ли долго за резултатите?

18. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Здраво. Породена сум пред 8 месеци. Пред една недела правев испитувања на приватно за тсх испадна 6,3. По два-три дена направив исто испитување на болница тсх 9,8.
    Некако голема разлика во вредноста.
    Пред бременоста ми се движеше тсх околу 3 до 4,2 најмногу, во бременоста се спушти на 2,1 без терапија ( јадев бразилско оревче, не внесував кофеин и благо и јагленохидрати претерано избегнував ).
    Сега ми препишуваат Еутирокс од 50 но не ми испитаа антитела и други хормони. На ехо ме гледаше доктор , не ми била хомогена тироидната.
    Совет, дали да одам повторно на приватно и да испитувам пак и што ?

19. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    867
    Девојки,на левата страна на вратот имам неколку мали топчиња,матичната ми вели не е ништо дтрашно од послаба циркулација на крвта на таа страна на лимфната жлезда се прават како запушувања,не де прима терапија и не смета на организмот.Мене не ми е нормално со години да имам топчиња на вратот,не ме болат и не се големи.Можно ли е од тироидната да ми е имам хашимото пред една година ми дијагностицираа?И дали се штетни тие топчиња,некако на мисла ми се

20. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    5.210
    Остај матичната што вели од гледање, кажи и дека сакаш упат за на максилофацијална. Можеби не е ништо, но има специјалисти за тоа да го потврдат. А може и да има нешто па да се влоши состојбата со чекање. Во секој случај треба да се реагира, ти кажувам од искуство.