Знам, порано пиев и немав гајле. Ама сега ме стави во мисла, изгуглав малку и исто читав некои слични глупости, затоа сакав да слушнам ваши мислења. Наравоучение:Изгледа да не слуша човек кој што кажува, најдобро ќе биде
Читав дека препорачуваат да се пие селен, но мене ме плаши тоа дали може да направи некои измени во резултатите, бидејќи сепак пијам точно одредена доза еутирокс. Испитувањата на база на кои е е дадена терапијата е пред да пијам селен. Доколку има некој повеќе сознанија нека сподели, ова се само мои размислувања без консултатија со доктор.
Да, јас земам 100 микрограми селен, ама имај предвид дека во големи количини може да биде токсичен. Не конзумирај бразилски ореви ако земаш селен суплементи. Безбедната горна граница за селен е 400 микрограми на ден кај возрасни. Сè што е над тоа се смета за предозирање.
Jas pijam 200mg na den i plus 3 brazilski orevi na den, samo taka mi pagjaat antitelata do kaj 200, inaku mi se vo plafon I sega me zamisli, da si prasam jas doktor.....da ne se otrujam
Не конзумирам бразилски оревчиња, само селен пијам по едно апче на ден Не е ич смешно сигурно докторите знаат повеќе од нас, сите препорачуваат да не се претерува со витамини и минерали, конкретно за селенот и доктор Митов има статија дека не треба да се претерува со бразилски оревчиња.
Jas vaka so godini sum, sigurno 3 godini, so toa sto ne sekogas konsumiram orevi, ali go prasav doktorot mi rece ne mora orevi, dovolno e 200mg selen. Fala vi
Добро дојде во клубот. Има една статија на срспки е и баш убаво ја опишува состојбата на нас со хипо- хашимото. https://alternativainformacije.com/zdravlje/bolesti/dobar-dan-ja-sam-hasimoto/
Zdravo na site Dali nekoj Ima iskustvo od hiper vo hipo jas bev 7 godini I nesto hiper I primav redovna minimalna terapija so redovni kontroli na mesec do dva najmnogu vo rok od DVa meseci moze I pomalku I so minimalna terapija TSH mi dostigna do 23 mi kaza doktorkata da ne primam poveke nikakva terapija samo da sledime Po TRI nedeli bez terapija TSH Sega e vo normala no Ima drug problem so porano ne bese ekstremno visoki antitela tpo 1600 I na eho tiroideata deluvala za tipicno hasimoto sto porano nikogas toa mi go nemaat kazano ne znam Dali toa znaci deka jas postepeno od hiper preminuvam vo hipo nekoja clenka Ako pominala niz toa Ili nesto slicno da mi kaze da znam sto da ocekuvam. Pozdav
Вака знам високите антитела се показател на хашимото. Не знам дали предходно ги имаш испитувано, но 1 др ми кажа дека на почеток хашимотото прави хипер за потоа да премине во хипо. Антителата си ја напаѓаат и уништуваат тироидната. Докторите намаат начин како тоа да го спречат. Ќе чекаат да се намли функцијата да паднат хормоните па ќе примаш терапија. @deniz333
Jas gi nemam ispituvano tpo antitelata samo antitela na TSH receptorite togas tije Bea normalni mi kazuvaa deka nema potreba za ovije drugite zatoa sto na eho se gledalo tipicen hiper, no Sega promeneta e tiroideata I lici na hasimoto pa zatoa I gi proveriv sto se pokaza tocno mnogu se visoki Ednas Bea 650 za Edna nedela stanaa 1600 mn golema razlika vo rok od Edna nedela Sega bez terapija TSH mi e 3 za samo TRI nedeli padna od 23 na 3 Dali ke prodolzi da paga pa pak ke treba terapija za hiper ne znam jas se nadevam deka ke preminam vo hipo zatoa sto hiperot e mnogu polos od hipo
Не сум многу запознаена со термините , ама со хашимотото ќе се намали функцијата на тироидната ќе се намали лачењето на хормоните , значи хипо.
Девојки дали работат 8ми септември во сабота? Имам упат за проверка на хормони? Од колку саат е пожелно да одам, има ли гужви?
Пред еден месец испитав хормони тсх ми беше 5,38 фт4 во граници на нормала, се закажав на ехо на приватно и дури денес после еден месец појдов тсх е 2,38 на ехо се супер Докторот ми вели или се грешни резултатите од државна или самите вредности варираат, да пијам селен на три дена по едно и да појдам на контрола за три месеци.. Ви се случило вака?
Да, пред некој месец ми беше 2.73 потоа пак проверував 1.52, минатата недела 6. Испаничив и др рече грешка бил резултатот (проверував на државна). Во текот на неделата ќе испитам на приватно.