Тироидните не мора на 3 ден од циклус, нели? Имам упат за нив и за полови хормони, па случајно да нема реагенси за нив во мизерната штипска болница, да си терам на приватно потоа.
Здраво Дали на некоја од вас и бил препишан Euthyrox пред планирање на бременост и покрај тоа што хормоните се во граница TSH 4.57 ( 0.35 - 5.50) FT4 13.71 ( 11.5 -22.7) Тироидни антитела 1300. Со хашимото сум
Во бременост TSH треба да е околу 2. Обавезно ке ви дадат терапија и контрола секој месец. Важно е за развојот на бебето TSH да е оптимално. Исто и да не дојде до спонтан.
Jas 1 god pijev euthyrox 75 koga zapocnav invitro iako rezultatite mi bea ok mi nakacija na 100 i rece deka mora radi brekenosta
Mene mi se skoro slicni kako tvoite, so toa sto tsh mi varira, od 1.5 do 4 mi se dvizi. Antitelata non stop mi se okolu 1000. Mi dadoa 25mg eutirox, ali koga otidov na vtoro mislenje mi rekoa da go isklucam. I sega ne znam kade da fatam pravec
Како се снаоѓате со испитувања за Фт4 и Фт3? Со оглед на тоа што слабо има термин за ендокринолог, интернист..кој ви ги препишува хормониве? Месецов ќе плаќам приватно ама за понатака не ми е тоа решение, дај кажете ми предлози како да се снаоѓам.
Na nuklearna jas ispituvam, tamu sum pacient. Ako si nivni pacient ti zakazuvaat termin mareden koga odis na pregled i sekogas si pokrien so pregledi
Тоа е во државна? До пред година одев на приватно, кај Стефанка Ремедика а сеа сум кај Бранкица од Срце ординација. Не знам како се доаѓа до термин кај државниве, не знам ни кој доктор е добар во таа област. Не знам ниту кој дава упат за тироидните хормони, а ме пратија и за инсулин..па овој пат ќе ги проверам приватно.
Za tiroidni hormoni i insulin moze internist i ginekolog da ti dade, osven za antitpo ne mlze ginekologot, a za tsh, ft4, ft3 i insulin moze ginekolog. Najveke ke zavrsis rabota preku internist na klinicka biohemija Nuklearna e na klinika, odma sprema ginekologija, ali do termini tamu samo so priroriteten preku internist
Епа мојот матичен е посебен, не сака да ми дава упат не можел он тоа да дава, само за тсх и гинеколошките, дури ни за машките хормони не смеел. Работава е да си чекам термин за интернист, ама они па се слаби со термини ќе чекам, тоа е. Фала нај многу за помошта
Контрола па и не мора секој месец, мене тука каде што сум ми прават контрола на секое тромесечје, терапијата ми ја зголемија кога останав бремена, а не знаев дека сум и уште сум на таа доза. Се е во ред со бебето, 23 недела сум. Пиј си го од апчето од 25 пошто може во бременоста да ти скокнат вредностите. Селен јас пијам откако имам дијагноза,4 години скоро, по едно на ден, ако се деси да јадам ореви не пијам апче. Токсичен е ако го внесеме повеќе од дозволеното и ако нема потреба од него, тие со болести на тероидна и тоа како имаат потреба од селен.
Некој со искуство со покачени антитела? Незнам ни што е тоа, ни како е, но се плашам! Денес ги зедов резултатите видов дека се покачени, утре ќе одам кај докторот . Хормоните се во нормала.
Jas sum 10 god so pokaceni antitpo. Selen primam. Hashimoto se vika dijagnizata, imas na net mnogu preporaki za zdrava hrana, iskreno mene selenot mnogu mi pomaga. Kontroli treba redovni, nisto strasno
Iskustvo so Magdalena Simeonova od 8 septemvri? Prv pat ke odam jas nea, do sega odev na privatno no sakam da se prefrlam na drzavno.
Здраво, и јас сакам да се префрлам државно, која докторка би ја препорачале, за јазли немам хипо или хипер само следење на јазлите?