Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    88.449
    Оперираат.
    Некаде орл хорург,хирург за глава и врат ,кај нас торакален.
    @Martka
    Зошто одложуваш,реши го и раат после.
    Андреја Арсовски беше во Ремедика,сега е Систина,операцијата би те чинела повеќе од 3000 еур.
    Зоран Спировски исто така одличен хирург мислам дека работи во Оне хоспитал.
    А на клиника зошто не одиш?
    Др.Кондов ,на пр.

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    11.147
    Тука најмногу сте активни за тироидната. Прашав во неколку теми ама паничам па гледам каде можам да добијам брзо одговор.
    Пред една година испитував тироидна ми беше ок, се супер,поради спонтан испитував.
    Поради спонтани ми рекоа и ТПО и ТГ да испитам
    Денес вредностите на едно ми се многу покачени. Се испаничив. Дали има некаква врска што лечам кашлица и суво грло цела недела не знам, јас прв пат се соочувам со овој проблем.
    А немам никакви симптоми за намалена, зголемена функција на тироидна.
    Може ли некој од вас да ме просветли колку е страшно ова, или има врска резултатот со вирусната инфекција на грлото? Можеби лупам глупости, може и нема никаква врска, ама стварно не знам ништо за ова, а најлоши дијагнози си напишав (facepalm)

3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    11.147
    Што ти кажаа за покачените вредности, јас имам покачено Тг, ТПО ми е во ред. Дамла ме удри колку е покачено (facepalm)

4. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Ne panici, jas mozdbi 10 god sum so mnogu pokaceni anti tpo. Ke si odis redovno na kontroli na endokrinolog ili na nuklearna medicina. Za zal, kaj mene se potvrdi deka poradi pokacenite anti tpo imav spontan abortus, zosto se drugo mi e ispitano.
    Ovaa rabota bara posvetenost.
    Mene za naredna bremenost mi kazaa deka treba da primam kortiko terapija zaradi anti telata, za koe ne se slozi mojot endokrinolog. I taka sega si se vrtam vo krug, ginekolog edno kazuva, endokrinolog drugo (facepalm)
    A i btw nema vrska virusnata imfekcija, stanuva zbor za avtoimuni zaboluvanja na tiroidata i nemaat vrska so respiratorni infekcii
    Ne e strasno, ama bara posvetenost.
    Ne znam kako e so anti tg pokaceni, mene ovie anti tpo mi pravat problemi so zabremenuvanje i imam strasni tahikardii koi gi lecam so verapamil, drugo nemam primeteno.
    Za uteha, mene anti tpo od granica 60, postojano mi e nad 1000 :doh: avtoimuno e zaboluvanje i toa se vika so zdravje da si go nosis. Treba vnimavanje na ishrana i ima nekoi istrazuvanja za visoki dozi na vit d, ama nekako nemam hrabrost za istrazuvanja jas da vlezam

Последна измена: 12 јануари 2023
  5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    11.147
    Мене Тг од 4.5 треба да е, мене ми е 34.5
    Со исхрана од секогаш сум внимавала, од каде ова излезе не знам. Најверојатно од ова имам два спонтани :(

6. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Pa mozno e, ali vidi ispitaj poveke raboti ima za spontan. Odi na transfuziologija ima cel panel sto se treba da ispitas, od trombofilija do avtoimuni zaboluvanja.
    E sega za ova anti tg pokaceni, odi si kaj dobar doktor. Jas se baftam 10 god, ama sega koga pocnav bremenost, epten mi kompliciraat,a so tek na vreme i drugi raboti poremetuvaat. Ali so kontrola i posvetenost se sreduvaat na nekoe prifatlivo nivo.

7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    11.147
    Се друго ми е испитано, уште ова ми беше останато, искрено ни не мислев да го испитам, ај викам да не ми е на мисла.
    А на гладно ли се испитува тироидна? Јас најадена си отидов :tmi:

8. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Ne, nema vrska tiroidata gladna ili jadena. Ke si otides na specijalist, sekako pak ke te proverat, ke si bides na cisto
    Ja falat taa vo Srce ordinacija, ama skapa mnogu. Jas odam na nuklearna kaj Sinisa

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Во право си,треба да го решам....
    Иначе Кондов да,и ми ја пофалија Даниела Поп Ѓорчева на клиника,па ќе видам....ич не ми се чепка,ама па и вака не бива...

10. Eona.002

Eona.002 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2021
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    19
    Кај Танер Хасан препорака да не закажувате. Тотално нестручен и неспособен. Подобро почекајте термин кај друг ендокринолог отколку да ви згреши терапија.

11. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Така, кај нас во државата немало специјалисти за тироодна. За жал тие операции ги прават докторите торакална хирургија.
    Кој може да си дозволи нека оди во Бугарија. Таму имало специјални болници кои прават исклучиво вакви операции, значи доктори специјалисти за тироида.

12. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Иста сум. Правеше ли биопсија?
    Цело време сум на мисла а немам храброст да отидам. Кога бев на консултација кај др Арсовски изгледа ме виде преплашена. Ми вели само тој што нешто му фали во глава не се плаши од операција ама да биде во граници на нормала Биопсијата кај мене излезе бенигни дека се јазлите ама знаеме дека со биопсија не сме 100 % сигурни дека нема малигни клетки. Што ако со стравот си направиме поголем проблем, а и не ми е баш јасно ама др Арсовски ми рече дека може и да смени структура.
    Така да се решиме поскоро. Ми рекоа дека брзо се закрепнува физички, само подолго време ќе мора да се чува гласот, да не се зборува многу изгледа. Не знам и дали на почеток целосно веднаш се враќа гласот или со тек на време?
    На пријателка моја и ги оштетија гласните жици при ваква операција. Сега си шепоти , толку и е силата на гласот.
    За Ристо Чоланчевски сте чуле? Мене ми го препорачаа.

13. angelinkaa

angelinkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Zdravo devojki dali ima nekoj praveno operacija na tiroidna vo Zan Mitrev?

14. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    И мене ме интересира, колку денови во болница , колку дома , како со гласот. Имам мало дете и не сум ја оставала до сега .

15. SkarletOHara

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Ако врќе одите на приватно , проверете за болници во Бугарија.

На angelinkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. angelinkaa

angelinkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Jas koga prasuvav mi rekoa deka tri dena se lezi I te pustaat deka ne kolku dena zaripnatost se ima I da se odbere strucen doktor sepak na ostelivo mesto e I tuka za doktor sum vo???

17. angelinkaa

angelinkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    2
    Znaete Kade vo Bugarija?

18. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Правев биопсија и кај мене е бенигна фала Богу(кога и да појдам на доктор,ми велат вади ја,голема е да не смени структура).Имам едно детенце,сакам уште едно(да родам па да ја вадам),не знам што да правам.
    Иначе бев ја тања Маказлиева на клиника,па кај Даниела Донева во 8 ми септември,па потоа бев на контрола кај една докторка приватно и кај еден државно во амбуланта во Ѓорче,и сите ми велат вади ја.Не сум одлучила уште,не знам дали има асален доктор за ова овој зафат(какво ни е здравството хаос),не знам што да правам.
    Иначе мене ми ја предложија Поп Ѓорчева на клиника,не ја знам.
    Не ми се дава толку пара за на приватно,премногу е.
    Иначе гледав едно попладне на Телма телевизија гостуваше една докторка од клиника "Жан Митрев",(не ми текнува на името), беше доста стручна и кажуваше нешто за нова метода со ласер без нож,се мислам кај неа да одам за консултација,да видам што ќе ми каже.

19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    88.449
    @Martka
    Поп Ѓорчева е докторка на патофиза како и Маказлиева.
    Не прави операции.

На Blondie715 и Martka им се допаѓа ова.
  20. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Тоа и јас се мислам,кој доктор да го барам,или да одам на среќа,кај кого има термин кај тој(какво ни е здравствово),се плашам без врат да не останам.
    Барам решение и ми оди паметот до таму да пробам нешто со кинезотерспија,акопунктура,иван исцелител(знам трескам зелени),ама пристајем на све.
    Ти благодарам на информацијата за докторката.