Рама, се оди на закажаното, секогаш е по еден месец и повеќе чекање, време закажуваат но нема врска, и лично на шалтер да си закажала, така да, оди кон 8-9 сабајле,. Со упат од матичен одиш специјалист (знае матичниот), и тек специјалистот ти дава упат за ендокринологија. Колкава гужва е, не можам да ти дообјаснам. Значи одиш, ја оставаш книшката на шалтер кај што има и други книшки, кога ке ти дојде редот ке те упатат кај одреден доктор/ендокринолог, и се упатуваш пред неовата/нејзината врата каде чекаш ред (даваат на шалтер бројчиња ама нема многу врска). Кога ке влезеш си ја кажуваш нели маката и те упатува да ти земат крв за проверка на хормоните. Одиш пак на шалтер да ти заверат, истата процедура на чекање, барем е евтино, по 50-тина денари од хормон и 40 ден. прегледот.,те боцкаат, и за една недела резултати, па пак кај докторот.
Кога ке влезеш си ја кажуваш нели маката и те упатува да ти земат крв за проверка на хормоните. Одиш пак на шалтер да ти заверат, истата процедура на чекање, барем е евтино, по 50-тина денари од хормон и 40 ден. прегледот.,те боцкаат, и за една недела резултати, па пак кај докторот.[/quote] Воопшто не одиш повторно кај докторот, туку резулататите ти стигнуваат дома по пошта и на нив пишува што имаш, што да пиеш и за колку време повторно да се јавиш кај докторот.
девојки вака... немам направено никакви испитувања на тироидната жлезда затоа што не знам од која причина но имам страв... али последниве 2 години имам промени кои ги чувствувам... пред три год се запишав на факултет од стрес нервоза замор и ненаспаност живеев... во тој период и започнав да вежбам симнав околу 15 кг... али после една година т.с. пред две години станав многу нервозна, на моменти ми се тресат рацете и имам вртоглавица, косата почна да ми опаѓа и моментално имам половина од тоа што некогаш имав, ноктите ми се лупат, баш пред 3 дена мерев пулс и отчукувањето е 90 во секунда, чувствувам замор и нервоза дури и кога немам причина за тоа, веќе имам проблем и со потењето а рацете ми се секогаш ладни, зиморлива сум а никогаш не сум била а и покрај тоа што вежбам 4-5 пати неделно веќе една година стојам на истиот број килограми а не ни јадам нешто посебно многу... прашањето ми беше... дали некоја од вас која има проблем со тироидната жлезда имала вакви симптоми??? иначе правам обични испитувања на крвта речиси на секои 3 месеци и немам проблеми со слаба крв или со недостаток на било што во крвта... но ова што ми се случува откако се запишав на факултет почнува да ме плаши
Temava e bas ona sto mi e potrebno. Veke posetiv doktor i napravivme krvna slika koja ne pokazuva nikakov problem no eve pak istite simptomi. Suva koza na liceto pogotovo nautro koga ke stanam liceto mi e prekrieno so presusena koza vo krugovi iako koristam nokna krema pa pocnav i bekutan za da ja drzi pomasna. Kosata e druga prikazna se poretka e no isto i noktite mi se krsat pukaat i toa vo sredinata. Mnogu sum umorna iako vezbam za da ja odrzam tezinata i sepak se slucuva vo nedelata da imam 1 kg plus. Fizicki i psihicki sum umorna, no nemam problem so kostapacija, periodite mi se redovni, nekogas i podranuvaat po edna nedela. Koj da znae sega sto e. Dali da baram sovet od specijalist? [mod-kirilica:1vmhewvt][/mod-kirilica:1vmhewvt]
мислам дека имам проблем со тироидната а имам само 15 години .......многу сум ослабната и мислам дека е нешто до неа.Дали се лечи по природен пат без лекарства ова чудо ?
Каква крвна слика си направила?!Хормоните не се испитуваат со обична крвна слика. Детално испита се?! Серумското железо дали ти е добро?! Мене ми се случуваше ова зошто серумското железо ми беше ниско и покрај тоа што со тироидата бев под терапија и не беа лоши резултатите. Симптомите на тироида може да бидат сите, но може да бидат и неколку. Но најчесто, зголемена е,се познава кај вратот, и тоа качување килограми не е 1 кг,туку многу килограми кои се задржуваат и постојано се трупаат. Татјана,не мора да значи. Оди испитај ако се сомневаш. Хипер има шанси да се излечи, хипо не се лечи и ниту за едното од овие нема природни лекови, иако има природни додатоци кои го помагаат животот покрај синтетичките лекарства. Ама сепак, како што видов имаш 15 години, така што во пубертет си, сите хормони ти дивеат, можеби послабо јадеш или си под стрес (учење,другарки, симпатија, дечко) или многу се движиш. Девојки, не се плашете да испитате. Нема ништо страшно во тоа, страшно е ако имате проблем и не сакате да се соочите со него, да го решите зошто се измачувате и физички,а и психички,прво од стравот да не ми е нешто,а потоа што самата состојба на жлездата предизвикува промени на тоа поле. Кога се зима терапијата се е во ред ако бидете дисциплинирани и посветени, ако живеете здраво и се трудите околу тоа. Нема ама баш ништо страшно,а и нема потреба да бидете хипохондричари сами да си дијагностицирате работи кои можеби ги немате.
Ако проблемот со тироидната ти наследен тогаш нема лек цел живот треба да пиеш апчиња,а ако ти е од стрес се пијат некое време додека ти се врати во нормала.. јас пијам лекови од 10 год и кје ги пијам додека сум жива..веќе имам 16,а сеуште неможам да прифатам дека цел живот морам да пијам лекови секој ден
^ Нема врска напишаното. Хипо во ниеден случај не се лечи, хипер и да е наслено и да не е,има добри шанси ако правилно се придржува.
веќе месец дена и повеќе пијам дражеи што ја регулираат тироидната жлезда (за да ми го успорат метаболизмот )и на почетокот пред да почнам да ги пијам бев 53 кг а сега требаше да бидам од нив поправена но за жал ја сум 50 кг со се алиштата на мене ......Пред точно една година бев 74 кг а сега и кожата ми е отпуште нозете ми се слаби брзо се потам ушите ми се повлечени на напред
јас само да ве поздравам и да ви кажам дека Септември е месецот на свесноста за Тироиден карцином !!!
Ме интересира дали додека пиете еутирокс пиете и алкохол. Јас 4 години ги пијам и од тогаш не сум се напила воопшто алкохол. Понекогаш сакам да се напијам пиво или чаша црвено вино ама ми е страв не знам дали смеам.
Јас лично пијам некоја чашка па ништо не ми биднало е сега како сакаш ти ама сепак сметам нема да има проблем само да не се претера
Не да пиеме... растураме. Не се антибиотик, синтетички хормон е во прашање. Пре други работи да не јадеш и да не пиеш,него ли алкохол. Иако, сме полесни за опијанување,ама со добар тренинг,ни тоа ништо не ти може!
Ако кога сум се родила сум имала проблеми со тироидната,и ме излечиле и ми било се океј,има шанси пак да биде нешто сега ако пушам цигари?
http://www.thyroid.org/thyroid-disease-and-pregnancy Еве за сите идни мамички. Тука ќе најдете многу одговори на многу ваши прашања. http://www.thyroid.org/what-is-hypothyroidism Со јасен нагласок дека хипотироидата НЕ може да биде излечена.
Сакам само да го споделам моето искуство со заболување на тироидната жлезда. На 22 години ми беше дијагностицирана ХИПЕРТИРЕОЗА. Со екстремни симптоми (нагло губење на килажа, силно опаѓање на коса, кршливост на нокти и силен замор и тахикардија). НИкогаш во животот нема да заборавам како кога ќе се качев пешки на втори спрат каде што се наоѓаше мојата канцеларија прво ќе одев од замор да повратам па после продолжував. Кога се дијагностицира болеста резултатите беа ужасни Т4 ми беше 8 (максимално е 1,9) а ТСХ ми беше 0,001 ( а најниско треба да е 0,4). Три години бев на терапија и кога конечно работите требаше да се подобруваат и мене да ме симнат од терапија, јас се омажив. и тоа не би било така лошо нели кога би живеела со нормален човек кој не би ме чувал 24/7 под стрес. Терапијата престана да делува. Наместо да ме намалуваат мене од контрола на контрола резултатите полоши. После 1,5 година брак го оставив и се разведов. За три месеци се беше добро и ми ја скратија терапијата. Еве веќе од 2007 година не сум на терапија и не сум почувствувала никогаш некој од симптомите. Наравучение.... Ослободете се од сите стресуви на околината. Направете оклоп и ништо нека не допира до вас. Посветете внимание на личниот развој и како да се заштитите од штетните влијаниа кои секојдневно не напаѓаат.
овие на Патофиза изгледа решиле да ме умрат. Идам на контрола и и викам на докторкава да ми ги намали лековите дека ми смеќаваат сите симптомо на Хипертиреодизам и ги имам и плус на пишува на резлултатите дека сум ХИПЕР. Поминаа 3 недели чекам резултативе да стасаат коа ќе видам остај тоа што пијам 150 милиграми Еутирокс секој ден тику еднаш неделно да сум пиела 175 милиграми Are you fucking kidding me. Ај сеа што да праам совет некој