Anksioznosta si ostanuva, samo sam treba da naucis da ja kontroliras. So tiroidata imam skoro 10 god pokaceni antitela, koga se pogolemi, koga pomali Drugite hormoni mi se super
zdravo ja sum nova.. imam problem so teroidnata visoka mi e ama so terapija a drzam vo normala do nekade veke 4godini i odam nistop na kotrola .. i sakam da prasam dali tia so imat hipertireoza mozat lesno ili tesko da ostanat bremeni?
Do 2.5 tsh e preporaclivo za bremenost. Generalno site sto sme so problemi so tiroida moze da imame problemi so zabremenuvanje Bitno e so terapija i so ishrana da se odrzavas
Nekoj so Hashimoto, bez poremetuvanje na TSH, dali mu preporacale da prima Eutirox 25mg? Na dva razlicni doktori bev, edni pij drugi ne. Vo proces na in vitro sum, vrednosta na tsh mi e od 1 do 4, zavisi sekogas razlicno, a anti tpo postojano visoki I sega vo nedoumica sum dali da primam Eutirox 25mg?
Јас би пиела ако е за бременост, не оставај на случајност, минимална доза е, веројатноста е ќе ти помогне да го држиш под два. @Irenaaaa56 јас од прва останав бремена, од два пати свршување внатре, со 6 ТСХ, нема правило. А да напоменам и дека 15 год сме со партнерот, секогаш се пазевме предходно ама со свршување надвор метода, не толку сигурна ама сепак никогаш не се деси непосакувано да останам, до моментот кога решивме. Инаку јас немав проблеми со менструација, кај некој и тоа влијае, мене ми беше секогаш редовна, со уредни овулации и без никаков проблем, 4 години сум на терапија.
Ако ти е над 3, верувај дека секој доктор ќе ти даде ако планираш бременост, затоа што со самата бременост веднаш се качува. Моите спонтани од тоа биле. Не ми кажа докторката дека за бременост треба под два да биде, после спонтан ми беше 2.8, во бременост е рипнал над 3 а таа ми велеше супер е се. Сега ендокринолог ми кажа ако одма планирам бременост и да ме пушти без терапија, вика треба дипломата да си ја искинам. Јас решив да почекам да видам со селен како ќе биде еден месец, ако не ќе земам терапија и јас. Друго решение не знам. Мене сега ми беше ТСХ 4.7,лани ова време 2.9,ама докторката ми велеше супер. Антителата покажуваат дека тироидната не работи баш баш, затоа одма кога ги виде покачени побара да ме виде на ехо и ТСХ ја интересираше како е. А јас немав и немам ниту еден симптом Докторката вика еден стрес и може бројката на 10 да се качи, јас периодов имав стрес и затоа се качи на 4.7 Ако не примаш сега терапија, веднаш штом видеш две цртки испитај антитела и ТСХ за да видеш дали има потреба. Јас така би постапила, ако сега не примам терапија. Затоа и ја одложив не е страшно и да ја примаме ако се мора. Ајде па поскоро да имаме 2 цртки со успешна бременост
Да бегате од доктори кои гледаат само ТСХ. Многу битни се ФТ4 и ФТ3! @blondie98 Не е само тсх индикатор за примање на тироксин, неговата реална вредност ја покажува ФТ4! @Irenaaaa56 Јас сум хипогашимото, со антитела над 600 и со тсх околу 4.5 останав бремена од втор обид. За хипер не би знаела, советувај се со добар ендокринолог
FT3 i FT4 mi se vo red, nikogas ne mi bile poremeteni. Zatoa i doktorkata internist mi rece nemas potreba od terapija, a na nuklearna mi rekoa treba minimalna doza od 25mg bidejki ti varira i toa ti e problem za zabremenjvanje, plus pokacenite anti tpo i sega ne znam koj pat da go fatam...
Освен Стефанка Ремедика, кој друг ендокринолог има добар, само немојте на државна таму термини за наредно лето сигурно има. Во Систина има некој добар?
На нуклеарна треба да имаат поголемо искуство од оваа проблематика од некој интернист. И штом имаш проблем за забременување не се мисли, како што кажаа некои членки при бременост може да се качи и да направи проблем. Мислам дека не треба да размислуваш дали треба.
Jas piam propiltiuracil od 50mg ama po pola 25mg nasabalje i navecer i ja sum se cuvala povece vreme ama do sea imame probano poslednite dva meseci da ostanam bremena ama ne ostanav i so ciklusot sum dobra ponekogas mi podranuva 3 do 4 dena ama TSH mi e visoko nekogas a nekogas mi e nisko 2.26 a nekogas 2.87 a FT4 14.2
Добар ден, поздрав до сите . Читав наназад но многу страни има не можам да дочитам на телефон. Хормони уредни испитани 2 пати во рок од 1 година и антитела . Ама имам чворчиња и гушавост. Не сум на нилаква терапија . Навистина со терапија може да се намали гушавоста и чворчињата? На интрнист ли треба да појдам или ?
zdravo jas odam kaj doktorkata - profesorkata Snezana Markovic na endokrinologija dali nekoj ode tamu i kolku e zadovolen kaj nejze?
Дали е можно да имаш чвор, циста... а вредностите да ти бидат ок, или вредностите се индикатор за ехо да се погледне. Читав една тема за тироидна па ми упрпа Мене ме гледаше на ехо веќе докторката имам само нешто како точки ама кажа тоа не е ништо страшно. И вредноста што ми е малку покачена до 4.5 е на мене 4.7 ТСХ. Инаку вака ок е ама пак на мисла сум..
Здраво феминки, ми отктија циста со чвор од околу 45мм. Имам закажано наредната недела за биопсија. Ваши искуства, дека мене некако страв ми е?
И кај мене е така некако, циста со големи јазли. Биопсијата излезе дека се бенигни ама препорачуваат операција заради големината.
Здраво феминки.... Јас сум многу упрпана и ансозна отако вчера бев кај врвен интернист и кардиолог на детален преглед, приватно платив и тоа баш скапо и ми откри зголемена тиорода 21 см. Немам гуша, не сум отечена ништо видливо, немам вишок кг, крвна, слика одлична... Но, јас отидов откако на третиот ден од циклусот добив страшни главоболки, Срцебиења и трески, а тоа всушност да ми се качил притисокот... Матичната проба да го спушти со лек за смирување хелекс од послабиот, замислете не делуваше иако не пијам седативи често, даде појак од 0,5 и тој не го спушти 3 дена главоболки и рече мораш кај интернист да ти даде терапија.. И така завршив кај него прв пат за 42 год посетив интернист и прв пат имам ваков проблем. Имам родено тогаш имав малце покачен притосок во 9 месец ама тоа беше друго оти детето се спушти врз бешика и не можев да мокрам, ама после 20 дена после пороѓајот се спушти на, 110 со 70 толку ми е нормален... Сега од нигде никаде се опна на 145 со 90,140 со 90 ама ја тој не можам да го носам... Интернист от тврди дека тироидната е причинителот дека таа праела изместување на други вредности како што се шеќер, вредности на хепар и многу нешта. За среќа кај мене тоа е ок мирува. Ми даде терапија за притисок деуретик за мокрење и уште еден лек го кршам на половина навечер, тешко се помирив со фактот да пијам терапија за притисок, паднав психички. Денеска ги проверив хормоните за тироидната опнав уште 3000 на прватно во авицена нејсе ТХЦ 10 дупло покачено, се шокирав повторно не можам на, себе да си дојдам. Ми препиша Еутирокс од 25 мг. Прашав колку време се пие овој лек, рече се додека е потребно, ако треба и доживотно... Аман ова е премногу за мене, никогаш не сум била по лекари волку сериозно да кажам. Општа крвна слика, притисок, гинеколог тоа нормално редовно... Немам ниту еднокринолог ниту знам кој е добар, помагајте. Некоја Жанета ми спомена кај Рампа, најдов број свртев нема термини 2 месеци... Дајте некој предлог само не можам Систина да одам предалеку ми е, од Аеродром сум.. И некоја која ќе ми земе,, нормална цена што се вели... Зашто ова испитување и прегледи за 2 дена 10.000 ми однесе... Кажувајте чаре вие поискусните.. Пиете ли некој суплемент, што се зема ко потрекрепа некои витамини... Хаос ми е во главата 3 дена не сум спеена изморена и малаксана... Извинете на долгиот пост.
Здраво феминки вчера бев кај врвен интернист и кардиолог прв пат во животот со симптоми на покачен крвен притисок оти матичната не успеа да ми го спушти со лек за смирување, даде хелекс 0,25 ништо, па даде ај од 0,5 пак ништо јас главоболки несоници, вртоглавици ќе се срушам. Ова ми се случи дур бев во циклус на трет ден, мислев ај ќе мине од него е, арно ама не мина. И кЈ него отидов со ова дијагноза а крвна, слика однесов уредна шекер, триглицериди се ок. И тој веднаш ја виде тироидната рече имам струмс задебелување 21 см, а немам гушсвост не сум отечена, килограм немам ни грам вишок... Даде лекови за притисок деуретик за мокрење и уште еден го кршам на пола навечер го пијам и овој за смирување по потреба а има зашто ова ко шок ми дојде... Јас имав гестсциски притисок ко бев бремена во 37 недела ми се качи ама тоа беше оти детето се спушти врз бешиката и не можев да морам, после 20 дена од пораѓај се спушти. Се крева 140 со 90 ама тоа за мене многу зашто 105, 110 со 70 ми е нормален... И тој го врза притисокот со проблемот со тироидната и ме прати хормони да испитам ТХС е 10 кај мене многу високо оф леле... Препиша Еутирокс од 25 мг. Прашав колку време се пие ова, рече колку треба ако треба и доживотно... Замрзна од нов шок. Да барам ли второ мислење да фрлам уште пари вие поискусните што советувате? Кое ми е чарето? До сега за лаваратории и прегледи фрлив 10.000.и преку... Немам ниту ендокрнолог на државни е нема термини, а тој ми предложи некоја Жанета била добра кај Рампа некаде е, ми даде и број се јавив нема термини во март и април ниту за пари ниту за преку фонд... Дајте кај да одам кај уште да се дробам, само Систина не одам предалеку ми е, од Аеродром сум. Може и приватна ама да има нормална цена на преглед, зошто до сега ме одраа ко мачка... Извинете на долгиот пост... Инаку имам симптоми од типот на замор,малаксаност, не наспсност тоа не знам дал е од неа или ид притисокот или од стресовите, кажете, утешете... Извинете на долгиот пост. Редовно си одев на контроли општа крвна, гинеколог се што си е редот да не сватите погрешно не сум се занемарила, ама вака прв пат ме закачи ваква беља, а има 42 год и прилично здрава права до сега... Фала ви однапред.