Девојки ова се резултатите од тироидна после 10 дена по 1/4 Тирозол. Денес ми го покачија 2×20 Не е тоа многу? Ке ми биде подобро од него?
Женски како се употребува селен...би земала како суплемент од аптека ,докторката рече може да земеш ако сакаш како додаток нормално еуротирокс обавезно... П.С читав на сајтови нешто за терапија со радиоактивен јод ама не најдов многу имфо по нетов ,да не е некоја запознаена како се применува и за кого е наменета ...простете јас уште барам алтернатива ,решение како да ми се врати жлездата ,,трајно,, во нормала иако длабоко во себе знам дека тоа не е возможно...
За трајно да ти се врати читам по групата за здрава исхрана, пратам такви групи повеќе , многумина што преминале на сирова исхрана или пола пола, ама месо, јајца, млеко, глутен, цигари и алкохол никако. И плус пешачење. Некои веќе не ја користат терапијата.
Терапија со радиоактивен јод се дава најчесто после операција од карцином на тироида, превентивно да ,,изгори'' ако останало нешто од ткивото.
Благодарам на проследена инфо, почнав да пешачам, без глутрн бел леб генерално можам и не го користам, месо и јајца не би можела без нив... Да додадам на сето тоа освен здраваа исхрана и физички активности, избегнување на нервози, стресови и конфликти се исто така битен фактор за здравјето генерслно не само за, тироидната. Читав и ја по форуми на нетов, стресот бил исто така еден главните фактори за заболување на тироидната... Јас знам да бидам дисциплинирана како,, војник,, кога имам цел. Ќе се трудам да држам,, еден здрав,, ритам колку можам максимално во овие наши стресни секојдневија. Оти тироидната е алармот дека,, организмот,, не ти е ко што треба и таа знае да напраи бројни изместувањс и предизвика и други болести ако не се држи под контрола..
Женски уште едно прашање...тие што ја имате мојата дијагноза ,ново ми е се оваа и се ме плаши...Дали ви се случува да се разбудите отечени ,мислам ко издуена се разбудив сабајлево. Сопругот дојде од ноќна смена и ме забележи дека во образите сум потечна...дали е ова нормално...можеби ко не знаев за дијагнозата исто сум си се будела потечна ама не сум обрнувала внимание...сега секој симптом ми оди на нерви...Ќе си закажам и сеанса кај психолог во најскоро време ,уште изгледа мојот мозок не прифаќа дека ќе треба со ова да се соочувам и борам...извинете што стално потпрашувам. Ви благодарам.
Потпрашувај се што те интересира, ама пробај опушти се, не е ништо страшно, добро е се кога на време се фати. Секој втор пие терапија за тироидна, или за било што. Едноставно човечкото тело се троши, не сме исти како на 15 години, а има деца и тогаш примаат терапија за тироидна. Читај, пешачи, опушти се, се што те интересира прашувај. За симптоми не знам да ти одговорам јас немам никакви симптоми, случајно си открив за вредностите, поради друга причина. И мене првата недела ми беше некако... Сега веќе прифатив тоа е тоа, здрави и живи, пред се ова не е ништо страшно. Редовни контроли и тоа е.
Zdravo na site, moze prasanjeto ne e bas za tuka ama ke prasam sepak Imav 2 spontani i poradi istite, odnosno stresot imav pokaceno tsh. Doktorkata koja sto me vodi se nadevase deka istiot ke se sredi posle poragjaj no ne. Inaku imam 24god. Problemot e sto od kako imam problem so istata, uzasno se potam i mirisot e odvraten, a prethodno voopsto ne sum se potela...Pijam eutirox, no i posle toa ne iscezna. Sovet nekoj Ubav den na site
Јас така открив дека имам проблем, цела бев издувана и се случи во рок од месец дена па се посомневав, обично кога варирам со килажа иако знам да се поправам , не изгледав така како тогаш, ама медец дена после терапијата почна да се намалува подуеноста и не сум била повторно така. Стварно си многу испаничена, да не си малце и хипохондрик по природа? Јас искрено не ја сфатив мојата дијагноза толку трагично, си пиев и пијам терапија и воошто не се осеќам повеќе како да сум болна, супер ми е. Разговарај со психолог оти вака со стресувањето и грижите ништо не правиш, генерално е многу лесна болест, дури не би рекла болест него состојба така да не е нормално вака да си потресена.
Zdravo devojki, vo Januari imav spontan abortus i odluciv denes da ispitam hormoni. TSH mi izleze 7.2. Dali imal nekoj slicno iskustvo? I koj internist bi mi preporacale? (Moze privatno)
Ista sum i jas, posle 2 spontani pokaceno tsh. Jas bev na endokrinologija na klinika kaj dr. Milenkovic mislam bese. Pijam eutirox. Ne se sekiraj, sekoja vtora zena e so ovoj problem, so lesno❤️
Ne, druga pricina e za spontanite. Mi kazaa deka stresot najmnogu pridonel za pokacuvanje na tsh. Posledno ispituvanje pred nekolku nedeli 5.5 tsh
Можеш да го пиеш селенот како суплемент, јас го пијам од synergy 100mcg по едно во денот, три месеци па пауза и повторно, така ми кажа докторката. Можеш исто преку храната да го внесуваш доколку јадеш бразилски оревчиња по 2-3 во денот, содржат многууу селен
Не сум хипохондрик, ама кога е во прашање здравјето знам да испаничам... Не сум имала, да кажам,, посериозна дијагноза,, и кога вака прв пат ќе те начека неспремна да, кажам не е лесно. Бев кај психолог, фино си поминав и веќе си ја прифатив состојбата. Почна, да се стабилизира организмот чувствувам еве 20 тина дена пијам еурпотирокс од 50 и добро е. Пешачам секое сабајле по 45 до 50 минути просек и внимавам на исхрана, бел леб исфрлив скроз, тонус ржен зедов, повеќе салати и зготвена храна исклучиво јадам без многу зачини и масти. Селен уште не сум земала, а ми рекоа дека дополнително може и цинк да се зема, генерално таа комбинација била добра за автоимуни заболувања. Ви благодарам на поддршката.
И мене ми беше прва дијагноза тоа, релативно здрава бев до тогаш, ретко дури и настинка фаќав ама се случи, плус јас имав 27год, ти си малце постара ако не се лажам, ама не е ни битно, битно е да се смириш и продолжи со психологот и да правиш што правиш и ќе бидеш добро. Да јас пијам селен и цинк неколку месеци па правам пауза и супер ми е со нив.
Загрижена сум, имам три ќерки, на клиника ми кажаа дека може истите проблеми со жлездата да ги имаат и моите девојчиња. Инаку имам хипо - хаши, Eutirox od 50 mg пијам сабајле пола час пред доручек. Какви се вашите искуства и дали ако успеам да ги заштитам од нервози и стресови (иако денес тоа е многу тешко), би имале среќа да не се разболат од тироидата.
Zdravo Da prasam dali nekoj pravel operacija na tiroida(otstranuvanje) vo Srbija ili vo Bugarija? Da mi kaze koja bolnica ili doktor go preporacuvaat.