Тоа се различни скали на референтни вредности, ама добар ендокринолог ќе ти каже оти TSH е најоптимален околу 2-ка.
Денес бев на ехо на тируида. Ми кажа ок сум, ми даде да испитам хормони, хеликобактери. Што се да испитам да ми е мирна душава ми е прашањето. Зошто генетски во мојата фамилија од женска страна сите страдаат од тоа. А некако набрзинка докторкава ме виде и не коментираше многу
Да, тоа знам дека треба под 2 да биде, ама ме збуни што на исто место кај мене е на пример од 1 до 4 реф вредност а кај друга личност во иста лабораторија е до 5
Луѓе ај ако може да ми помогнете Јас никогаш не испитував тироидна ниту преку крв ниту ехо Сега имам мака на грлото Значи не ме боли грло како кога сме настинати или крајниците црвени или отечени Туку чисто кај што е адамово јаболко на машките тука имам некаква чудна болка Кога дишам голтам и болка чудна Ако одам да проверам тироидна по прв пат кој да побарам Видов на авицена има подоста нешто tsh i f4 или f3 и доста
Испитај ги овие 3 хормона и преглед на ехо си направи. Со тие резултати оди кај ендокринолог и на ехо да те погледне. Ако си од Ск на државна сигурно има добри доктори. Јас не сум од Ск и да не чекам многу одам кај Стефанка Ремедика. Само што овде еден хормон и ехо е 5000 ден. Има далеку поефтини, барем за хормоните ако не одиш на државно има по 700 ден од хормон, Ремедика е 1300 ден од хормон.
Може ли да се отиде кај Стефка - Ремедика со испитани хормони и докторката да ја види жлездата на ехо и да направи преглед. Колку чини само прегледот и ехото во Ремедика? Фала на одговорот.
Na drzavno ako pravis hormoni, so rezerva se da zemes. Mene biohemija i endokrinologija, skroz razlicni rezultati mi dadoa. Ako imate moznosti na privatno, a ako ne, GAK e dobar so reagensi. Ova doktori mi go kazuvaat, sega normalno sekoj so moznostite
Да, може, и таа самата вели каде сакаме да испитаме. Инаку 3500 е ехо а 1300 е еден хормон Зошто со резерва? Не се точни? Секако дека од лабораторија до лабораторија секогаш има разлика ама да не е драстично. Дали некој има воочено голема разлика?
Јас еднаш спомнав, Биотек ако имате можност таму испитајте, јас секогаш одам таму, не е многу скапо и реалтивно брзо добивам резултати на маил. За ехо јас одев во мојот град кај интернист, ехо правам еднаш годишно откако имам дијагноза, хормните на некои 6м ги проверувам, сметам дека тоа е доволно.
Па што мислите каде да одам Во авицена реални се резултатите? Мене во јане сандански ми закажаа за хормони Уште не бев Викенд А да ве прашам тие што имаат проблем со штитна а уште незнаат дали боли под вратот кај коската и повише градите некоја чудна тапа болка
Ne sum pravela analizi vo Jane Sandanski. Jas pisav deka imam loso iskustvo so Biohemija i Endokrinologija. Vo razgovor so doktor mi kaza od iskustvo ako imam moznosti da si odam vo privatna labaratorija (Syn Lab ili Avicena). Od klinika zmam deka se dobri reagensite vo GAK (ginekologija) tamu imas tsh, i vo Voena bolnica se dobri, ova od iskustvo ti kazuvam sto sum sporeduvala. Probaj Jane Samdanski moze se okey reagensite, sporedi so eden parametar istiot den so Avicena i ke vidis, bitno e da nema golema razlika. Toa bolkite da se proveris na eho na tiroidea.
Ова со хормоните ме замисливте сега. Јас цело време на државна ги испитувам, а имам проблеми се осеќам ко да сум во хипо со сите симптоми, ама еве пак ми ја даде истата терапија, а осеќам дека ми е ниска. Ќе одам сега и приватно да ги проверам, да споредам.
Ne, toa nema vlijanie, ali gledaj da si odmorena i so dobar son prethodnata vecer, toa moze da vlijae na tsh i normalno ne se preopteretuvaj so mrsna hrana nekolku dena
Не мора гладен, ама препорачливо е ако можеш на гладно да дадеш крв за анализа. За жедна, една чаша вода нема ништо да промени, така што можеш да пиеш. Ама никако хормон да пиеш пред да дадеш крв на анализа (тоа важи ако си под терапија, ако не пиеш хормони, јасно е дека без испиен хормон ќе дадеш крв за анализа).
Ова не е точно, напротив треба да ја испие редовната терапија за да видат со неа како и се движат вредностите и покрај терапијата ако е за контрола, секаде во мк каде што сум испитувала ми го рекле ова, исто и сега каде што живеам, строго ми напоменуваат да ја примам терапијата пред анализа.