Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Baby Girl 3

Baby Girl 3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    282
    Мене ми потенцираат пред анализа на крв 24 ч без терапија, затоа што и од предходните денови дел од хормонот останува во крвта. А откако ќе се испие хормонот првите неколку часа резултатите се многу поидеални отколку ако поминат 3-4 часа. Пишувам од сопствено искуство, а кому како му советува лекар не се мешам и не коментирам. Секој со свое искуство, јас со мое, а од повеќе ендокринолози имам такви совети добивано. Така што не сакам да спорам, само кажувам што ме советувале.

2. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Незнам што е проблемот имам тапа болка кај штитната и ми смета на дишење, јадење и голтање
    Незнам што може да е
    Страв ми е
    Инаку немам уште терапија,
    Треба крв да вадам прво

3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.743
    Допаѓања:
    11.140
    Не се плаши, може и од стрес да ти е.

На nancyyy и Blondie715 им се допаѓа ова.
  4. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    272
    Што мислите за оваа вредност на тсх, бев бремена и земав терапија за тсх, од ко се породив ми паднаа вредностите, земав 75 мг 4 дена Еутирокс и 50 мг 3 дена. Потоа од кога ги испитав, го добив овај резултат на тсх што е на сликата, сега продолживме само со 50 мг.
    Контрола за 2 месеци. Дали е во ред уште да се прима терапија на ниски вредности или не може да се прекине наеднаш Еутироксот?
    Докторот ме смирува, вика дека е во ред, но сакам некое мислење и од вас.

Прикачени фајлови:

5. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    Zdravo vo bremenosta na kolku vreme pravevte kontrola na hormoni I koe e optimalnoto Nivo na tsh koe treba da se odrzava... Jas so hiper funkcija skoro osum godini so terapija ptu... Bremena sum 9+3 na samiot pocetok gi proveriv tdh bese 3.75 mi ja namalija dozata pred 6 Dena povtorno proveriv bese 3.50 I mi ja isklucija terapijata oti posledniot mesec DVa primav samo placibo doza od 25 mg sekoj den pa preku den I Sega nisto ama me zagrizuvva tsh da ne e visoko da ne treba nesto drugo da se prevzeme..
    Doktorkata na patofiza Vika ne e strasno koga e vo normalni granici a tuka citav deka I na taa vrednost davaat terapija za namaluvanje... Vasi iskustva

6. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Ве молам може некој да ми одг брзо
    Тука пишувам што е поактивна темата
    Имам упат за тироидната жлезда тсх, ф3 и ф4 во јане сандански
    Сега дали се реални таму резултатите
    Или да одам во авицена
    Ве молам некој ако знае и поверувал да ми каже
    До 9 ми е упатот денес

7. The Greatest

The Greatest Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2021
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    31
    Здраво, до сите со високо ТСХ и проблем со вишок килограми, дали откако сте почнале со терапија и по нормализирање на ТСХ вредностите сте успеале да ги намалите килограмите?

8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Да. Доколку имаш хашимото плус,исфрлање на глутен ќе ти помогне со вишок килограми.

Штом се средат хормоните,балансот на организмот се враќа во нормала,па и килограмите.

На The Greatest му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.743
    Допаѓања:
    11.140
    Таму кај што одам Стефанка, Ремедика, не сака да слушне за бременост на ТСХ над 2. Чекам да ми падне под 2.
    Пред еден месец ми беше 4.7 сега ми е 3.4
    Ми препорача терапија ама сакав со витамини прво. Јас сум со селен и цинк ама сеуште не сум бремена, ми кажа да почекам.
    Повеќето даваат терапија за намалување.

10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.564
    Допаѓања:
    42.991
    Јас колку што знам еутироксот е лек кој не се прекинува, освен ако не отидеш во Хипер, мене ми е доживотна терапијата и на сите што ги знам. Може ако е дијагностицирано во бременоста важат други правила, не знам, ама мене ми рекоа ќе сум си на терапија цел живот.

На GIGI69 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    Jas sum hiper I celo vreme so nisko tsh ne znam od Kade Sega vaka mi se pokaci ama celosno Sega mi e isklucena terapijata pa bi trebalo brzo da padne I od toa se plasam da ne padne premnogu... Vo razgovor so Edna doktorka mi kaza deka koga ostanala bremena tsh I bilo 22 nemala pojma za toa pojavila simptomi pa proverila so terapija Vika si rodiv pravo zdravo dete a so tija vrednosti I Kako sum ostanata bremena e mn cudno

На 1209 и anggell им се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.564
    Допаѓања:
    42.991
    Оти не е битно само тсх, туку и ф3/ф4, ако они ти се во ред помало влијание има тсх. Јас како што кажав тука не бев многу контролирана за состојбава па ете бебето до сега е во ред, ќе се породам кај и да е и останав бремена од прва.

На nancyyy и deniz333 им се допаѓа ова.
  13. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Еве ги резултатите

Прикачени фајлови:

14. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    Imas pokaceno tsh a ft4 I ft3 ti se normalni ama za ovaa tsh se prima terapija eutiroks

15. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Кај матичната нема воопшто термини
    Каде идете вие на приватни
    Дали сте задоволни од ремедика или срце??

16. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    А ако е покачено тоа значи дека слабо работи или повеќе од што треба и дали е хипер?
    Не ги разбирам баш

17. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    Da slabo raboti ne e hiper tuka hipo treba da proveris I antitela da vidis Dali e I hasimoto

18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.564
    Допаѓања:
    42.991
    Ова ти е Хипо, провери и ехо и антитела и според тоа ќе ти кажат дали ќе ти дадат терапија или не, мене со години ми толерираа до 7, бев само со витамини, пошто немаше промени на ехо и не осеќав физички некоја тегоба.
    Со терапија почнав пред 4 год кога после голем доживеан стрес ради смрт во фамилијата почнав многу да се подувувам и дебелеам, косата почна многу да ми паѓа и осеќав тахикардии, не можност да земам воздух, гласот ми беше зарипнат постојано, како да имав некоја грутка на грлото, запек, лош сон, лошо варење, многу болни менструации, алрегиски реакции, ова беше низа на симтоми кои јас сум сигурна беа од тироидната, траеше неколку месеци и отидов да испитам, прв пат тогаш ми беше тсх 15 и одма почнав со терапија, тегобите исчезнаа за околу 2м.
    Четири години бев со иста 50мг, имав нехомогена структура на жлездата но без јазли, тоа значи хашимото кое најчесто е пропратно на Хипо се регулира со исфрлање на глутен или лактоза зависи на што си нетолерантен, мене ми беше глутен ама јас не го исфрлив едноставно не можев иако се мачев долго да успеам.
    Анитителата си остана високи се до бременоста, пред да дознаам дека сум бремена( сум била веќе) бев на контрола видоа и два јазли и ми ја покачија терапијата на 75мг дека јас кажав за бременост ми е и сакав да дојде во мали граници, ама сум останала со 6 бремена, следна контрола ми беше на 4м и тогаш антителата ми беа многу многу ниски, што стварно ме изненади, некои велат дека бременоста има такво влијание бидејќи телото само испраќа сигнали за залечување на органите со цел бебето да расте оптимално, па и со автоимуни болести ова е особено случај, како и да е тогаш ми беше тсх 3, а на 7м ми беше 2.15 никогаш пониско не ми било, со иста терапија и така остана, немам проверено од тогаш, здравје после пораѓај.

Малце се распишав ама сакав на овие кои сте нови во болеста да ви дадам некој увид како и што најчесто се чувствува и како влијае од ниско тсх, до терапија, бременост и сл. Се надевам ќе му се најде на некој.

Патем јас за прва терапија бев кај Татјана во Тиродијагностика, ок беше ама не ми ни објасни кој знае колку. Од тогаш си испитувам хормони во Биотек и си одам кај интернист на кој му верувам и тој ми ја менува терапијата , до сега не грешел со проценка фала богу, така да ако не најдете специјалист за тироидна, а имате добар интернист,може да ви заврши работа.

На buba4e89, anggell, nancyyy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bella__

Bella__ Активен член

Се зачлени на:
    20 март 2023
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    295
    Здраво,може ли да ми препорачате каде да проверам тироидна / хормони бидејќи мислам дека акниве што ги имам се од хормони и од внатре па сакам да се проверам. На која клиника или лабораторија. ( имам 20 г и прв пат ќе проверувам ) :)

20. Nipi

Nipi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2022
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    62
    Јас одам во Систина кај Љиљана Муратова у сум прилично задоволна од докторката.