Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    Па и јас истото се прашав, што ако ми излезе чвор во меѓувреме :D. Таа ми вели не се знаело како ќе биде со Хашимото и си велам, па нели тоа е причина да се проверува постојано.. Од друга страна, сестрите кај матичниот ми велат таа била добра :?:.

2. Jas Elena

Jas Elena Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    24
    Во ред ли е ТСХ 3.22,а референтни вредности од 0.400 до 4?Само тоа го испитав(за него само матичната можеше упат да ми даде),додека го чекам терминот на државно

3. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Сам по себе тсх не значи ништо, треба и фт3 фт4 и антитела

4. Lunahn

Lunahn Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    26
    Здраво , како успевате да закажете кај др Синиша ? Не можам да начекам слободен термин на мој термин ...

5. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    No e dovolen da ukaze na problem Ako Ima kaj clenkata nema otstapuvanja taka da ne veruvam deka ke ima otstapki I kaj ft4 I ft3 a antitelata sami Po sebe ne zNacat nisto osven sto ukazuvaat na avtoimuna bolest za niv nema ni lek ni terapija I se ne zavisni od hipo I hiper jas sum so hiper tiroidiza I antitela za hasimoto 1600 a obicno hasimototo sekogas go povrzuvaat so hipo

6. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    1.700
    Odi so prioriteten pa posle Dr Sam si gi zakazuva svoite pacienti vidi koj den e vo ambulanta prasaj na patofiza I togas zemi prioriteten ke te pregleda Dr I posle ke ti zakazuva

7. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    309
    Женски здраво... Јас подобра инаку да не се подречам. Претпоставувам дека хормонот почна да се стабилизира веќе два и пол месеци сум на еуротирокс, а закажав и контрола за 2 недели од сега... Но, прашањето ми беше како го земате селенот. Пијам од 100 мг таблета еднаш дневно скоро 2 месеци. Читнав во претходните постови дека требало да, се прави пауза, ама не можам да се враќам назад да го барам постот. Инаку имам купено тегличка со 100 таблети, доза за 3 месеци и нешто плус 10 тина дена. Пишете искуства, да не треба да паузирам? Благодарам.

8. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Јас нркаде читав дека селен секој ден не е здрав, подобро да се земе од природен селен
    Јас купив бразилски орев и си јадам по една на ден
    Од колку пиеш еутирокс?

9. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    309
    И уште нешто во однос на исхраната... Кога бев кај докторката на прв преглед прашав, таа рече дека за тироидната нема условно речено некоја посебна диета, ниту пак нешто треба, специјално да се јаде, освен бразилските лешници нели по еден на ден... Ама јас тоа не сум купувала зашто една моја пријателка земаше тоа и заврши на клиника со алергии со гушење. А мене од алергии баш ми фуфка зашто веќе сум алергична на мед и пчелни производи исто и на убод од пчела и на кикирики... Е некни една друга пријателка ми напомена дека не требало да, се јаде како и темно чоколадо, а јас тоа баш земам оти нели поздраво е? Не требало и домати, а нив ги обожавам. За брокула и карфиол исто така знам ама без нив можам... И туна не требало да се јаде и темни меса, говедско и свинско... Мислам ова се само собрани информации од ракав, не знам како вие балансирање тука...
    Пишувате дека е добро глутенот да се исфрли ама мене нешто не ми успеа, со мала напомена дека земам поздрави тонус лебови со мешани брашна и семки и дома правам сама со микс брашна пченкарно, хељдино, од просо и фино испаѓа кога имам време. Ко бев на преглед кај интернист исто го прашав за безглутенскста исхрана, тој пак рече дека е тоа,, тренд и помодарство,, и дека има жени кои биле со месеци и пак не успеале да го доведат хормонот в ред. Напомена и дека доколку се ставиш на таква ригорозна,, диета,, подолг период нели доколу се случи да имаш слава, ручек свечен некој кај се нуди не глутенска храна, ако јадеш може да ти се слоши, а може и со таквиот начин несвесно да предизвикаш и интолеранција... Ова беше така да кажам неврзан муабет кој го напраивме уз пат. Секако препорача избалансирани оброци со многу овошје и зеленчук и избегнување буреци и бели теста зашто килограмите може да бидат проблем а тие пак носат додатни проблеми нс кардио системот... Јас немам проблем со килограмите, добро би било да симнам 4 или 5 чисто заради подобра кондиција оти си ги чувствувам ко вишок... Но, тие се од две години седење работа на стол, бутање пици мрсни, буреци и бургери да си бидам реална, а физ активност 0. Сега тие работи ми се исфрлени скроз, бурек не сум помириссла, а камоли дамавнам хаха... Пишете мислеа и искуства.

Последна измена: 28 април 2023
    На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    309
    Од 50 мг, тсх ми беше скоро 10 имам хашимото и хипо сум. Пред 2 и пол мес правев лабараторија интернист ми ја откри и после бев на преглед за тироидната со анализи и ми даде таа доза и рече да појдам на контрола по 3 месеци... Ама сега сум многу подобро, пред да ми ја откријат беше хаос, главоболки, нервози, трески... Никаква бев. Немам чворови к јазли, само има благо дефорнирање и немам струма. Тоа беше на првото ехо. Сега на 14 ќе видиме дал има некое подобрување..

На nancyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.743
    Допаѓања:
    11.140
    Реална да бидам од толку доктори ниеден за ништо не ми рекол да внимавам на исхрана, сите ме гледаат слаба и секогаш на тоа јади си што сакаш дека храната нема врска. Освен нутриционист, па за жал некои и немаат врска што да ти посочат затоа што не се замараат а за жал и не знаат.
    Никој не може да ме убеди дека исхраната нема врска со здравјето на човекот. Татко ми за малку живот ќе го кошташе таа лоша исхрана. Не велам да не се јаде никогаш некои слатки работи, ама секој ден да не е. Тие па што скрос успеваат браво.
    Ах да и секогаш се водат на девизата наследно е, од стрес ти е, и секако од промаја :D

На Angel_G, nancyyy, ZAHRA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    852
    doilka sum bebe skoro 3 meseci, veke 2,3 dena pri jadenje mi se pojavuva topce levo pod vratot (kako hranata da go iritira) od kako ke se najadam se smiruva i koga spijam se smiruva znam deka ke mi preporacate lekar no so bebe sum i se somnevam na tiroidnata pa ako nekoja znae neka mi kaze

13. lejdi-di

lejdi-di Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    11
    Zdravo na site .Bi sakala da prasam majka mi ima cvorovi na tiroidna megutoa rekoa deka e vored tiroidata i ne i dadoa lekarstva..ispituvanja pravevme vo Zan Mitrev
    received_1280295119290052.jpeg

14. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    309
    Доколку ендокринолог ги видел и кажал дека е во ред, а од лабараторијата се гледа дека хормоните се во ред не треба да пие терапија. Меѓутоа ќе треба да оди редовно на скенирање да се следат чворовите... Доколку не била кај ендокринолог нека појде со лабараторијата и нека ја посоветува и каже кога треба да појде на следна контрола. Некои девојки, жени одат на 6 месеци, некои во пократок период, зависи се како ќе процени лекарот. Јас пијам терапија оти хормонот е висок и ми рече да појдам после 2,5 до 3 месеци со претходно направена лабараторија.

15. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    9.377
    20230505_001405.jpg IMG-fc24a58779a4bd459485a81eedf9514c-V.jpg Женски здраво. Овие горните резултати се од септември, пролактинот ми беше доста покачен, се спушти самиот, но уште ми е качен. Оваа втората слика е од вчера нормално без испиена терапија и правено на 2 ден од циклус бидејќи само тогаш имав можност. Пијам терапија инаку три пати еутирокс од 50 и четири пати од 25.
    Ваше мислење за резултатите, што понатаму?

16. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Здраво
    Ако некој знае кажете ми, имам добиено и треба на контрола за тсх да правам по месец дена, и сакав воедно да вадам и цела крвна слика
    Сега дали треба да се почека да заврши циклусот или можам и додека имам?

17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.743
    Допаѓања:
    11.140
    Јас последно правев за време на циклус, не знам дали има врска нешто.
    Кај кој доктор се одлучи?

18. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    9.377
    Женски?

19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    15.945
    Дали резултативе се во ред?
    IMG_20230508_122546.jpg

20. GirlWithACat

GirlWithACat Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2020
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    491
    Пролактинот ти е висок (дали имаш исцедок од градите?) Сигурно ќе треба уште да примаш терапија за пролактинот (бромергон мислам се викаа апчињата) ... Тироидната ти е добра сега со терапијата, најверојатно ќе треба да ја намалиш дозата што ја зимаш на помала и да продолжиш да си пиеш со помала доза... Сепак ова е мое мислење, а мораш да се консултираш со ендокринолог за да те упати што понатаму...