Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    1.206
    Хахахахах јас од утре ќе кажам дали имам некој симптини од тоа се надевам нема на има ништо ...

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Леле јас кога ми ги препиша на солгар тие ги почнав од првите 3 ми се слоши нешто чуден осеќај, мислев дека само на мене е така и ги прекинав од тој ден
    Понекогаш кога ќе се сетам земам по 1 бразилски орев

3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.742
    Допаѓања:
    11.134
    И солгар се исто добри, значи исто е со сите да не ги менувам џабе, а како ќе ги пијам не знам, штом ќе помислам на нив ми се прислошува :sweat:
    Како си ти, почна ли да се намалува?

На nancyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Pa posleden pat mi padna tsh na 7.07, neli mi bese 10.64 i si bev na 50ka sega pred 3 dena pocnav so eden den 50 vtor 75
    Ama imam nekoj simptomi kako bockanje na srceto i okolu i racete me bolat od rameto do pred dlankata
    Dali dozata e pregolema neznam
    Katastrofa
    Za bremenost mi rece da ne pomisluvam dodeka go spustam pod 2
    Sega odam sekoj mesec a i sama neznam dali sum psihicki spremna za bebe, se unistiv

5. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    Многу ми варира тсх хормонот.
    Тироидните се во ред, на ехо во ред, нема промени, уредна големина и структура но тсх - то варира од 3 до 10. Нели е премногу тоа? :(
    Знам дека тсх варира, не е исто секогаш и не е главен показател за работата на тироидата, туку т3 и т4 заедно со антителата и врз основа на тоа се одредува терапија но сепак доста беше покачено, после пак падна на горна граница ама никако да дојде оптимална вредност до кај 2.
    Не дека планирам бременост ама сепак идеално би било да е толку. Сега не знам колку е, не можам секој ден да проверувам нели.
    Не знам како со толкаво тсх не ме ставија на терапија, само да ја следам и да правам редовни контроли.(facepalm)
    Од симптоми имам вознемиреност, покачување на тежината иако тоа го препишувам на тоа што не пазев ич како се хранам изминативе две години, тахикардија имав и претходно повремено, не ми е од сега и дали ради времево што е многу променливо се осеќам многу безволно, ништо не ми се прави па и енергија немам нешто како порано што имав, и д витаминот често ми бил во дефицит.
    Се плашам дали би ми ја погодиле дозата ако почнам со терапија па да не преминам во хипо, кога више тироидните хормони си лачат како што треба.:|
    Ова моево колку што читав е субклиничка хипотиреоза. Да не имам па проблем со хипофизата нешто, нели таа жлезда го лачи хормонот тсх.:?:
    Оф ќе морам да сменам доктор изгледа, не е играчка работава, го знам тоа, докториве нит се замараат нит ништо.:x
    Вие што мислите, има некој со вакво искуство?
    Извини што те цитирам, ја читав темава па го видов мислењево, Еутироксот се пие за да се среди тсх, не тироксинот?
    Зашто колку што знам нели е вештачки тироксин уствари апчево? Ја неам проблем со тироксинот(t4) ниту со тријодтиронинот(t3)туку само со тсх.

Последна измена: 24 јуни 2023
  6. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Јас имав само покачен тсх 8-9, Т3 Т4 и антитела нормални, ме ставија на терапија одма од еутирокс 50ка и више ја пијам 7 години. Да, вештачки тироксин е апчево, но поради негативната повратна врска која ја врши на хипофизата, односно лачењето на тсх, индиректно го намалува неговото лачење, односно “не се мачи” да ги достигне концентрациите на тироидните хормони, зошто сме ги дале вештачки со лекот

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    Не знам зошто не ме ставија на терапија ама ќе побарам второ мислење секако.
    Убаво рече, си го мачам цел организам вака, не само хипофизата и тироидата.
    А сега си океј така, ги држиш под контрола хормоните? Имаше некои несакани ефекти кога ти го воведоа Еутироксот и со тежината како, знам дека не влијае нешто многу, секако треба и исхраната да се подобри.
    Не знам искрено, збунета сум, дали ако 100 % ја средам исхраната би влијаело тоа позитивно и би се регулирал тсх, требаше до сега веќе да пробам па пак контрола и да видам каква е ситуацијата или пак да не се глупирам и експериментирам, за здравје се работи.
    Најпаметно ми е да побарам второ мислење, фала ти за одговорот.:)

8. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Да во ред е, ги држам под контрола, до сеа не сум имала проблем никаков, мислам да побараш второ мислење и дека ќе ти биде потребна терапија минимална

9. Ana Unikatnata

Ana Unikatnata Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Preporaka za privaten specijalist za tiroidna? Sakam da napravam eho bidejki TSH mi bese visok 6.23, sega 4.98. Planiram bremenost vo skoro vreme so in vitro.

10. Leonidisa

Leonidisa Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2021
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    10
    Здраво девојки... Ќе пишам и овде....Пред 2 месеци тироидната ми беше 3.7 и започнав со терапија на тир. од 25мг препишана од ендокринолог која сакаше да ја симнеме на 2/2.5 која би била идеална за зачнување и ми беше препорачано да ја испитам пак после 2 месеци.. И еве денес ја испитувам после тие 2 месеци од консумацијата на таблетите, и вредноста на тироидната жлезда ми излегува 4.5... Моментално сум во забуна, можно ли е терапијата да имала обратен ефект на тироидната? Не знам дали на некој му се случило ова.... Навистина сум загрижена сега, ниту се е намалила, уште толку се зголемила :(

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.742
    Допаѓања:
    11.134
    Кај кој ендокринолог одиш?
    Искрено јас на таа вредност ни не би пробала со терапија, освен ако на ехо не е добра. Пробај смени исхрана. Јас бев со 4.7 сега со витамини ми спадна на 2.6, и исхраната уште толку ја сменив, внимавав ама сега многу повеќе.
    Можеби терапијата не ти одговара. Пак се консултирај со докторката или барај и второ мислење.

12. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    1.206
    И јас мислам како @anggell на таа тероидна немало потреба од таква терапија. Ќе ја симнеш со витамини. Појди си на второ мислење

На anggell, Blondie715 и Mrs. right им се допаѓа ова.
  13. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    Кои витамини и суплементи и користиш?
    Како на толкаво тсх одма терапија даваат, Боже Господе.. Па во нормални граници ти е, може и моментално толку ти било.
    И сеа шо напраиле, место да се намали, се зголемило. Не би требало да има обратен ефект, во тој случај ќе ти паднеше тсх под граница ама секако дека нешто не е во ред штом при терапија ти се качило. Да си идеш на второ мислење.

На anggell и Blondie715 им се допаѓа ова.
  14. _budaletinka*

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    1.206
    Кој витамини ги пиеш и дали беше на ендокринолог. Мене матичниот гинеколог за тероифната да ја намалам од 4.04 ми даде селен од 200 и вит.Д од 2000. За колку време ти се намали со терапијата?

15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    @Leonidisa помина времето за редактирање па затоа ново мислење пишувам, а другите хормони какви ти се? фт3 и фт4, антителата, на ехо те гледаа?
    Не е само ради тсх ваљда и одма терапија да даваат и тоа еј 3 и нешто е вредноста, аман значи од докториве.
    Ти како се осеќаш, симптоми имаш?

16. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Мене тсх ми беше 7.80, почнав со 25 еутирокс и после 5 недели ми се покачи на 10.64 и рече дека дозата ми е мала заради тоа се покачи ми фали хормонот, и потоа почнав со 50ка и ми падна на 7.07 сега сум еден ден 50 друг 75
    Тоа е мојата ситуација и инаку имам многу високи антитела т.е хашимото
    Пробај на второ мислење

17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.742
    Допаѓања:
    11.134
    Со селен, цинк, Ц вит и Д вит сум.
    И мене ми беше препорачано ајде со терапија одма да не чекам да се симнува ама не прифатив. Најлесно е терапија и да терам после така цел живот. Кога се мора се мора, ама решив вака да пробам.

18. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    На ехо каква е структурата на тироидата, има некои промени или не?
    Абе јас сакам така, нејќам да почнувам со терапија, тироидата на ехо супер вика е, тироидните хормони во нормала секогаш, само ете тсх што зафркава.
    Докторката не ме стаи на терапија може и у право е, само си викам да не треба да почнам. Инаку пиев д и ц витамин, селен и цинк не. Сеа малку паузирам со витамини ама можам пак да почнам секако и да ја средам исхраната.
    Така би почнала и би терала некој месец, па следна контрола ќе видиме, ако пак е доста високо би барала терапија.

19. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.742
    Допаѓања:
    11.134
    И јас така решив, и постепено се намалува ТСХ. Кога се мора и кога е високо нема нејкам, ама вака не би сакала веднаш. Ми кажа ако почнам цел живот ќе бидам со нив, си велам да пробам вака и со исхрана, секако не е над граници.

20. Milaa121212

Milaa121212 Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2022
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    14
    Zdravo,pred mesec dena mi otkrija cisticen jazol bev na patofiza rezultatite od hormonite se vo red bev i na biopsija i tie rezultati se vo red mi rekoa sledenje na 6meseci bez terapija sum.Dali nekoj se soocil so istiov problem i kako mu bilo ponatamu,dali se zgolemuvale cistite ili mozebi isceznale?