Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Ова ми е ехото сега ми е тсх 7.07 и сум на терапија еутирокс еден ден 50 друг 75, а баш и не ми е јасно за ехото и структурата колку е лоше, само знам дека ома циста 4.4 мм и имам хашимото хипо

Прикачени фајлови:

2. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Кај нас обично за се лупаат еуторокс. Побарај второ мислење. Мене лично за тсх повеќе ми помогна везглутенска исхрана и витамини. Еутироксот уствари му помага на организмот да не се мучи при создавање на тсх. Вештачки ,секако.

На anggell и Mrs. right им се допаѓа ова.
  3. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    Ахам, значи имаш и циста, а и структурата ти е хетерогена. Во ред тогаш, има логика што ти дале терапија.
    Дај Боже што побрзо да се нормализира.
    Симптоми имаше некакви?
    Да, така е. Па Дај Боже да ја средам на природен начин, да не морам терапија и онака си пијам јас друга ама ако се мора, тоа е.

4. Ilda23

Ilda23 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2021
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    32
    Vaka zenski sum vo stranstvo no vo sabota treba dase vratam vo mak trebese sega da prima eho na tiroidanata i pak tsh da pr9veram posledno mi bese 16tsh sega treba da aproveram pak eutiroks pijam 50 dali ke bidè nekakof problem posle 20 avgus dagi pram eho na tiroida Samo ehoto a tsh da ipsitam utre ili zadutre posto za eho uste nemise javeni nema da bidam tuka vale mislejne dali maticnata moze dami precise terapia na primer ako seuste nemise simnato tsh

5. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    А циста дали може да исчезне?
    И што значи хетерогена
    Верувај имав преку 10 симптоми
    Прво добив шок, кога ми соопштиле дека мајка ми има карцином на дојка, тука во момент левата рака ми се вкочи и во вратот лево осетив топлина и паднав во безсвест после неколку дена, имав боцкање кога дишам јадам, а штитната како балон, инаку депресивна слабеам дојдов на 48 кила, нрмам сила, безволност, болка во телото, низок притисок и отчукување на срце слаб ритам, ладно ми е, и боцкање кај срцето, се потам, психички пропаднав и уште, и плус имав пред се тоа спонтан

6. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.235
    Па сама од себе што знам дали може да исчезне, може да се намали или зголеми, затоа ќе треба редовно да ја следиш на ехо и хормони да испитуваш. Ќе си ја пиеш редовно терапијата и сигурно нема да имаш никаков проблем, многу луѓе имаат цисти и чворчиња на тироидата ама дека мора да се следи мора, обично на 6 месеци мислам дека треба да се прават контролите.
    Здрава тироида треба да е хомогена, без никакви неправилности, израстоци, цисти, чворови, нодуси итн, ако се присутни истите тогаш на ехо ја гледаат како хетерогена што значи дека има некои делови кои се разликуваат, структурата на жлездата не е иста, има некои отстапувања. Не знам како објаснив, не сум медицинско лице, ова од гуглање, читање и истражување ми е, некое минимално знаење што се вика ама во глобала тоа значи. Не се секирај, само следи ја како што погоре ти пишав.
    Оф леле, нека е жива и здрава мајка ти, верувај дека се ќе помине, ќе го пребродите тој лош период и се ќе биде во ред, мораш да си позитивна и за себе пред се, а уште повеќе и за мајка ти, со негативни мисли, депресија и плачење ништо нема да се постигне. Мислам во ред е да се исплачеш, да го извадиш лошото од себе но потоа да се смириш, да бидеш позитивна и да си и најголема поддршка на мајка ти. Можно е и од стрес сето ова да ти дошло, огромни се шансите, плус и стресот поради спонтаниот, се ти се собрало.
    Ајде, собери се малку, дојди си при себе и ќе биде се како што треба, само со позитивна мисла, ќе помине имај верба дека ќе биде се супер.:)

На nancyyy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Фала ти многу
    Ти си првиот човек што денес ми пружи позитивна енергија :hug::hug::hug::l:

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anngella19972018

Anngella19972018 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    15
    Здраво и јас сум хипо, на почетокот многу се здебелив 62кг, кога почнав со терапија симнав до 54, сега сум дури 46 килограми, симптомите колку толку ги намалив, сега имам болки во стомакот и гадење, грлото 2 месеци ме боли и имам како пликови, матичната вика вирусно е, почнав и да исфрлам шлајмови, апетит немам скоро ич, ај дајте ми совет како да си помогнам, да се повратам со јадење да качам килажа инаку пијам Еутирокс од 100 и селен.
    Заборавив да пишам имам и многу болки во нозете и слабинските делови на стомакот, ако се заморам повеќе навечер неможам да спијам од болки

9. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Имам ист проблем хипо хашимото, и со слаб апетит и слабеење имам уште поголем проблем, пијам 1 ден 50 друг 75 еутирокс

10. Nipi

Nipi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2022
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    62
    Здраво девојки, јас првин пишав во групата тироидна жлезда во бременост, но гледам дека сте тука поактивни, па и тука да прашам. Пред една недела некаде имав позитивен тест за бременост. На 29.06 ТСХ ми беше 4.3 и денеска ми е 7.Пијам еуторикс од 25, но очигледно не ми се намалува вредноста. Ве молам некој ако имал слично искуство да сподели, страв ми е многу бидејќи веќе имав спонтан кога ми беше покачено ТСХ.

11. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Веднаш најитно зголемување на дозата! Консултирај ендокринолог! Во првите недели од бременост клучно е ТСХ да е под 2.5.

На Nipi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nipi

Nipi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2022
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    62
    Ти благодарам, сега му се јавив ми кажа да земам по едно од 50.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    2.617
    Имате информација во кои државни лаборатории моментално имаат реагенси за aTPO?

14. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Vo juni imase vo biohemija, na klinika. Ama citav na mediumi reagensite im bile so pominat rok, vistina ili ne, vnesuva nesigurnost!
    Ovie ke ne nateraat se na privatno da pravime.....

15. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    2.617
    Нели они не испитуваат тироидни антитела? Јас така знам....

16. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Mozes i tamu anti tpo i amlnti tg, ispituvaat

17. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    А зошто директ на патофиза не проверувате? Таму секогаш мора да има реагенси.

18. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Nemase vo juni za anti tpo, pa me pratija na biohemija, skapav 2 saati po klinika8-|

19. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    2.617
    Да и јас кога бев немаше, затоа се зачудив дека има на клиничка биохемија.

20. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    675
    Извинете а на кој доктор се иде за тироидната да се испита