Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    1.250
    Има во Железничар- кај Беко, јас испитував минатата недела

2. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    2.617
    Ендокринолог или спец. по нуклеарна медицина

На Cvekarka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.655
    Допаѓања:
    29.369
    Јас редовно проверувам на патофиза, секогаш до сега ми се погодило да ги има сите реагенси, последно сега во јуни бев. Ама не ме чуди и да снемува, сепак е мк државна болница.

Инаку доста знаат да се снабдени со реагенси и во идадија поликлиниката. На биохемија е ужас со гужви, ако можете да избегнете за таму, најубаво. Или ептен рано одете накај 7:30, ама веќе ќе има 50 пензионери што зеле бројче.

4. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    675
    Јас прашувам зошто мене ми ја пронајде интернист тироидната и ми препиша еутирокс од 25.Ама јас не ги пијам редовно кога ке ги земам на почеток пијам и после заборавам и може со месеци да не се напијам.После ке почне да ме гуши па пак ке земам и се така не сум ич одговорна на таа тема за апчиња.Затоа прашав каде се прегледува зошто навистина незнам ништо за тироида а искрено ми е страв да читам.Знам дека ке ме нападнете ама таква сум

5. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    7.473
    И мене на интернист ми открија,земај ги лековите радовно

6. Anngella19972018

Anngella19972018 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    15
    Ако си вака неодговорна можеш да си направиш поголем проблем, јас ја открив многу доцна, прво се здебелив па ослабнав, косата ми паѓаше ненормално, се гушев, ми трнеше телото главата, неможев до вц да отидам, цел ден го поминував во кревет бидејќи немав сила за ништо, крајно почнаа да ми паѓаат и веѓите. Тогаш прогуглав и видов дека сите симптоми на тироидна ги имам, проверив хормони па на интернист и веднаш терапија. После една година јас сеуште не се чуствувам целосно опоравена, така да мој совет најбрзо што можеш на лекар и да си почнеш терапија редовно, бидејќи верувај не ги сакаш проблемите што таа ги носи, анксиозност и депресија се плус

7. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    675
    Точно неодговорна сум за жал.Не ја сваќам како нешто ризично а треба.Фала ти во секој случај ке одам на интерниот обавезно

8. Девојка999

Девојка999 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    489
    Здраво, сакам утре на приватно да испитам хормони за функцијава на тироидна жлезда, имам симптоми што ме наведуваат на хипотиреоза. Ме интересира (пошто ми е првпат), на почеток треба сите овие хормони што се Т3, Т4, ТСХ, ФТ4 да ги испитам или доволно е само некои од нив?

9. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    2.617
    Иницијално се испитуваат TSH и fT4. (можеш и anti-Tpo)

Луѓето што се под терапија испитуваат и fT3.

На Девојка999 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Девојка999

Девојка999 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    489
    Ти благодарам. Го гледав ценовникот на лабораторијата и сите овие што ги набројав поединечно се по 700 денари, а anti-Tpo чини 1.100, па не бев сигурна дали првпат апсолутно сѐ треба да испитам.

11. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.079
    Допаѓања:
    2.617
    Не мораш на приватно, може специјалист од секундарно здравство да те упати во државна лабораторија :)

На Девојка999 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Девојка999

Девојка999 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    489
    Итно ми е некако, сакам утре најрано да проверам, после нема да бидам у можност нема да бидам тука. Фала сепак :)

13. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Прво извади ги TSH FT3 и FT4
    После ќе ги видат прво тие, па може и ехо на тироидата, е ако видат по тие испитувања и симптоми ако имаш некој плус може ќе ти бараат и антителата да ги извадиш тие се 2 ATPO и ANTI TG
    Ти кажувам јас како почнав се

14. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Исто и на мене, без здебелување и опаѓање на косата, во спротивно јас слабеам и немам апетит, се можни симптоми ги имав а најлошо ми падна анксиозноста и депресијата, што во живот не бев полошо, и што викаш и по терапијата уште не сум добро, некогаш неможам ни да објаснам како сум;(;(

15. babyyyygirl

babyyyygirl Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    56
    Здраво, дали некој ја има доведено во ред жлездата со исхрана по план на нутриционист?
    Долги години бев хипер, две години без терапија и стабилно ТСХ, а сега влегов во хипо.
    Било каков совет е добредојден.

16. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    9.374
    Женски може мислење? Правени се на трет ден од циклус, инаку примам терапија за тироидна да. IMG-7f45579b7048eeafa4d69db9c125a14c-V.jpg

17. Blondie715

Blondie715 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2019
    Пораки:
    2.264
    Допаѓања:
    4.711
    Po rezultative potrebna ti e konsultacija so endokrinolog i ginekolog.
    Dozata na eutirox treba da se prilagodi, zosto se dvizis nakaj dolna granica na tsh
    Vo pogled na drugite hormoni, konsultiraj se za prolaktinot i da bidam iskrena prv pat gledam tolku niski fsh i lh, pretpostavuvam mlada ste, zaradi toa vi se tolku niski, ali sepak neka gi vidi ginekolog, mozebi ima povrzanost so tiroidata i so prolaktinot nivnata vrednost

На angelche16 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. babyyyygirl

babyyyygirl Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    56

Дали пронајде вистински доктор? И јас имам проблем со тироидна, а исто имам и друг проблем што ќе треба да правам ИВФ, секако прво треба да се среди тироидната

19. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.409
    Допаѓања:
    9.374
    Да, имам 20 години, ќе одам утре да ја најдам докторката што ме води со терапијата, ендокринологот, па ќе видиме што ќе каже.

20. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2020
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    381
    Женски, искуство со биопсија на тероидната? Сакам да ми кажете дали само во Скопје прават, која е цената на приватно а која е цената на државно?