Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Се извинувам прочитав дека антителата ти варирале... Мене Татјана од Тиреодијагностика и на прва и на втора контрола ми рече дека антителата нема шанси да се спуштат и дека нема потреба да ги проверувам... Мислам таа е искусен ендокринолог со години била на патофиза пред отвори приватно.... И баш ме чуди. Сега на последно кога бев кај интернист ката ми креираше упат да ја повторам лабораторијата Тсх и фт4 и на мое инсистирање даде и за антитела зашто и она тврдеше дека тука нема шанси за намалување јас сум хипо хашимото... На ехото виде дека жлездата е зголемена, нехомогена со неправилна форма и имаше некои кои дупкички ситни ко,, изрешетана,, мислам ми покажа фотка што било типично за хашимото и Татјана пролетва исто ја виде во таква, состојба и нормално тврдеше дека ова форма и таа и дека нема шанси да се врати во нормала... И на двете еха немаше чворови и јазли што е океј... Не знам колку се точни овие тврдења и да ли има исклучоци од медицинската пракса, но јас на крај прифатив нека е таква ќе пијам терапија ако треба доживотно само да не ги чувствувам оние грозни симптоми, трески, главоболки и вртоглавици на пролет хаос бев... Сега и при повишено тсх на 8,5 ок е ги нема лудите симптоми..
    Што се однесува до терапија со еутирокс ја со 50 мг за 4 и пол месеци имав тренд на паѓање од 10,5 првично, на 8,1, па на 7,2 тсх, кога отидов кај специјалистите во Жекезничар како таа ми покачи на 75, тсх на последна контрола 8,5 од 7,1 пред месец и пол. Последнава докторка не покачуваше терапија, рече уште еднаш да ги повторам резултатите за 3 недели и да се вратам кај неа со нив...
    Моментот ми е дека овде и по нетов генерално се изначитав разни искуства и ситуации и некако се ми е веќе измешано што е што, што е вистина што мит веќе не знам. Водам ска да не утнат нешто ова лекариве, оти асални слабо ги има, оти после од едно ќе лечиш уште 3 други болести...

2. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.049
    Допаѓања:
    84.930
    Здраво женски
    Да признаам не читав поназад можеби и ќе најдев ама од искуство и знаење ваше да ме упатите ако може

Накратко
    Никогаш сум немала проблем со тироиднава. После неколку тахикардии краткотрајни и прескоци на срцево (почести) кои на почеток ги препишував на проблеми, бидејќи патам од притисок со терапија се јавив на кардиолог. Сменета терапија, ехо и екг ок и поради промени на тироидната кои ми ги виде кардиологот препратена на ендокринолог.
    Ендокринологот утврди дека има незначителни промени на структурата на жлездата кои не се чворови и повеќе наликува на автоимуно заболување. Но, освен контрола на три месеци ништо не препорача . Да напоменам тсх то е мирно секогаш, на последната крвна слика околу 2 и никогаш од 2.5 не било повисоко.

Прашањата се
    Што да испитам детално додека одам на контрола, читав некои антитела. Дали има некоја искуство дека овие тахикардии може да произлезат од тоа?
    Ај солите малку памет :)

3. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.796
    Допаѓања:
    34.527
    Јас испитував антитела по препорака на ендокринолог, исто контрола ми кажа на 6 месеци, кога и кажав дека планирам бременост ми кажа за 3 месеци, немаше термин, отидов за 4 месеци и ок ми е се, ми кажа контрола по потреба, кога ќе започнам процес за ин-витро тсх да испитам и скриен шеќер, ако тсх ми е над 2-2.5 тогаш ќе ми дала терапија да симнам.
    Инаку ми варираше тсх 0.24, 2.28, 2.24, 2.93, последно 2.38.
    Отидов со се испитано на контрола:тсх, фт3, фт4, анти тпо, антитела, гликемија и инсулин на гладно (ова по препорака на ендикринолог, а упат од интернист, за интернистот упат ми даде општ матичен), гинекологот ми кажа за што може упат да ми даде, и ми кажа џабе кога неможам за се, отидов кај општ матичен ми закажа термин за интернист. Кај кој ендокринолог одиш?

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.049
    Допаѓања:
    84.930
    Во мојот град одам кај познат ендокринолог.
    Да испитам и јас за секој случај па да видам :|

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.796
    Допаѓања:
    34.527
    Да да, испитај си, на братучедка ми тсх и е ок ама има антитела.
    Побарај упат од општ матичен, па тој ќе ти закаже термин за интернист. Ама незнам во помалите градови дали испитуваат се, може ќе те пратат на клиничка биохемија.

На Kris80 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kris80

Kris80 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    5.049
    Допаѓања:
    84.930
    Приватно има секако
    Фала ти :l:

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bjanka1992

Bjanka1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    99
    Tsh mi porasna od 1 na 12, so tirozol 20, ke odam doktor sekako
    Dali osven selen, jod nesto pomaga vo spustanje na tsh pobrzo i preporaka za dobar doktor

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.897
    Допаѓања:
    179.104
    Јод не спушта тсх, напротив, особено ако сега скоро си почнала да го земаш.

На Bjanka1992 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bjanka1992

Bjanka1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    99
    Можеби од јод ми се качил толку брзо
    Фала ти ❤️

10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.218
    Допаѓања:
    11.227
    Во иста ситуација бев. Хипо хашимото сум, во бременост пренаталните имале мала количина на јод па ми го качија тсх на 13. Ги прекинав и за брзо се симна.

11. Bjanka1992

Bjanka1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    99
    Еден месец пијам, мед со млади зелени ореви полни се со јод, по препорака ама не е секој ист тоа е кога сами некогаш експерементираме
    Фала ти од се ❤️

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.796
    Допаѓања:
    34.527
    Мене кога ми беше 0.24 ама тоа сигурно некаква грешка, потоа без терапија ми беше добро тсх, ама ендокринологот ми препиша олигогал селен, ги пиев 3 месеци кога бев на контрола минатиот месец ми кажа да ги прекинам, последно тсх 2.38. Незнам, од селенот да не ти се покачило, и
    јод покачува.

13. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.302
    Допаѓања:
    3.035
    Да ве прашам дали може да боли тироидната?:tmi: Јас имам покачени антитела на тироидна и јазолче помало, но не пијам лекарства др. ми рече само селен и пауза , не сум била на контрола 5 месеци, сега сум за одење следнава недела, од вчера ме боли баш кај вратот кај тироидната кога ќе ја кренам главата нагоре инаку не, незнам дали може од неа или сосем друго..во мисла сум додека појдам

14. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    449
    Може, мене ме болеше две недели,тироидната се воспалила, и се зголемила, па еве месец у пол уште кревам температура од тоа, оди на лекар поскоро

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    380
    Мене ме болеше кога највеќе имав проблем и беше отечена се гледаше на око, во тоа време ниту знаев што е штитна и за што е, мене највеќе ми смета симптомот од слаб пулс, сега со таблети отокот се намали, ама ако дигнам нешто потешко осеќам на грло и околу некоја тегоба, оди на доктор не чекај за ништо

16. Benten10

Benten10 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1

17. Benten10

Benten10 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Zdravo, Dali dobri nekoja informacija.jas sum Hipo I vo klimaks I zemav obrabotena maca megjutoa Bez konsultacija na lekar pa neznam Dali da prodolzam da pikam, Dali snetaar?

18. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.302
    Допаѓања:
    3.035
    Леле креваш температура :|а уште те боли така? Што ти рекоа од што се воспалила:sweat: Ќе одам обавезно понеделник

19. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    449
    Кревам месец и пол еве, прво 39 сега до 37 ,5, се воспслувала од вирус или стрес, не ме боли веќе, три недели ме болеше не одев на лекар мислев ништо не е пошто никогаш сум немала проблем со тироидна сега прв пат

20. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Zavisi sto ti e dijagnosticirano hipo ili hiper. Pri hiper se dava jod i toj lekot sto go spomena..koga e hipo odi eutrox i selen. Povtori krvna slika i vrati se kaj endokrinolog.