Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.883
    Допаѓања:
    179.019
    Не може да не е точно, велат може да варира во различни периоди од денот, ама тоа веројатно не може да е незнам какво варирање.
    Да, продолжи со тоа што го правиш, селен, магнезиум..

На Keystone му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Магнезиум нема никакво влијсние на тсх..Селен можеби,јас го пијам во форма на таблети ама не знам колку има аир од него ама ете си ги пијам. Ако сметаш декс нешто ти е сомнително повтори го резултатот по 2 до 3 недели...Еве јас денес бев во лабараторија на клиника едвај завршив работа со сат и кусур чекање...имаку таму баш прашав дали треба на гладно и со испиена терапија ,рекоа не мора на гладно тос ништо не менува,а терапија секско со земаш сабајле како секој ден пред да ти изцадат крв. Не разбрав дали пиеш еутирокс, претпоставувам да зашто 9 вредност е за терапија ,мене ко ми ја открија беше непто појле од 10 и сум на терапија...тоа е сепак висока вредност нема шанси со селен и без глутенскс да го симнеш ова ми го има речено Татјана од Тиреодијагностика ,а она важи за искусен ендокринолог...по нејзено дури и безглутенската исхрана не дава резелтати...но ете кај тебе ако е така фино...П.С што се однесува до безглутенски режим оти и ја пробав демек еден месец...и тогаш се советував со една прујателка моја лојае нитриционистка и плус медицинско лице ми напомена дека имало случаеви луѓе/жени како и да е кои се ставале на овој режим ,а не се интолерантни на глутен туку едноставно од други причони нели тироида,шеќер или едноставно своеволна одлука,можело да станат интолерантни нацистина...така што ова ме замисли мачце...

3. Keystone

Keystone Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2020
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    54
    Ми немаат препишано еуторикс, немам пиено никаква терапија. Насабајле пиев лимон со мед и ѓумбир, потоа два бразилски ореви и навечер магнезиум. Не само што тсх ми се намали косата престана да ми паѓа и јас сама по себе си осетив разлика имам повеќе енергија како не јадам глутен и стомакот не ми се дува толку. Инаку секој месец треба да ги испитувам хормоните и во јануари сум на контрола на патофиза.

4. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.252
    Допаѓања:
    12.974
    За тсх збориш?

Зависи, еве мене ми варирал, отиде до 10 се качи, па на 8 се спушти па на 5 и тоа без терапија, ниту селен ниту ништо сум пиела и ај сеа.

Се зависи од состојбата каква ти е и која била причината за покачувањето на хормонот.

Сепак најбитен е тироксинот и антителата секако и структурата каква е на жлездата, дали има промени или нема, зголемена, дали се суши итн. ама дека не е во ред и вакви осцилации да има, го знам и тоа.

5. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.627
    Допаѓања:
    7.468
    Некој ако знае,да ми каже.
    Извадена ми е матката со јајници,има ли врска со тироидната?
    Хормоните ми се во ред,ама имам две чворчиња,има ли шанса да се изгубат чворчињата?

6. orxideya

orxideya Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2021
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    43
    TSH, FT3, FT4 не се испитуваат на гладно освен ако не правите дополнителни испитувања за кои треба на гладно. Доктор ви кажа на гладно или? Тој TSH во 8 навечер не се важи.

7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.497
    Допаѓања:
    10.561
    До колку часот се испитува ТСХ?
    Јас обично околу 12,13 часот, тогаш стигнувам во Скопје.
    Ама па и докторката од Ремедика ништо не ми кажа за ова кога во 15,16 часот ме испитуваше ме прати за крв.

8. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    449
    мене во битола во 16 часот ми зедоа крв дали одма испитаа не знам а и прв пат слушам дека имало врска кое време испитуваш и дали си јаден или гладен, јас сум испитувала и на гладно од сабајле и јадена поручек, додуша јас прв пат се соочувам со проблем на тироидната жлезда

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.497
    Допаѓања:
    10.561
    Исто и јас, уште учам за ова, не сум во се запознаена. Ама ако требаше на гладно и од сабајле ќе ми кажеа до сега :|

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.883
    Допаѓања:
    179.019
    Нема врска, не треба на гладно. Ама не е лошо отприлика во сличен временски период од денот да е, ради споредливост.

На Blondie715 и anggell им се допаѓа ова.
  11. Irenaaaa56

Irenaaaa56 Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    ve molam za pomos nekoj da mi kaze ako ima problem so visoko TSH .dali od visoko TSH moze da se ostane bremena a bidejki bez terapija Tsh mi se kacuva a so apcinja se drze vo normala?

12. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    ТСХ за време на планирање бременост и во бременост мора да е под 2.5.
    Доколку веќе имаш препишана терапија секако дека ќе се качува ако ја прекинуваш. Ако добро те разбрав.
    Терапијата во бременост често пати дури и се зголемува.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Irenaaaa56

Irenaaaa56 Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    jas piev terapija 4 godini pa doktorkata resi da mi ja prekine samo 3meseci pa pak kontrola mi bea 1.76 a sea 0.852

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.883
    Допаѓања:
    179.019
    А ова се вредности на што?

15. Irenaaaa56

Irenaaaa56 Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    za teroidnata TSH … piev terapija 3 godini i doktorkata mi reci da probame bez terapija samo 3 meseci TSH mi bese 1.76 a sea bez terapija posle 3 meseci napraviv kotrola se kacija na 0.852.. prasanjeto mi bese i napisav gore dali nekoj ima problem so visoko TSH dali e tesko se ostane bremena

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.883
    Допаѓања:
    179.019
    0,85 е ниско тсх, не е високо.
    Што терапија си имала?

17. Irenaaaa56

Irenaaaa56 Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    piev eutiroks dve nedeli i fanav alergija i doktorkata mi gi smena i piam 3 godini propiltiouracil 50mg ama napola navecer i nasabalje

18. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Женски Ве молам за помош, дали можете да ми го протолкуваат резултатот. Прв пат правам анализа на клиничка лабараторија и сосем некои други параметри имаат.... Единствено што сфатив е дека антителата се високи... Нив ги проверувам по втор пат, сега се 1300, а биле и 2500... Ви благодарам

Прикачени фајлови:

19. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Сопругот ми го зел резултатот утре сум на контрола секако ќе ми каже докторката, ама не можам да спијам дур не го пролкувам ова... Инаку за анализа на клиничка лаб. спремете си 1 кг нерви и појке и трпение. Јас отидов нешто пред 9. Се зема бројче на екранот за давање крв беше број 58, а мојот реде број беше 105...Се начекав максимално...

20. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Не може ова се демек да е нормално... Пред 20 дена тсхто беше на кај 9...Навистина не разбирам, помагајте ако има некоја будна.. Претходно, Авицена, Синлсб и во поликлиника Јане Сандански во Аеродром сум проверувала...ова чудно ми дојде се...