Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    5.170
    Се боцка јазолот со тенка игла и се зема материјал од него. Безболно е, само малку непријатно.

На Anonimnna5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Друштво еве ме пак... Ја повторив анализата пак во клиничка лабараторија и тсхото е океј 2,7 дури пониско од минатиот месец кога беше 2,9. И другиот хормон е океј не сум проверувала антитела зашто тие се стандард кога е хипо хашимото. Терапија овојпат примам 75 мг еутирокс 3 пати неделно и 4 пати 50 мг. И ги пратив резултатите на интернистката само да каже треба ли корекција таа рече не продолжи со истата терапија и се гледаме на пролет таму... Се е океј ама некако до пролет со иста терапија и без проверка не знам дал е тоа океј? Вообичаено од април навака приверка на хормони правев на месец и пол до два максимум, што приватни лабаратории што државни... Океј е оваа вака таму до пролет да се проверува или како? Да, сега е ок, супер, ама сепак тој знае да варира, кај мене беше така, горе, доле и еве сега на последниве 2 пати добивам ок резултат да кажам... Поискусните дајте препорака. Благодарам на сите што ме подржувате цело време. П. С и циклусот се под стабилизира не е долг и мачен и нема јаки симптоми и тука е океј

3. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.647
    Допаѓања:
    29.307
    Jaс со канцер на тироидна не проверувам толку често така што не се секирај. За нас пример е препорачана контрола на 3 месеци. Чим ти се добри резултатите веројатно дозата ти е погодена и се надевам ќе ти биде океј сега :)

На Angel_G и boo3 им се допаѓа ова.
  4. Ani4kaSv

Ani4kaSv Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Здраво на сите, дали може да ми препорачате добар доктор на приватно за тироидна? Веке 5 години одам на патофизиологија и воопшто не сум задоволна од целата организација таму.

5. Tih-ana

Tih-ana Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    239
    Добар ден...
    Многу сум исплашена, ми дијагностицираа спора тироидна жлезда, дали е точно дека ќе останам без коса? Дека џабе е да слабеам кога нема да ослабам, дека недај боже може никогаш да немам деца???? И под терапија др ми кажа дека косата може да паѓа... Вака не приметувам дека многу ми паѓа ама многу ме исплаши??

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.872
    Допаѓања:
    178.934
    Цела тема е од жени со спора тироидна (добро 5 посто се со брза), некои и без тироидна, и коси и деца имаат, затоа служи терапијата.

На Anyshka и flower30 им се допаѓа ова.
  7. CoffeeToBe

CoffeeToBe Нов член

Се зачлени на:
    7 јануари 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Дијагностицирани ми се јазли или туморчиња на тироидната жлезда. По преглед на ендокринолог потребна ми е операција за да се изввадат поради тоа што се многу големи - повеке од 5 цм. скоро како големина на лимон станале. Имам закажано на торакален хирург на клиника кај Ристо Чолчанески. Може ли мислење за него, искуство некој што бил кај него? Или ако знаете некој подобар и поискусен хирург?

8. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.438
    Некој лп што знае да чита резултати? не би сакала толку јавно да постирам резултати, се извинувам однапред

9. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    259
    Што точно испитуваат на нуклеарна медицина, ме пратија за тироидна?? Но веќе имам резултати, зашто пак ваму да идам? :^)

10. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    449
    Имаат други параметри, а имаат и некои испитувања плус, ако има потреба

На Anonimnna5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    259
    Правев пак за тироидна хормоните ми се ок, меѓутоа антитела имам 600 а предходно. т. е пред еден месец 499 а хормоните покачени многу, ми се во нормала за разлика од стариот резултат голема разлика на подобро ми се (без терапија) меѓутоа со антителава што се прави? Додека да идам на лекар :^)

12. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.613
    Допаѓања:
    138.221
    Пак мораш да се консултираш со ендокринолог, ама за покачени антитела мене докторката ми кажа да пијам Селен , по 1 таблета на ден .
    Според она што јас го знам , од искуство, покачени антитела укажуваат на Хипотироидизам. А според мојава докторка (колку е скроз точно не знам), кога еднаш ќе се покачат антителата, остануваат секогаш покачени.

Е сега, пак од искуство, ќе се прави ехо и ќе се следи состојбата. Доколку и тсх се качува , ќе се даде соодветната терапија.

На Anyshka и Anonimnna5 им се допаѓа ова.
  13. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    259
    Не можам да пијам селен таблети витамини повраќам од нив.. А тсх од 5 ми беше 2 овој пат после еден месец проверка, што мислам дека е ок без терапија, сепак фала на одговорот

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.775
    Допаѓања:
    34.461
    Можно е да е од стрес, најдобро на ендокринолог да одиш.

15. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.775
    Допаѓања:
    34.461
    Бранкица Крстевска во Срце.

16. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    259
    Замена за селен?? Не можам витамини да пијам, а индиски бразилски ореви не ми помагаат, решение?

17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.493
    Допаѓања:
    10.557
    И јас не можев селен, многу ми беше лошо од нив, и користам по 2 бразилски на ден. По колку користеш на ден бразилски?
    Исфрли глутен, многу овошје и зеленчук, цедени сокови...

18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.591
    Допаѓања:
    79.171
    Зошто ви е проблем да пиете селен? Каков, од кој производител земате?

19. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.386
    Допаѓања:
    25.015
    Зошто не селен?
    Пробај од некој друг производител може ќе ти одговара.

Бразилски како знаеш дека не ти помагаат?
    По две три,редовно 3 месеци па пауза.
    Ама мора редовно да ги пиеш секој ден.

20. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.493
    Допаѓања:
    10.557
    Јас ги менував, џабе, мачнини по 2 часа црева да истурам. Последно кога пиев и атб, во комбинација со нив, мислам дека ќе издишнев и дијареа, мачнини, страшно. Ги баталив.