1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    1.241
    Да, во секоја аптека даваат без рецепт. Јас така до сега цело време земам.

2. ang31a_

ang31a_ Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    7
    A kolku pari se, da ne se mnogu poskapi? Fala vi

3. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    1.241
    Па не ми текнува колку беа, околу 70-80 денари кутија.

4. Loreaana

Loreaana Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    Дечки, утре имам закажано ехо на тироидна, па ако може некој да ми каже како изгледа прегледот, колку време трае, малку сум во паника бидејќи прв пат одам?

5. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    449
    ништо страшно, две минути работа, те гледат со ехото на вратот и толку.

На Anyshka и Loreaana им се допаѓа ова.
  6. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    380
    8ма недела бремена

Прикачени фајлови:

• Гххфгх.jpg
      Гххфгх.jpg
      Големина на фајлот:
      184,4 KB
      Прегледи:
      41
  7. *sisi*

*sisi* Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2014
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    446
    Sto dijagnoza imavte jas sum hipohasjimoto dali smea jod

8. ang31a_

ang31a_ Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    7
    Zdravo devojki, da ve prasham dali pravat problem za izguben upat? Utre sum na kontrola kaj Dr. Venjamin za tiroidna no sega vo posleden moment vidov deka ne mi e ovde upatot...se pretraziv

9. Dr. Happy

Dr. Happy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    5
    Zdravo, dali na nekogo mu se slucilo na 25 godina vozrast da ima hipotiroidizam?

10. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    541
    Девојки, имам проверувано тироидна 2 пати преку крв ок ми беше.
    Овие три дена како некое пулсирање ви вратот имам и како блага болка( под голем стрес сум периодов, па си викам од тоа) ама сепак ме фаќа страв. Дали има простор за паника? Дали да направам ехо? Или е доволно преку крв да испитам

11. Gentlewoman!

Gentlewoman! Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    585
    Да. Јас и многу други. Ова со тироидава стана ко епидемија

12. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    777
    Дали некој може да ми објасни логиката ФТ4 да е 8.18 односно ниско, а ТСХ да е 5.240 односно високо. Тек треба да отиде братучедка ми да и дадат терапија, но првпат среќавам вакви резултати ниско и високо. Некој со слично искуство?

13. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Здраво женски...можеби некоја знае да помогне...циклусот од мината година ми се помести откако ми открија приблем со тироидата ,секогаш ми доаѓа пред време 2 до 3 дена ,а пред да почнам да пијам еутирокс доаѓал на 30 или 31 ден....наесен правев и испитување на хормони женски сите беа во нормала и два до 3 прегледи кај гинеколог и на ехо и пап и се излезе уредно. Меѓутоа не е ист. Подолго трае ,не е обилен нормално е крварањето ,амасе развлекива и до 7 или 8 дена исцедок по малку иди. Сега на последно баш се стресов оти прошчиот месец добив на 19 ти ,а сега овој еве дрнеска на 12...во споредба со тоа како идел мојот циклус е пре пре рано. 23 дрна има само разлика од еден до друг циклус ?!Имам чуство декс само што ми завршил претходниот добив нов...имам ли простор за загриженост ? Споделете некое искуство...не сум во менопауза далеку сум од неа инаку и тоа да кажам без оглед што наполнив 43 год. Плус имам родено прец само 5 год...некое решение, суплемент некој ,да предложите како да го регулирам ова да си го вратам во нормала...не сум била овој пат кај гинекологот утре ќе ја барам...а и минатата год окапав кај неа

14. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Јод се дава кај хипер, вие ќе земате селен и еутирокс. Ќе ви каже ендокринолог или интернист.

15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.244
    Допаѓања:
    12.894
    Логично е. Типично хипо. Како првпат коа обично така иде, тсх се покачува, тироксинот недоволно се лачи.
    Еутирокс ќе и дадат и ќе си пие.

@Angel_G не паничи. Циклусот се мењава со тек на време, не е ист како што бил.
    Некогаш и нормално е да подрани. Ќе следиш каков ќе биде понатаму. Ако има некои невообичаени симптоми секако ќе одиш на гинеколог.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    То благодарам на охрабривањето. Да видиме каков ќе биде и како ќе помине...у суштина ја имам безболни циклуси и сега сум ок не ми е ништо ,ама сепак прашалник зашто иде така рано ..секско не помине па ќе барам мислење и од гинеколог.

На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.493
    Допаѓања:
    10.557
    Не паничи ќе видиш следниот месец како ќе биде. Едноставно се случува и се менува од месец на месец и од година на година.
    Јас на пример овој месец си добив на време ама немам како што имав крварење туку минимално, ама во мегувреме закачив вирус, не вирус ова не знам што ќе беше, и мислам дека цел организам ми се поремети од ова чудо. Немав ПМС симптоми си добив така нормално а симптомите еве ми почнуваат откако ми завршува. И знам дека овој месец па може и наредните два додека се ми се среди ќе биде така, затоа што ова вирусите прават таков хаос на цело тело, што после едвај се доага до нормала.
    Освен тоа и ова времето е лудница со температурите и промените, па ништо чудно и од тоа да е. За се, не ни е од тироидна.
    По интернет читам, некој пише проблем, сите провери тироидна, така малце смешничко ми е, да е само тироидната, ама многу фактори за здравје се вбројуваат.
    Без паника, ќе се среди.

18. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    777
    @Mrs. right фала на одговорот сонц. Јасно да. Ми беше чудно зашто јас имав индикации за хипо пред некоја година, со тоа што двете вредности ми беа на долна граница. Ама и ова се сметало за хипо. Секое добро

19. ang31a_

ang31a_ Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    7
    Да, еве јас имам и имам неполни 20год :/

20. Baby Girl 3

Baby Girl 3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    279
    На многумина им се случува, ама долги години е неоткриен...ако не се проверат тироидни хормони и ТСХ, нарушувањето ќе постои, организмот ќе страда и никој нема да претпоставува што е проблемот.