Здраво дали во поликлиника Букурешт прават ехо на тироидна? До сега сум одела во Ла Вита таму ми правеа,прв пат ми закажаа во Букурешт доколку некоја била споделете искуства,ви благодарам
@Anonimnna5 Бразилски ореви не се препорачливи, во европа се сметаат не соодветни за лица со проблем на тироидна жлезда. Количеството на селениум во бразилските ореви значително варира (еден oрев може да 200мг друг 500мг) што значи дека со две-три ореви може да ја надминете дневната дозволена доза на селениум и да предизвикате токсичност. Согласно Европска препорака, дозволено дневно ниво на селениум не смее да надмине 200мг. Во прилог ви праќам линк каде може да прочитате повеќе околу токсичноста на бразилсите ореви и претпазливите мерки за конзумирање на истите. Анализата е на англиски јазик, има и дополнителни студии во оваа област. https://s3.eu-central-1.amazonaws.c...nts/Brazil_nuts_Folder-ME-EN_190919_Links.pdf На средина на оваа анализа ќе најдеш податоци како со конзумирање премногу ореви може да си предизвикате токсичност https://medcraveonline.com/JNHFE/brazil-nuts-and-thyroid-glandnbsp.html
@Anonimnna5 Бразилски ореви не се препорачливи, во европа се сметаат не соодветни за лица со проблем на тироидна жлезда. Количеството на селениум во бразилските ореви значително варира (еден oрев може да 200мг друг 500мг) што значи дека со две-три ореви може да ја надминете дневната дозволена доза на селениум и да предизвикате токсичност. Согласно Европска препорака, дозволено дневно ниво на селениум не смее да надмине 200мг. Во прилог ви праќам линк каде може да прочитате повеќе околу токсичноста на бразилсите ореви и претпазливите мерки за конзумирање на истите. Анализата е на англиски јазик, има и дополнителни студии во оваа област. https://s3.eu-central-1.amazonaws.c...nts/Brazil_nuts_Folder-ME-EN_190919_Links.pdf На средина на оваа анализа ќе најдете податоци како со конзумирање премногу ореви може да си предизвикате токсичност https://medcraveonline.com/JNHFE/brazil-nuts-and-thyroid-glandnbsp.html
Дечки, интернистот кај кој бев сабајлево ме прати утре да одам да испитам тироидни хормони и антитела меѓутоа во меѓувреме добив менструација па ме интересира дали некој знае дали може да ми земат крв и покрај тоа што имам добиено, дали тоа некако може да влијае на резултатите? И колку се плаќа испитувањево на државно?
Да провериш Atpo. Тоа стегање околу вратот кога си под стрес може да укажува на хашимото. Тоа е автоимуна болест која ја напаѓа тироидната жлезда и полека ја уништува, антителата ја препознаваат како страно тело и ја напаѓаат. Јас имав такво стегање околу вратот, како пулсирање и излезе хипохашимото дека имам.
Ми помина следниот ден. Како се проверува тоа? Преку крв ми беше ок кога проверував. Се надевам дека си добро сега.
Jas sum malku pomladicka od tebe, 40ka i istoto mi se desi, se izvadiv od pamet deka vleguvam vo menopauza, ali nisto od toa. Ne mi preporaca nisto posebno na doktor za ovaa situacija, kao regular selen za hashimototo i methyl folat za mutaciite, ali citav na forumi iskustvo so inositol deka regulira ciklus i hormoni, na svoja raka zemav, ciklusov epten mi se sredi.....sega da ne ispadne deka moze i psihicki jas si se srediv deka pijam nesto, ali mislam deka ima efekt
Денес бев во пол.букурешт, за тироидна. Закажана за 19.20 ми се јавија до 4 ипол да стигнам оти ке си оделе. Стигнав едвај некако. Чекав 15мин дикторката да се дизбори на телефон. И после замислетр пауза имале. Одкога се искарак квалитетно, ми даде само упат за х сандански за хормони, а ехо не требало и покрај тоа што била зголемена на последната контрола. Вев кај др. Весна тодороска. Ми се гади од нашево здравство кое мораме да го плаќаме.
Кај истата докторка бев и јас,истото и мене ми го рече ми даде упат за Јане да проверам преку крв и контрола со резултати ..
Ако не планираш бременост е добра, за бременост треба до 2.5 Ако за ова те стават на терапија ја би одбила. Можеби ненаспиеност, стрес да влијаело. За терапија треба и други хормони да се гледаат.
Жени Изгледа кај мене тироидната оро вие. Причини:пред да добијам имам несоници-станам да одам во тоалет нема презаспивање(зборам накај 5,6 часот сабајле) , кога имам добиено помалку ми тече плус секогаш ми се затнува гласот или ми пука кога имам добиено.Не е решение секој месец на боледување никако.Дали некој се соочува со вакво нешто? Што пиете? Да напоменам дека сега ќе правам испитувања во Јане Сандански (како се тие со апарати не знам кажувајте) и крај на Март одам на вонредна контрола.
Јас пред две години бев во железара, на ехото беше зголемена . Овде се задржав 1 мин за да ми го дадат листот за хормоните. Имам мајка, баба со истиот проблем и 2 месеци сум со високи триглицериди за кои воопшто не стана збор. Со матичната се слушнав, не е задоволна ни таа од прегледот. Хормоните се важни ама ова денес беше скроз без врска.
Извини тоа иноситол суплемент е или докторката ти го препорача? За регулирање на циклус никогаш ништо не сум пиела ниту лекови, ниту суплементи така што врска немам... Јас нешто пак читав овде на, фемина во друга група кај гинек. проблеми некоја мака земале, не сфатив ниту тоа што е туку ај. Разбрав само дека го пиеле за регулирање на женски хормони, ама кај мене беа сите до еден во нормала па не истражував што и како се употребува... Ќе чекам сега месецов да видам како ќе добијам, па можеби нешто и ќе земам. Инаку селен пијам редовно, со тоа што некаде прочитав дека требало да, се пие месец, месец и половина па да, се паузира... Јас ќе испијам една доза па паузирам 2 недели. Ниту ова не знам колку е точно. Ја прашав интернистката на последно идење ама она не препорачува суплементи, постара е жената пред пензија и по нејзинот мсјндсет сето ова што ние го праиме е помодарство.. Така што читам и истражувам и реално дали еленот помага или не знсм зашто јас сум секако на еутирокс комбинирано 75 мг со 50мг. Ќе правам контрола на тироидните хормони крај на мсрт така планирам...
Inositol e suplement, mi go preporaca maticniot ginekolog, a ivf doktorov ne mi go ima spomnato. Ima mnogu pozitivni iskustva so nego vo delot na reguliranke ma ciklus. Jas na svoja raka si odrediv doza, minimalna zemav. Maca isto e dobro, gore dole ista uloga imaat. Ne znam sto da kazam za suplementive, moze i tvojata doktorka da e vo pravo, vaka nie so pienje samo psihicki se smiruvame.
Zdravo ke moze li nekoj da gi protolkuva rezultatite ako znae Maticnata mi zakaza za ponedelnik Inaku ispituvanje za planiranje bremenost Pozdrav