За забременување тсх под 2 мора да е. Исто и во бременост. Ендокринолог нека ти препише терапика,план за исхрана и ќе се среди.
Da si najdes dobar endokrinolog ili na nuklearna fizika. Ocigledno e tiroidata, ali i estradiolov ako se na pocetok na ciklus hormonive, nekako visok e, zavisno od labaratorija do dusa, za mene po labaratorija na Sistina doktorot do 30 go sakal na pocetok na ciklus. Kako i da e, endokrinolog celosno ke te resi
Zdravo Denes ispitav tsh i anti tpo Tsh e 6.24 anti tpo 12 Dali moze nekoj da mi kaze sto znacat brojkite
Kako odi terpaijata so eutiroks dali ke se namali tsh zatoa sto planiram bremenost a mnogu se plasam deka nema da uspee
Samo endokrinolog ima najseopfaten pristap. Jas ednas samo otidov na klinika za endokrinologija i zazaliv sto otidov. Podobro privatno ako mozes da podneses trosok. Sepak toa e moe iskustvo. So srekja
Bez griza, se sreduva. Mnogu bitno e ako prv pat ti se hormonite nesto poremeteni, toa ne znaci sekogas deka odma treba na terapija da te stavat, dobro e da se povtorat horkomite i nareden mesec, bidejki hormoni moze da se poremetat i od prethodno stresna sostojba, ako koga si gi ispitivala si nemala dobar son prethodni denovi, mnogu vlijae posebno na kortizol, prolaktin i tsh. Normalno najpreporaclivo e na gladno da gi ispitas do 11h nasabajle. So srekja P.S Jas trudna ostanav so tsh 3.7, po edna nedela mi bese 2.5, momentalno moze da se sluci nesto
Devojki, kako se snaogjate so termini na patofiza? Nikogas nema sloboden termin i ne moze da se zakaze.
Falati mnogu Pa se nadevam deka ke se sredi, da prv pat imam problem so hormonite isto taka i koga proveruvav nemav dovolno spieno... Bev na lekar mi dadoa eutiroks 50 i plis selen misla deka zaradi atpo i toa mi bese pokaceno isto taka
Може ли да е тироидната наследна само? Бидејќи друг ја има да ја наследиме а да живееме здраво на некој начин колку е можно?
ТСХ на хормоналното испитување ми беше 2.89. Не пијам никаква терапија, здравје во текот на следната година би сакала да забременам. Имал некој искуство со ваква вредност, цело време читам дека понизок тсх треба. Пред првото дете немав ни проверено хормони, немав проблеми никакви..
Не земај терапија веднаш за ова, пробај со здрава исхрана да ја регулираш, селен или бразилки ореви, витамини, ќе се среди. Не ти е многу високо за бременост под 2.5 треба да биде.