mi treba dobar sovet vejke 2 godini osejkam gusenje oteznato disenje vo gradite i ponekogas osejkam tezina kako da me stega nesto! vo poslednite 3 meseci sum dosta nervozen se me nervira i cesto pati osejkam mi treperi teloto i bilo so da pravam se desava na momenti me fajka nekoja trema a neznam od sto i pocnuva da mi studi! dali treba da proveram tiroidna zlezda ili da odam na psixijatar ? imam 22 godini
^^Ништо не губиш ако си направиш проверки, тоа што те гуши може ти е на психичка база, и мислам дека премногу мислиш на наводните симптоми, тоа изгледа како да измислуваш симптоми и болести кои ги нема. Земи си упат од матичен лекар и провери си ја тироидната, чисто превентивно, без премногу замарање што и како. И мене ме гушеше и кога голтав си мислев како да имам грутка во грлото, но не било ништо страшно, само мало задебелување, можеби проблемот беше што бев преоптеретена со тоа.
Пред некој месец се јавија и уште неколку феминки дека ги чеша по целото тело, ве чеша уште, бевте на дерматолог? Јас треба да одам оти уште ме чеша, вие како сте?
Јас не посетив дерматолог не ме чеша повише, тогаш беше страаашно, али у меѓувреме ми променија доза на терапија па може да е од тоа. Не се консултирав со никого, али тебе штом сеуште те чеша оди на доктор.
можеш да провериш во аттик кор кај грчка амбасада. Не сум сигурна за цената, мислам дека беше 2000 денари преглед (ехо), tsh i t4.
Пред две недели ми открија дека имам нодул на тиреоидната жлезда. Бев на клиника ми направија ехо, скен и ми земаа крв (сега чекам резултати) и нареднава недела би требало да одам на биопсија т.е. пункција за да го испитаат нодулот. И откриле ли на некоја од вас, нодул некогаш? Колку е сериозно ? Може ли да биде канцер ? Имам 21г. Немам никакви симптоми, ниту на хипертиреоидизам ниту на хипотиреоидизам. Имам само проблем со акни, може ли да влијае нодулот на создавањето акни ?
2400 den во атик кор миличка не се секирај,обично се бенигни,ама мора да ги проверат веке кога виделе дека има нешто.и јас бев во шок кога го открив проблемот со штитната жлезда,ама после тоа се навикнав на фактот дека се многу чести проблемите поврзани со оваа жлезда.поздрав и пиши какви ти биле резултатите
zdravo , dali moze da se custvuva steganje vo gradite od zgolemo lacenje na teroidnata? dali nekoj imal vakvo iskustvo ?
Кај мене е намалено лачење на тироксин, ама па и јас осеќав стегање во градите и во грлото. Откако почнав со терапија, сето тоа исчезна. Исто така имав тресење на рацете и косата многу ми паѓаше.
вака значи имам закажано да одам на контрола дури во мај но јас не се чуствувам добро ама баш ич..дури на моменти во општо неможам да дишам..сакав да прашам дали до сега некој отишол порано од денот на закажаното и дали го примиле ?или па ќе треба на приватно да платам..во државна болница.
Ајде малку помош .... Ме интересерира дали некој знае доколку е утврдено дека постои ЦИСТА НА ТИРОИДНАТА ЖЛЕЗДА од 0.5мм дали постои некоја опасност и какви се последиците. Дали треба да се оперира веднаш, доколку не се оперира на времено што може да се случи итн .... И исто така, (ова би требало да го постирам на другата тема кај срцеви заболувања) дали некој знае која е опасноста коколку ви е констатирано ИСТАНЧУВАЊЕ НА КОМОРИТЕ НА СРЦЕТО? Сеуште не е утврдена втората дијагноза за срцето но постои сомневање, и затоа ме интересира доколку некој знае нешто повеќе да ме информира. Ви благодарам
За цистата, најверојатно е 0.5 цм, а не мм. Ако беше пола милиметар, ништо не е. Дури и кога е пола сантиметар, не е ништо алармантно и не се третира. Битно е да ги имаш тироидните хормони во ред, посебно TSH. Поздрав
na kakov rizik sum podlozhena ako imam 232 antitela vo tiroidnata zhlezda... ne sum dobro informirana, kolku treba da iznesuva normalnata brojka, neshto doktorot mi objasnuvashe no navistina nemozhef precizno da razberam.. plss pomognete .. fala odnapred
Пробајте го кокосовото масло, го има во Тинекс и Зегин. Гарантираат подобрени резултати кај заболувањата на тироидната жлезда.
Zdravo jas sum relativno mova ovde i bi sakala da go spodelam mojot strav , mojot maticen me praka da ja proveram tiroidnata bidejki za kratko vreme mnogu se zdebeliv i kaj vratot sum potecena. Gi citam simtomite i nekako gi imam i na namela funkcija i na zgolemena... ne znam sto ke e dali nekoj znae ...??
Можно е да ги имаш симптопмите и на хипо и на хипер, но најчесто таквите случаи се сепак хипотиреодизам кадешто функцијата на тироидата осцилира од време на време. Испитај ги и антителата на штитната жлезда.
цистата ке се намали ако се применува одредена доза на терапија, но мора да е точна доза на таблети тирозол или еутирокс
не знам колку си упатена во медицина,или од некакво си искуство пишуваш,ама ако ти лечеле циста со тирозол или еутирокс тогаш дефинитивно ти е погрешена терапијата. циста е ограничена шуплина исполнета со течност и се врши пункција за да се аспирира течноста,или да се извади цистата оперативно.