Жени помош.Хелп. Прашувам за пријателка има канцер на тироидната многу е лошо ,зафатени се и околни органи. Не сака јавно да дели документи. Јавна работа работи. Кажете ми дали некоја имала ваков случај не дај боже, што пишува на дијагнозата. И викам можеби не е ...но, јас тоа докторското не го разбирам. Некоја да знае?
Здраво. Пред неколку месеци ми открија Хашимото и почнав со терапија Еутирокс од 25. Арно ама, испаднав алергична на лекот и ми рекоа да го прекинам се додека не набавам од друга фирма од странство. Не го пиев неколку дена. Почнав да имам панични напади, ненормален умор, на храна не можам да помислам а камоли да ставам во уста, имам вртоглавици. Дали некој се има соочено до истото кога на кратко време ги прекинал апчињата?
Да, јас бев 2 месеци на еутирокс и ми ја стопираа терапијата дека тсх ми се спуштил на 0.21 и 3 недели скоро бев, се ми се врати прво слаб пулс, и се останато, нервоза, неспиење, панични напади од кој и ден денес постојат и мн. Од тие 3 недели без таблети тсх се качил на 21 и се вратив на таблети Има од србија летрокс и во бугарија левотироксин а кај нас само еутирокс се
Ретко кој е алергичен на овој лек...тоае хормонска терапија замена нема. Има Летрокс во другите балкански држави го даваат, ама тој е со идентичен состав како и Еутирокс. Прашајте лекар сепак.
Бев на алерго тест и покажа дека сум алергична на Еутирокс, поточно најверојатно на некоја споредна супстанца во лекот. Знам дека е хормон. Од ендокринологија ме пратија бидејќи не сум била единствена последниве месеци да се пожалам на чешање по лицето и вратот од новата пратка од лекот.
Во тој случај ќе треба да ви дадат друг лек ...хормонската терапија не се стопира на своја рака, може да биде лошо...Истово ви го пишале и членки погоре.Со лесно.
И јас имав реакција на нашиот еутирокс и пијам грчки долго време, пробајте со тој. Ама никако да се оставите без терапија подолго време
Зошто ниеден ендокринолог не ја признава важноста на диетата за функционирањето на тироидната?! Сите само ќе се насмеат на прашањето што да се јаде, пие, и одговараат ,,Се во умерени количини". Немам верба во лекари бидејќи сфатив дека повеќето се учени недоучени
Дали тие што имате спора, сте чуствувале споро да Ви чука срцето и дали од кога сте почнале терапија тоа чукање го нема веќе? Страшно ми делува малце....
Ретко некој се жали кој има спора тироидна дека има слаб пулс, јас најлош симптом баш тој го имам и секој ми вика дека кој имаат хипо дека имаат брз пулс Јас пред да ја откријам имав напади на баш слаб пулс од кој едвај чука и ме фаќаше навечер и така 3 часа јас скокам во место срцето да го осетам и плачев на никој не му го пожелувам тоа, 4 пати бев на кардиолог и на итно, се додека не открив хипо хашимото и од кога ги почнав таблетите неможам да кажам дека 100 % сум подобро ама 50% да, кога тоа ќе се случеше јас мислев дека ќе умрам, ставам прст на врат нема тоа едвај А сега па имам како прескокнување со панични напади А бе се и сешто да не е човек раат
Мене многу ми е страв утре ден да треба дете да имам, секаде низ интернет читам дека тие што имаат проблеми со тироидна имаат абортуси или детето не им се развива добро, зарем се случува ова и покрај контролирана терапија?
Јас од лани имам хипо хашимото откриено И сега сум бремена нормално си пијам терапија и пратам највеќе на секој 5 недели тироидни хормони и се е добро фала му на Бога
Луѓе ве молам споделете искуство од операција за вадење на тироидната? Изгледа ќе морам да се оперирам, па би сакала да слушнам лично искуство.
Треба да испитам антитела, значи треба и Anti Tg и Anti TPO така? Исто така дали постои начин да се испитаат на државно, со оглед на немање термини и слично?
Zdravo, dali nekoja od Vas znae da procita rezultati? Vcera gi zemav, prativ na mail na doktorkata kako sto mi pobara no seuste cekam odgovor, a neizvesnosta mi stvara pogolem stres i panika, svesna sum nesto mi e poremeteno spored parametrite ☹️ Sakam so ishrana da si pomognam, no ne znam kakov problem imam kako bi zapocnala vednas so takva hrana, dokolku nekoja od Vas se razbira, bi cenela da mi kaze kako ne bi me stresuvala ovaa neizvesnost ☹️ Blagodaram