Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.404
    Допаѓања:
    114.553
    Како бе ок? Ехо правеше?? Кој доктор те гледаше ендоктинолог, специјалист на нуклеарна или интернист? Ова не е баш ок, не е алармантно ама барај второ мислење.

2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.742
    Допаѓања:
    11.134
    Антителата ти се покачени, најверојатно ќе ти дадат витамини Д и селен.
    За исхрана исфрли глутен и млечни производи. Повеќе овошје и зеленчук. Не се многу покачени затоа на време си промени исхраната.

3. Ivki

Ivki Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    6
    Vi blagodaram najmnogu. I jas sakam preku ishrana da probam da sredam, ke go zemam vo predvid i Vashiot sovet.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Препорака за ехо на тироидна од каде сте задоволни?

Идев со години кај Богоев,сакам да го сменам да отидам кај друг ендокринолог.

5. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.233
    Допаѓања:
    3.936
    Колку ти беше пулсот? Мене ми паѓа до 47 во спиење, во мирување денски е нормален од 60 до 70 ама знае и во мирување да падне од 55 до 57. Одам на интернист ама вели се ок он кога ќе измери. Не сум сретнала низок пулс да е поврзан со тероидна затоа не сум побарала испитување.

6. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.509
    Допаѓања:
    22.878
    Како се испитува тироидна?
    Матичната ми кажа дека можно е да иам проблем со неа, и сега за два дена иам термин за испитување, па да си знам дали да ги оставам децата дома или може да ги зеам со мене ако не е долга процедурата.

7. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Боцкање за земање крв,проверка на хормони и антитела.
    Ехо,не би требало да трае подолго од 10тина минути. Со консултација заедно максимум 20 минути да се задржиш.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.509
    Допаѓања:
    22.878
    Ти благодарам.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    389
    Мене на 43 паѓаше, а кога сум на доктор или екг нормално чука и од возбуда и страв ќе чукаше по нивно нормално, а да кога штитната ќе се разболи нормално кажано од хипо метаболизмот ослабува како на мене што се деси
    Имам на срце нешто ИАС мала септална аневризма незнам што е тоа, ми го открија на ехо

10. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.233
    Допаѓања:
    3.936
    А сега откако примаш терапија се нормализираше ли? Мене паралелно ми беше малку повисок притисокот и ми смени терапија за притисок , тој ми е од бременост останат ми го прекина бипресо иако пиев многу минимална доза и сега само во спиење до 56-7 ми паѓа фазла не.Што е пак под 60.
    И јас ќе побарам да се испита тероидната за секој случај.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    45.164
    Дали некој има јазли/цисти на тироидната?
    Ве молам споделете искуство, може и во лп.

12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    15.937
    Резултати од крај на Мај 2024.
    Дали да одам на ехо и дали треба дополнителни испитувања на тироидни хормони?

Матичната ми рече дека само овие требало да се проверат.

А јас осеќам како притисок во грлото некогаш. Ми е страв....

Крв имам испитано, пред месец ден на ниска граница ми беше хемоглобинот а железото исто.
    Не ми даде ништо матичната.

Сега сакам да си праам мед, таан и сусам, гледам убо било за крвна слика особено за железо и се друго.

Прикачени фајлови:

13. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    10.550
    Дали може да ми е покачено тсх ако го имам она непријатно чувство, јадам и во моментот сум најадена, за 10 мин мислам мртва гладна сум? Чувствувате вакво нешто?

14. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    59
    Феминки ве молам за мислење за терапија со Еутирокс, дали доколку се почне пред бременост може да се прекине по породување и кој е начинот за истото?? Претпоставувам не се прима доживотно. Исто така кои се негативните страни од конзумирање на овој лек и да ми дадете мислење дали има навистина резултати и помага при одржување на посакувано тсх пред обид за бременост.

15. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.742
    Допаѓања:
    11.134
    Претпоставувам за ТСХ само ти дадоа пред бременост да го пиеш? Колку ти е ТСХ?
    Како ти се другите хормони?
    Прекинување само со консултација на доктор, на своја рака не.

16. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    59
    Сега испитував само тсх и фт4 и тсх ми е 4,74 а фт4 1.20. Иначе да ова ми е за пред бременост но ме интересира како се конзумира, се надевам не е доживотна терапија и ме интересира кои се негативните страни и дали може функцијата никогаш да не биде како пред почнување со терапијата??

17. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    5.269
    Колку долго ќе пиеш е зависно од причината поради која ти препишале Еутирокс. Ако немаш траен проблем со функцијата на тироидната како хипотироидизам, тогаш нема да е доживотна терапија. Како и да е, терапијата нема никакво негативно влијание. Ама има ако престанеш без консултација со лекар! Затоа престанување на своја рака никако.

18. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    4.603
    Дали знаете што значи фт4 да е под долна граница? TSH ми е 1.5...матичниот гинеколог ми рече да си барам упат за на специјалист ама дури стигнам до него ме интересира дали е нешто загрижувачки

19. April92

April92 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите,
    Неколку месеци пробуваме за бебе и решив да направам испитувања на тироидната жлезда за да го исклучам тоа како потенцијален проблем. Направив ехо и се беше во ред, но за секој случај докторот ми рече да испитам и хормони. Во прилог ги испраќам и резултатите.
    Прв пат правам испитување на хормони, и имам неколку прашања:
    1. Прочитав дека нормален TSH за бременост треба да биде окулу 2.5. Во мојот случај е приближно и е 2.58, претпоставувам дека е во ред.
    2. Не ги разбирам референтните вредности на резултатот за Free T4, односно мене ми е 1.23 со тоа што ако се водам по Normal вредностите (0.80 - 1.90) би требало да се во ред. Но, ме бунат hyperthyr вредностите (1.20 - 6.00), што би значело дека мојот резултат и овде може да припаѓа.
    3. Во однос на Anti-TPO кои се <10.0 исто така прочитав дека треба да се ниски. Дали е тоа така, или претставува проблем?
    4. Исто така, дали е потребно да направам испитување на Free T3, или тој хормон се испитува доколку нешто не е во ред?
    Претпоставувам како за прв пат доволно е ова што го имам досега испитано, или има потреба од дополнителни испитувања?

Прикачени фајлови:

20. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    2.311
    Супер ти се рез