Здраво, испитував тироидна и резултатите се следни: tsh- 5,78 ft4-16,63 ft3-4,17 Некој со повеќе искуство да сподели мислење? Знам дека tsh е покачено, јас како што читав ова би било субклинички хипотироидизам затоа што само тоа е покачено а т4 и т3 се во нормала... Мислам дека ќе правам и ехо на тироидна. Исто така витаминот Д ми е многу слаб, само 17,43 а нормалните вредности почнуваат веќе од 30 и за ова почнав да пијам detrical 1000.
За две недели tsh од 5. Ми се намали на 2, нормално е ова? Исто и антитечата од плафон скоро во нормала ми се?
Според овие резултати е субклинички хипо, и јас имав исти рез на хормони, на ехо немав ништо, и еве веќе 8 години пијам еутирокс секој ден, ништо страшно
Ако мора терапија тогаш ќе пијам... има врска возраст со терапијава нешто? Имам 23 години. (btw и мајка ми има хипотироидизам и веќе со години пие терапија)
Не сум на терапија, ми рекоа пак да проверам за 2 недели до еден месец, пиев цедени сокови и правев детокс, тоа нешто ако влијаело, ќе проверам пак за еден месец, докторката ми рече само, ај иди каква терапија супер ти е резултатот.. Инаку, на истото место да
Девојки препорака за добар ама стварно добар ендокринолог?! После деценија дружба со Маја Здравковска од патофиза дојде време да се разделиме. Еднаш во годината контрола не е нормално, веќе 4 години ехо ми нема направено, ме води како Хашимото долго, за да сега на друг преглед за друго одлична докторка да ми каже дека никогаш не сум имала Хашимото. Други автоимуни да, ама Хашимото не. Маја вика секое хипо е Хаши... на ехо не изгледа така, а антитела не сум имала никогаш покачени. Се вртам во магичен круг со неа... епа доста беше. Така што, ендокринолог што работи со сите хормони, не само тироидни. На ендокринологија исто не сакам - таму слична и поболна приказна. Сфаќам дека и постарите луѓе се важни и треба да се, ама секој преглед ми го кратат зошто некој пензионер со време на претек заглавил. Како да немаат интерес за помладите...
Ми кажаа да го регулирам вит Д прво затоа што можно било да е од тоа покачено тсх, па ќе испитам пак хормони во друга лаб.
Здраво девојки/жени, Пијам еутирокс веќе 5 години, ама имам многу нуспојави од него. Гледав рецензии на интернет и можам да кажам дека лекот е многу непопуларен. Особено во САД. Средна оценка му е 1.7 од можни 10. Се жалат на се и сешто, вртоглавици, болки во ова и она, несоници, деформации итн. итн. Дали некој се има префрлено на друга терапија и какви се искуствата? Кај нас како да нема алтернатива за овој лек - чудно. Благодарама за одговорите
Sakam da ispitam tiroidna preku krv ,od kaj da pocnam?Dali treba da zemam upat od internista,maticen ginekolog ili od opst lekar?Kako ide procedura za drzavno so upat i termin?
Немам конкретен совет да те упатам каде да одиш на преглед, само сакам да се надоврзам дека и мене некои доктори ме водеа дека сум имала Хашимото, а други не баш имав пишувано овде за тоа. Не е нормално контрола еднаш годишно јас одам на 6-9 месеци на контрола, а се случувало да одам и на 3 месеци. Имам чувство дека ние со тироидната сме им ко експериментални глувци на повеќето доктори, јер не се замараат баш со испитување на другите хормони, а за гледање на жлездата на ехо и да не правам муабет. Знаат само Тсх да го испитаат и чао-пријатно
Не знаев дека има и цисти на тироидна. Пред два дена ми открија Мали,ситни Некој со такво искуство ,има!?
Можеш и од општ матичен и од гинеколог. @Anonimnna5 за тсх може и општ и гинеколог, за анти тпо, анти тг антитела, фт3, фт4 интернист, ама мора прво општ матичен да даде упат за на интернист. @Rama и мене само тсх ми го испитуваа додека не отидов на приватно на ендокринолог, ми пишаа што да испитам, и анти тпо, анти тг антитела, фт3, фт4, ме гледаа и на ехо, до тогаш никој не ми кажал да ме види на ехо. И на ендокринологија има добри, ама многу се чека за термин, јас на приватно па чекав еден месец.