Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.255
    Допаѓања:
    119.685
    Тиреодијагностика. Јас таму одам.

@Mancee1987 јас немав главоболки ама многу плачев.

На kozuf и Dust им се допаѓа ова.
  2. Emi.123

Emi.123 Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    22
    Здраво. Ве молам за мислење и совет. На мајка ми на ехо пред 2часа и кажаа дека има циста голема 11мм. Досега сите симптоми ги има замор, нагло накачување на килажа, оток на десната страна на вратот, препотување, болки у коски зглобови, пагање на коса. Докторот ни рече да се следи, дали ќе расте, утре ќе испитаме хормони на тероидна. Преплашена сум веќе 2саати плачам, можно ли не дај Боже да прерасне у канцер? Пред 2 год правена е операција мајка ми на матка, немам сили пак такви работи да трпам. Ве молам за мислење. Сакам да знам што е точно шо да испитуваме? Он кажа нема простор за паника. Има ли простор за паника. Избезумена сум.

3. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    45.621
    Штом докторот рекол нема простор за паника, смирено. Цистите во главно не се ништо страшно, може да направи биопсија чисто да се осигура, но тоа мислам и од ехо може да се види за каква циста станува збор. Но, се живее и функционира и со нив, доколку не сметаат на нешто и се пратат.
    Во однос на симптомите, може да станува збор за некој дисбаланс во хормоналниот статус но ништо страшно, се решава со терапија ако има потреба.

На Emi.123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.242
    Веројатно прво си била хипо штом имаш пиено еутирокс... За хипер можно е да е втората терапија.
    За антителата од мое искуство ќе ти кажам. Имав анти тпо над 1300, хипо со терапија 50 мг еутирокс, од втор обид останав бремена со второ бебе. Ме следеа на ендокринологија секој месец и пол отприлика, и за време на бременоста само ми ја покачија дозата на 75 мг еутирокс. Антителата за време на бременоста драстично се снижија и ми беа во референтните вредности. После породување пак почнаа да растат и сега по две години пак се до плафон. До сега тројца доктори прашав и никој не знае зошто е тоа така....
    Сумирано - хашимотото кај мене воопшто не направи проблем, дури и се "повлече" за време на бременоста

5. AnnaUnique

AnnaUnique Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    13
    Zdravo, ve molam za iskustvo pred 2meseci pocnav terapija so tsh 5, deneska na kontrola tsh 10.. Kako e vozmozno so terapija pienje da bide povisoko tsh, a do pred 2 meseca nemav pieno voopsto terapija tsh niednas ne mi se kaci nad 5. I ako moze sovet dobar doktor za ova, osven tatjana od tireodijagnostika nejzin odgovor denes za ova bese tiroidnata ti otkazuva.. Fala

6. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.242
    Каде правеше анализи? Има ли шанса првин тоа да се елиминира како лаборсториска грешка?
    Следно да видиш на државно каде што нема редовни термини или многу тешко, ама со итен упат кој важи 24часа да отидеш на нуклеарна или на ендокринологија, па кој е дежурен дента во амбуланта ќе те прими...тоа ми текнува како најбрзо решение

На AnnaUnique му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AnnaUnique

AnnaUnique Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    13
    Kaj doktorkata od tireodijagnostika bockaat gi ispituvaat vo ramus labaratorija, pomisliv ja da ne e greska nekoja so rezultatot se javiv da reagiram a ona mi odgovori deka tiroidnata mi otkazuvala moralo pogolema terapija.. sto e i bas cudno dosega sum bila bez terapija tsh niednas ne mi bilo nad 5 a sega so terapija 10. Ke probam so prioriteten za drzavna.. sepak fala ti

8. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.242
    А колкава доза еутирокс примаш?
    Инаку има и приватна ординација која работи и со термини др.Жанета мислам беше Ендомед ама не би ја препорачала од мое искуство

9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.757
    Допаѓања:
    185.586
    Ако си била со инфекција, ако си почнала да земаш јод... на пример, тоа се некои причини за покачено тсх. Или ако имаш проблем со хипофиза.
    Ништо не мора да значи, провери пак за 2 недели на пример.

10. AnnaUnique

AnnaUnique Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    13
    Nikakva infekcija ne sum imala ni jod sum zimala, dosega samo sum ja ispituvala tsh mi bilo okolu 5, pocnav so terapija bidejki sakam da zabremenam mi rekoa mora da se namali tsh. Inace doza mi dade 5dena 25mg, 2dena 50mg
    Toa ne mi e jasno so terapija namesto da se namali toa se pokacilo i sega mi zgolemi 5dena 50mg, 2dena 75mg

11. Macence2341

Macence2341 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2024
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    199
    Дали си проверила антитела?

12. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    1.077
    Д-р Бранка Крстевска, Срце

13. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    949
    Допаѓања:
    1.077
    Ја пијам еутирокс никогаш не сум имала главоболки ни на почетокот од октомври месец како го пијам.

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.585
    Допаѓања:
    76.822
    Тие што имате оперирано јазли и цисти, колку цм ви беа? И зошто докторката ме праша дали сум правела пункција... (немам правено). Рече да следиме, па може ќе треба снимање со контраст да направам.

15. AnnaUnique

AnnaUnique Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    13
    Da, pokaceni se 95 i za toa selen pijam

На Macence2341 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.585
    Допаѓања:
    76.822
    Па 11м голема циста е? :?: Тоа е 1цм. Прашувам дека имам и јас (16.3мм х 12.6мм), веќе ја водат како јазол на последнава контрола. Две се и двете полека растат и некако чудно се однесуваат :?: 10г на терапија сум, а ова прв пат ми искача. На лев лобус ми се... Др вчера ми рече ако продолжи да расте, снимање со контраст.

Последна измена: 13 февруари 2025
  17. Macence2341

Се зачлени на:
    22 февруари 2024
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    199
    Селенот е убав и јас го пиев,ама не беше доволно без соодветна терапија.Потоа го сменив ендокринологот и ми даде соодветна терапија,ми откри хашимото ,веќе 10 години.Многу сум задоволна сега со овој доктор.Да побараш и друго мислење е мој совет ако не ти се средени хормоните

18. AnnaUnique

AnnaUnique Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    13
    хормоните[/QUOTE
    Pijam i selen i eutirox ama namesto nadole tsh duplo mi se pokacil od 5 na 10. Do pred 2meseca bez terapija sum bila pa od 5 pogore ne mi se kacuval. Ti kaj koj doktor odis ?

19. Macence2341

Се зачлени на:
    22 февруари 2024
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    199
    Кај доктор Костурски приватен,има и во Битола и Охрид

На AnnaUnique му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Beti971

Beti971 Активен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Ako ima nekoj primeno jod posle operacija,kolku vreme bil vo izolacija,i posle kolku vreme se vratil vo normala so mali decinja?