Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.671
    Допаѓања:
    7.499
    Ве молам,кажете јавно,ако знаете решение
    Многу се соочени со тој проблем

2. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    45.625
    @anaja1 сакав да ја споделам со членката мојата ситуација и доколку сака да поразговараме :)
    И јас имам јазли кои притискаат на хранопроводникот. Пункција немам правено бидејќи нема да ми ја покаже реалната слика, имам и милиметарски јазли кои не можат да се проверат. Кај мене решението беше операција, па ќе правам наскоро. Доктори кои ми ги препорачаа се Толевска на клиника, и Смилевски и Арсовски во Систина.
    Хормоните ми се исто така во ред, но во нашата ситуација проблемот е од друга природа.
    Доколку имате конкретни прашања слободно пишете ми, можеби ќе знам да ви дадам некаква информација. :)

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. butterfly6223

butterfly6223 Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    1.251
    Женски нешто се осеќам цело време уморно и поспано, па решив да ја проверам тироидната жлезда. Кажете ми само преку крв може да го направам тоа, после може матичната да ми прочита резултати?

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    185.702
    Да, провери крв и за железо и за тироида.

На SummerGirl и butterfly6223 им се допаѓа ова.
  5. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.671
    Допаѓања:
    7.499
    Фала,ќе ви пишам

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  6. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Девојки каде одите за тироидната и каде ги испитувате хормоните, каде им се најточни резултатите? Ми треба добар доктор зошто имам проблем. До сега одев кај Татијана Јосифовска ама веќе скапо ми е таму па сакам да сменам. Само неќам на клиника да се маткам. Може и некаде приватно само не волку како кај Татијана. Инаку докторкава е многу добра.

7. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.294
    Допаѓања:
    11.645
    По грешка сум пишала во тироидна жлезда во текот на бременоста, ама за тука ми беше повеќето прашањето.

Тсх - 14.7
    Т4 - 0.999

Пијам терапија 100мг 5 дена и 125мг преку викенд. Оваа доза ја пијам годинаипол-две, т.е. откако се породив. Во бременоста пиев повисока мачку, ама до ден денес не можам да ја симнам дозата под 100. И покрај тоа резултатот е лош.
    Што да правам со оваа тироидна, која е максимум доза што може да се зема?

Препорака за доктор за состојбава?

8. rikimiki

rikimiki Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2021
    Пораки:
    687
    Допаѓања:
    510
    Малку ти е дозата. Јас за помала вредност на тсх од твојата пијам поголема доза од тебе. Оди на лекар.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    106
    По проверен лабараториски хормонски статус, тсх ми е високо. Упат за интернист имам. Што ќе проверувам кај интернистот? Што потоа следно?

10. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    474
    Дали самп тсх проверуваше? Ќе треба и ft3, ft4 и антитела. Кај интернистот ќе правиш ехо на жлездата.

На jance му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.294
    Допаѓања:
    11.645
    Да, да веќе примам поголема доза, ми ја покачија.
    До пред некој месец добра беше дозата, сега наеднаш рипнал ТСХ. Се посомнева докторката дури дали пијам Еутирокс редовно.
    Фала ти.

______
    Дали има некое правило колку се качува Еутироксот? На неделно, или дневно ниво? Зборот ми е дали смее да се качува нагло?

12. New123

New123 Нов член

Се зачлени на:
    20 февруари 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,
    Dali nekoj ima praveno bila kakva operacija so pokacena vrednost na TSH?
    Maz mi veke godina vreme pie apcinja za tiroidnata zlezda no nikako ne mu pagja vrednosta na normala. Spored poslednite ispituvanja TSH e so vrednost 9 a tiroksinot malku pod normalata...

Hirurgot go ispanicil maz mi deneska, mu rekol so pokacena tiroidna nema sansi da se napravi operacija, bidejki mozelo da dojde do komplikacii I nedajboze do smarten slucaj..
    Ako ne dojde do normala neznam Kako bi go resile ova. Ako imate nekoj sovet bi bila blagodarna da go spodelite

13. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    106
    Општи хормони гинеколог ми даде. Па на нив тсх високо и ми рече на инетенист да одам. А на приватно колку чини тоа ft3/ft4 и антитела?

14. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.210
    И јас редовно пијам Еутирокс, ама Тсх на последната контрола ми беше прилично покачен, па истиот ден докторката ми ја зголеми дозата, ми рече два дена во неделата да земам плус 25 мг од мојата редовна доза.
    Така што, штом доктор препорачува зголемување на дозата на дневно ниво, изгледа е правилно така.
    Деновиве ќе одам на контрола и едвај чекам да видам дали ќе ме врати на старата доза или ќе продолжам со новата-зголемена.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    185.702
    Прво, тсх 9 не е незнам колку високо, до 10 е гранично. Не е идеално, ама па не е ни катастрофа.
    Второ- не може да не се нормализира тсх, ако е во ред дозата. Ако и покрај зголемена доза не се нормализира, може да не е проблем тироида туку хипофиза. Ама со ниско т4 личи како да не му е доволна дозата еутитокс или не реагира на лекот соодветно.
    Трето-тсх варира во текот на денот, и тоа треба да се има предвид. Реагира и на вируси, цревни инфекции и слично.

На SummerGirl и New123 им се допаѓа ова.
  16. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Здраво испитував хормони и tsh на 3 ден од менструација tsh ми излезе 8.4. Препорачајте ми добар доктор, планираме и бременост. И дали имало посебен режим на исхрана?

17. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    397
    Нема исхрана само еутирокс
    Мене прв пат беше 7.80 и од тогаш сум на терапија
    Кај Бојаџиев на кале одам
    Пробав на почеток и без глутен и се како што оди ама ништо

18. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    40
    Искуство со зголемен тироидна кај деца?

На lavica82 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    2.560
    Каде на државно можам да ги проверам сите хормони за тироидот?
    И, кој доктор може да ме види за ова? И приватно да е не ми е битно. Само што поскоро тоа подобро

20. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    106
    Јас бев во Биотек на интернист кај др Славица и таму лабараториски и ехо испитав. Планирам само таму да терам.

На Curious cat му/ѝ се допаѓа ова.