Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. TinaI

TinaI Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    145
    Здраво на сите,,пред некое време ми откриа хипотиродизам и пијам еутирокс 50мг. првите десет дена,,а потоа почнувам со 75мг. Бидејќи не се разбирам многу, сакав да ве прашам дали доколку имате симптоми на грип смееме да пиеме одредени лекови ( пр. Fervex, Caffetin COLD). Би ве замолила за брз одговор, бидејќи незнам што да правам. Однапред ви благодарам...поздрав

2. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    слободно напиј се илио фервекс или кафетин за настинка не му сметаат на лекот за тироиднта овие уживај си повеке овошје и зеленчук супи домашни и ке оздравиш сега е такво времето и сезона на грипови

3. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/UP- ... 02-212.pdf

Оди на линкот кој ти го пратив, има упатство од Еутирокс од 50 мг. Јас никогаш не сум искомбинирала Еутирокс со ниеден од тие лекови, затоа што не ми потребале, ама убаво прочитај и јави се во било која полоклиника или аптека и прашај, би требало да те услужат ако се бар малку нормални. ;) Земаш 7 дена по 50 мг? Мојата терапија е 5 дена по 50 и 2 дена по 25 мг.

4. TinaI

TinaI Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    145
    Ти благодарам :)

5. TinaI

TinaI Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    145
    Кога почнав да ги пијам,,,ми рекоа првите десет дена да пијам 50мг,,потоа по 75 секој ден

6. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Јас па така ги пијам со различни дози, со години ми е истата доза... 50 со 25

7. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    прво провери на фервекс или на кафетин колд, или што и да пиеш против настинка дали има нешто напишано во врска со комбинација со други лекови. Знам дека на Риностоп пишува дека не се препорачува да го конзумираат пациенти со хипотиреодизам.

8. olivaaa

olivaaa Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    здраво на сите...
    Еве и јас сум нова на форумот, па денес ги добив моите први „застрашувачки“ резултати
    TSH 25,1 (0.47 -5,01)
    Вкупен Т4 25 (60-120)
    холестерол 8,6 (< 5.2)

Жлездата ми е отечена од уво до уво околу 1.5 цм во дебелина. Не се освестив колку брзо ми отече додека мајка ми не ме примети. Прво ме носеа на кожно да не е алергија, преку ноќта се увиде дека не е. А од утрово со крвната слика се увиде дека е тироидната жлезда. Инаку се поправив околу 5 кила, постојано сум под стрес и замор, заборавам од битно до небитно, и имам екстремно сува кожа.
    Откако утврдија дека е тироидна ме пратија дома и едни викат треба да одиш на ендокринологија, други на патофиза наредната недела. Па ми е страв со вакви резултати да чекам до наредната недела, бидејќи имам 7 месечно бебе кое по цел ден е само со мене дома? Некој да ми сподели искуство дали без лекарства ќе бидам ок до наредната недела? Колку ми се страшни резултативе?
    Ве молам за брз одговор...

9. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    олива,
    јас не би чекала до наредна недела. најди некој да ти го чува бебто на кратко и право на патофиза. затоа што и таму ќе ти прават испитување на хормоните и тоа се чека едно недела дена. не чекај одма оди.
    и да знаеш дека се закажува, не може од денес за утре. ако сакаш побрзо се да испиташ ти препорачувам да одиш во аттик кор (приватно, ама одма добиваш резултати и совет што понатаму)

10. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.199
    Допаѓања:
    259.798
    Олива, од тироидава не се умира ама и тебе резултатите не ти се баш за чекање. Плус штом имаш и оток мислам дека би требало да се консултираш со лекар најбрзо можно.
    Олеснувачки кај тебе е што еве имаш резултати па сега останува само ехо и консултација со доктор.
    Си ги листав мислењата мои и мене после породувањето ми скокна ТСХ на 19,1 а претходно цела бременост ми беше добар и месеци после породувањето (цело време пиев еутирокс) но со згоелмена терапија пак ми дојде во рамките на нормалата.

11. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Јас би те советувала да си одиш кај Др. Каранфилски човекот е закон за тироидна .И мене ме шуткаа навака натака се додека не отидов кај него и си завршив работа за еден ден .Ми ја констатира ситуацијата ми објасни се увери и самиот (можеби ке треба да направиш и кај нив проверка на ТСХ ФТ4)Ке те кошта 2400 ден ама истиот ден ке ти препише и терапија за отокот да ти се намали.Ако сакаш и телефонскиот број ке ти го дадам мислам дека само вторник и петок е таму:Позз и без страв !

12. olivaaa

olivaaa Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Фала ви на сите за одговорите, успеав да закажам за во понеделник на патофиза.... па ќе ви пишам што како, се надевам дека до тогаш нема да отечам повеќе :x

13. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    oliva што направи на патофиза? што ти рекоа?

14. NatenceG

NatenceG Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site, pred dve nedeli sosema slucajno mi otkrija namalena funkcija na tiroidna zlezda, no uste vo minimalni granici na normala. Bev kaj Dr. Karanfilovski i mi objasni se ubavo, pa sega pijam Eutirox od 25 tableta ipol. Me interesira koj ke bidat efektite zdebeluvanje (iako vo poslednive nedeli pred da go pijam kaciv 4 kg) ili namaluvanje na kila? Dali jadete se osven soja ili ima i nekoj drugi raboti koj ne smeat da se jadat ???

15. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Јас имам искуство од 2007 год ми е дијагностицирано хипотиреоза исто кај др.Каранфилски и задоволна сум од кај него .Што се однесува до храната и јас го прашував која храна попречува во работата на жлездата кои лекови може да влијаат мегутоа не ми кажа нешто посебно .Од искуството од други научив повеке затоа и можам да ти кажам да си јадеш се но по малку и почесто.Да и во самиот лек пишува да се избегнува соја ,исто така знам и за зелката ,брокула кикирики.Обично со хипотиреоза е поврзано и намалено железо ,холестерол покачен ,шекерот може исто да варира .За сите тие работи знам еден лек кој се вика аронија слободно земај го и не ти требаат додатоци.За килажа јас откога почнав да ги пијам се поправив Позз

16. TinaI

TinaI Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    145
    Здраво, сакам да прашам дали некој знае за на ендокринологија дали треба да се носи упат кога одиш само со резултати, ( од ехо) ,,а не на контрола? поздрав

17. olivaaa

olivaaa Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Уф, од толку напорна недела не стигнав да одговорам..., ќе ме извините.... На патофиза одново ми земаа крв, ТСХ ми е дури 29, а Т4 - 8, Ми утврдија Хашимото и ќе пијам Еутирокс прво 5 дена 25мг, па 5 дена 50 па после по 75, додека ми се навикне организмот.
    Инаку докторката беше изнворедно фина, Билјана Црцарева.. ми објасни за апчињата дека се синтетички хормони, се си тераш нормално... Баш ми кажа дека не би требало да се поправам со апчињата, бидејќи го регулираат метаболизмот, маникенките ги злоупотребувале за да јадат и да не се дебелеат. Ова го прочитав и на странски форуми. Нормално да не се претерува со јадење... Само многу сум уморна у п.м. Сега за сега ми е ок...

18. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Здраво феминки,
    Би сакала да ве прашам како сте поминале во текот на бременоста со пиење на еутирокс, да не случајно има некои негативни последици на бебето.
    Иначе јас 11 години сум на терапија на еутирокс секогаш дозата ми ја менувале, но во последно време премногу тешко слабеам, а наеднаш се здебелив
    Лани имав 95 кг одвај намалив 13, а сега и гинекологот и ендокринологот ми викаат да ослабнам уште, па потоа да мислам за бебе

19. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    мене денес ми најдоа циста на тироидна,всушност една поголема и неколку помали и ми рекоа на контрола за еден месец за да се провери дали расте,ме интересира од што би можело да ми се створат,од стрес или..?и што би било ако ми растат ке мора да се оперирам ли?ако знае некој нека пише,фала однапред

20. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    2.716
    Најчесто настануваат од стрес, како и многу други болести. И кај мене беше ист примерот, доживеав стрес и по само еден месец ми ги открија. Но не се грижи премногу. Не мора да заначи дека секогаш ќе испадне на лошо. Кога ми констатираа јазол, ме ставија на еутирокс, го пиев скоро 2 години, но сега веќе 1 година не пијам ништо. За операција сега за сега не размислувај. Ќе видиш како ќе се одвива ситуацијата. Ако ти дадат терапија, пиј ја редовно и избегнувај стрес ( се разбира ако можеш да го постигнеш тоа)
    Поздрав.

На esperansa777 му/ѝ се допаѓа ова.