Zdravo na site. Od pred 4god na pregled kaj doktor internist konstatiraa deka imam 2 modusi/chvora na tiroidata, visoki antitela i hormoni so normaln vrednost. Ne mi dadoa terapija no ne mi kazaa nitu za posebni dieti. Od neodamna vidov na Facebook objavi od Bekamedika. Dali ima nekoj iskustvo so Bekamedika ? Vi blagodaram.
помалку сол,помалку благо,наместо пченично брашно пченкарно,глутен не. Тоа знам, но за жал не применувам.
Инаку и јас ја заследив едно време ,но искрена да бидам треба секој ден да си опседнат со тероидата за да ја следиш и мене лично ми правеше поголема анксиозност и поголеми стравови,..и не се пријавив во програмата,позз!
Сите се добри на патофиза. Одам кај Др. Маја Здравковска. Можеш и на Клиника за ендокринологија, кој и да одбереш, нема да згрешиш.
Мене косата почна да ми паѓа поради хипотиреодизам. Искрено се и сешто пробав, сега веќе одамна престана опаѓањето, ама не ми е ни густа како порано. Најмногу ми помогна тоа што ја миев косата со шампон од лук или од коприва од фирмата Афродита, во шампонот ставав б-комплекс апчиња, по една ампула од витамини Б1, Б6 и Б12, некогаш и Ад капки и пантенол. Прашај во аптека ќе те упатат подобро, знам некои и ампули од коприва ставаа. Исто така, лично мене многу ми помогнаа апчињата од Mivolis ги има само во ДМ, навистина се многу ефтини, но доста ефикасни.
Леле извини, во право си, не ми текна да ти ги напишам кои апчиња се точно. Haar vital komplex се викаат, не можам да прикачам слика. Околу 200 денари се, се пијат по едно на ден и ќе имаш за два месеци
Тсх иако е во референтни граници, за нормално се смета до 2,5, се што е над тоа се смета за хипо Исто така фт4 ти е блиску до долната граница, значи нема доволно хормони, најдобро е да е на средната или блиску до горната граница Мислам дека треба да провереш антитела(за да знаеш дали имаш хашимото) Инаку нашиве доктори ќе те остават така се додека тсх не се зголеми драстично и тогаш ќе ти дадат терапија Но, јас сметам дека со храна доколу имаш хашимото ќе можеш да поминеш и без терапија затоа што тсх не е висок
Зеленчук, овошје со низок шеќер (боровинки, малини), риба (лосос, скуша), пилешко, мисиркино месо, јајца, маслиново масло, авокадо, бразилски ореви, интегрален ориз, хељда, киноа, просо, семки од тиква и сончоглед, кокосово масло, бадемово и кокосово брашно, куркума, ѓумбир, лук, кромид, вода. Избегнувај глутен, млеко и млечни производи, индустриски шеќери, пржена храна, маргарин, соја, преработена храна, газирани пијалаци, алкохол.