Кога почна да земаш терапија и за какви вредности на хормони? Очигледно многу ти била таа 75, и 50 ти е можда многу, ама терај еден месец 50 па провери хормони и види.
imam pisano pogore , no eve pak go stavam postot i rezultatite od pred nekoj den Inaku edna godina veke , pocnav so 25 i sega se zgolemuva s.frosinaИстакнат член Zdravo Pred nekoj den pravev kontrola za tiroidna vrednostite se podolu prikaceni Mn mi e cudno sto za 3 meseci vrednostite se mn razlicni Tsh pred 3 meseci bese 2.93 a sega e 0.02 , goleminata na tiroidnata zlezda desna strana bese 50 sega e 46, dali e vozmozno za kolku mal periot vakvi promeni, nekoj da spodeli iskustvo ako i kaj vas bilo vaka Sto treba da se ispita dopolnitelno za tiroidna ( dali nekoj vitamin )
Здраво. Имам од пред неколку месеци проблем со тироидната жлезда. Всушност хипотиреоза. Пијам Еутирокс од 50 мг. И, на десната страна имам чвор, кој што не бил опасен. Барем така кажа докторот Костурски. Во август сум на контрола и планирам да му предложам да ја отстранам целосно. Сите околу мене во паника! Немој да го правиш тоа бла, бла. Јас си викам зошто ми е бидејќи кај мене е проблемот што по големина е мала и не си ја врши функцијата како треба? Кои се вашите искуства и мислења за отстранување на тироидната жлезда во целост и дали знаете некој добар доктор во Скопје што се занимава со оваа проблематика? Уште да наведам дека косата многу ми опаѓа, чувствувам замор, нервоза, имам запек. Лудило
Не ја вади доколку 1000% нема потреба. Само мое мислење. Операција треба да е на нај последно место, кога се друго не помага..
Здраво девојки. Ми треба вашата помош посебно од поискусните и тие што имаат повејќе искуство. Пред некој ден правев испитување за тироидна. Тсх ми е 9, а анти-тпо поголемо од 1000. Докторката ми препиша Еутирокс од 25мг, но мојот организам многу тешко ги поднесува. Многу сум раздразлива и нервозна, имам топли бранови и многу се потам, многу ми е тешко дури и дишењето осеќам дека ми е отежнато како да не можам да земсм воздух. А од се ова претходно немав ни еден симпром. Единствена потешкотија заради која отидов да испитувам беше нагло здебелување иако не јадев многу. Сега дилемата ми е дали да продолжам со терспијата или да ја прекинам? Не знам дали се ова вообичаени симптоми на почеток? Преглед имам закажано на 18ти а сега треба да одам на одмор надвор од МК. Секое искуство и совет ќе ми значи .
На ехо на тероидна ми најдоа јазол кој е 1цм точно, пишува дека е бенингно, ама др ми вика дека е процедура и било пожелно на 1цм да се направи пункција, хормони испитував ама уште немам резултати. Сега ме плаши што ми вика др за пункција а не било страшно, и каде пеавите пункција приватно, освен Хистолаб зошто на одмор е др.?
Имам хашимото, ме видоа на ехо океј е тироидната ама потечена. Зошо ми е цело време отечена значи ми смета! Страшно е ова.
Понудете ми го најдобриот Ендокринолог, по можност приватно. Ама најдобриот. Да има знаење, да ме сослуша и да ме сфати сериозно