Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. Selfcontrol

Selfcontrol Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    58
    :hug:

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.021
    Допаѓања:
    77.854
    Ми ја кренаа терапијата од 75, на 100ка. А пункција со биопсија ми закажаа одма неделава... Малку се зачудив дека така брзо, не очекував. Жени во ходник слушнав што прашуваа на шалтер, чекале од 1 до 3 месеци и кога рекоа одма кај мене, малку се шлогирав :D Дали боли, колку трае процедурата? Дали отпосле боли?

На Selfcontrol му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.807
    Допаѓања:
    7.635
    Не боли,ама малку не пријатно е
    Кратко трае,и отпосле не боли

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.797
    Допаѓања:
    6.929
    Kaj koj dr odis na patofiza i na kolku vreme se kontrolite?
    Ti si hipo?

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.021
    Допаѓања:
    77.854
    Прв пат бев на патофиза, ме прати интернистот кој ме следи. Кај интернист си одев јас само 10г, океј ми контролираше хормон.. Ама јазли сега ми се појавија пред година дена. Па интернистот следеше 1г и сега ме прати да виделе дали сум за пункција и биопсија.. Хипо+хашимото сум..

На riba79 и Selfcontrol им се допаѓа ова.
  6. Selfcontrol

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    58
    И мене брзо ми закажаа. Пункцијата не боли воопшто,само треба да бидеш мирна,да не мрдаш .Јас не осетив нелагодност ниту болка , буквално ништо, можеби сум била под стрес ( немав прашувано дали боли, но очекував да боли ) :D
    А за големината на јазлите што ти кажаа, измерија прецизно? Хормоните ти беа покачени?

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.021
    Допаѓања:
    77.854
    4.9 tsh и ми покачи еутирокс за да сме го спуштеле убаво рече... јас на 75 последно бев ставена. После пораѓај на 3,4м одев и сеуште не сме ја изрегулирале дозата (дека во бременост качуваат доза, по пораѓај спуштаат). Инаку мереше, за 2мм од пред 1м е пораснато. Интернистот ми измери 1.7, она 1.9. Прв пат кога се појави 1.4 беше.
    А бев пред 2,3м кај Толовски, незнам што ме натера ама да направам ехо за да видам дали расте... и тој таму 2.9 измери. Што мереше незнам. Ама така брзо ме прегледа безвезе, лапна 1500ден и чао :D Па уште ми рече, за една година контрола :lol:

На Selfcontrol му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Selfcontrol

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    58
    Кај мене обично е на горна граница и не ми ја менуваше дозата, ми препорача да пијам само селен, ништо др, ( прашував за јод и сл. ) Пиев селен во апчиња,никаква разлика, ги прекинав. Почнав да јадам по 2 бразилски оревчиња секој ден на гладно,после извесно време ми дошле ептен во нормала и се осеќав подобро,со повеќе енергија и не спијам над 10ч како порано, ептен ми одговараат
    2мм разликата може да е до апарат , до лекарот... не мора да значи дека ти расте.Неколку контроли кај ист лекар и ќе прецениш дали расте или зависи колку прецизно мерат. Мене еднаш ќе ми каже 2.2 , друг пат 2.5, а тој си смета дека е иста големина, така почнав и јас да се понашам,не паничам :D

На mariz и riba79 им се допаѓа ова.
  9. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.797
    Допаѓања:
    6.929
    A koj dr te gleda otkako ke te upati internist?

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.021
    Допаѓања:
    77.854
    Поима немам... Првото ехо кога откривме дека ми се појавиле биле 14мм х 11мм, до него малечко 1.7мм.
    И после на секоја наредна се за малку поголемки.. а направив 3,4 еха на 2-4 месеци. Не се горе доле помали, поголеми.. туку на секои 2-4 месеци се за 1,2мм нагоре мерките.

Пред 1 месец беше 17мм х 14мм, кај интернистот исто..
    Сега е 19мм х 15мм, малечкото до него е 5мм. Тоа мислам нема воопшто да го чепкаат.. ? Премало е тоа..
    @riba79 Маја Здравковска

Инаку @Selfcontrol Нормално е да е асиметрична тироидната поради промените од јазлите?

Последна измена: 26 август 2025
    На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Selfcontrol

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    58
    Обично после пункција може да варира големина,така ми кажаа.Значи малце ти е пораснато.Чекај резултатите да ги видиш.И јас имам 5мм, не го спомнува, мало е

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.021
    Допаѓања:
    77.854
    Фала ти многу:hug: Главава ќе ми пукне денес. Прееска подароци требаше за роденден од Рамстор да купам ама од стрес стомак ме заболе и во кола, едвај до дома си се извозев. Незнам зошто толку се потресов, ич не очекував дека воопшто ќе ми прават... не па и толку брзо :whew: Дали многу се чекаат резултати од државно? Дали имам опција и приватно да однесам? Дали воопшто да прашувам ваму или не...?

13. Selfcontrol

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    58
    А зошто се потресуваш, воопшто не е за потресување процедурата,јас мислев уште се подготвуваат,тие веке завршиле :D Биди си опуштена :hug:
    За неколку дена , не се сеќавам колку,одамна беше. А зошто да даваш пари за приватно:wasntme:

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.021
    Допаѓања:
    77.854
    Па мислам брзо ќе е и кај мене, зошто и до надвор се гледа топче. Одма ќе знаат каде треба да боцкаат... и слаб врат имам башка :D Порано некако похрабра бев за се, сега како поминува време.. се повеќе се плашам :rofl: А три деца имам родено.. ахахахах Фала ти премногу, кога ќе бидне и помине ќе ти пишам :hug:

15. Selfcontrol

Се зачлени на:
    29 јануари 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    58
    Па ти си херој со 3 дечиња, каков страв :D Мене за деца ми е страв и језиво,таков филм си имам направено Кога си помлад не се замараш толку:D
    Пиши обавезно, ќе видиш дека за џабе ти бил стравот. Послушај ме, кулирај си, како на кафенце да одиш;):hug:

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.218
    Допаѓања:
    129.408
    Не е страшна пункцијата нема ни да осетиш.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.021
    Допаѓања:
    77.854
    За колку време ви биле готови резз од Патологија? И дали на бројот кој е таму (за резултатите), креваат? Вртев денес, не ми кренаа...
    Инаку документ стои и на Мое Здравје апликацијата (сеуште нереализиран). Дали кога ќе се готови резз ги прикачуваат и таму? Јас секако ќе одам да ги земам и лично, за да одам на контрола...

18. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.797
    Допаѓања:
    6.929
    Pravese li biopsija,kako pomina?

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.021
    Допаѓања:
    77.854
    Да правев пред 2 нед... Па не болеше боцкањето ич. Малку ми се подзаврте само кога станав (ваљда од што бев гладна) :D Дека рано дојдов, чекавме сите да дојдат за да почнат со пункции и тек после саат време чекање не земаа. Е отпосле на голтање ме болеше цел ден (како крајник кога боли).

20. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    3.191
    Да