Тироидна жлезда

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Dec 1, 2009.

1. esperansa777

esperansa777 Популарен член

ти благодарам многу за одговорот,инаку тешко се избегнува стресот секојдневен ми е и си доага од работата а јас заради мојот осетлив карактер се си ставам на срце,многу неубави работи ми се случија во последниве неколку години и мораше да се одрази на нешто инаку не се секирам многу за тоа си го прифатив нормално,мислам,не е нешто страшно па да се замарам,за месец време ке видам што и како ке се одвива,фала уште еднаш :*

slobodka likes this.
  2. MarijaPrilep

MarijaPrilep Активен член

Здраво На Сите
    Како сите нови и јас сум нова па сакам да прашам за моиве резултати досега 2 пати имам проверувано
    за т.ж па сакам да се консултирам со вас

Првио Пат кога бев на преглед имаше само FT4 и ми беше 18,53 (9-20) и ми даде да пијам бедоксин дијазепам и едни апчина не ми текнува како се викаја за срцето. после 14-15 дена бев на контрола и вака ми беа резултатите

И сега кога беф вториов пат проверив и FT4 И TSH Ими беа FT4 20,5 (9-20) TSH 2,69 (0,25-5,0)
    Ве молам да ми кажите каде да се упатам или да преземам нешто друго

3. ivana.0506987

ivana.0506987 Активен член

zdravo na site sakam da prasam pred okolu 3 nedeli zabelezav kako tvrdo topce na levata strana na vratot bev na lekar i mi dade nekoi apcinja za otok ali ne mi pomognaa. pred tri dena povtorno bev na kontrola i mi rece da napravam eho na tiroidnata. denes napraviv eho i ova se rezultatite: desen lobus 11.7mm/20.0, lev lobus 24.4/21.3. e sega mi dadoa i upat za skopje za vo drzavna pa bi ve zamolila ako ima nekoj koj e bil da mi preporaca nekoj dobar doktor zosto po forumite sto procitav se zavisi od lekarot sto ke go odberes. vi blagodaram mnogi .pozdrav

4. olivaaa

olivaaa Активен член

Ивана,
    и јас сум нова во оваа проблематика, ама од моето искуство многу добро поминав на патофиза во СК кај д-р Билјана Црцарева. Многу позитивен став ми имаше кон целата проблематика, и ми се допадна што не ме третираше како болна туку баш ми даде надеж дека можеби нема да бидам цел живот на Еутирокс. Во меѓувреме бев и во Филип II, и таму поминав добро (само 10 пати поскапо) ама некако ставот им е како да си болен од доживотна болест и као да е смрак света... во принцип јас не паѓам на сожалувања и тоа не ми се баш допаѓа. Чудо големо ако треба секое сабајле да пијам по едно апче кое и не е лекарство туку синтетички хормон.
    Инаку од димензиите ништо не може никој од нас да ти каже. Треба да направиш крва нслика на TSH i FT4 и од таму да ќе видиш дали има промени.
    Од она што јас го прочитав до сега, гледам дека го фалат и д-р Каранфиловски ама јас веќе имав закажано на патофиза и за среќа не се покајав....
    пиши ни што ќе направиш.

5. Rama

Rama Форумски идол

Девојки јас околу 2 год пијам еутирокс од 50 мг,редовно одам на контрола и состојбата се нормализира ама сега последниве денови имам некое ужасно стегање во гушата и во градите можно е нешто да е од тироидната? и плус лесно се задишувам макар и да лежам во кревет.

6. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

7. eli25

eli25 Форумски идол

Последно правев ЕКГ и покажа тахикардија,докторката ми рече да испитам тироидна.И гинекологот ми го рече истото. Упат да земам од матичен или гинеколог или нема врска? Да испитам и ТСХ и ехо,незнам каде е најдобро,дали на патофиза многу се чека за резултати?И колку е цената на приватно?

bibiiii likes this.
  8. opusteno

opusteno Истакнат член

Кажете ми дали знаете колку чини на приватно ехо и испитување на хормоните на тироидна жлезда ?

9. sencence

sencence Истакнат член

Приватно е 2400 ден.Преглед ,ехо и двата хормони ТСХ и ФТ4 .Со таа разлика што не чекате веднаш истиот ден имате резултат и терапија!

10. l-a-d-y-di

упат се зема од матичен, а на патофиза е поефтино јас без ехо плаќам 120 денари, а резултатите ми стигнуваат по пошта за 1 недела

eli25 likes this.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

A со картони сето тоа колку чини?
    Се закажува ли на патофиза?

12. l-a-d-y-di

На патофиза се закажува по телефон, или лично ама е многу голема гужва
    тамо е со сини картони за Т4 иТЅН кошта 120 денари

eli25 likes this.
  13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

сакам да прасам несто,кај мало дете 3 годинки е најдена ваква жлезда кај грлото :tmi: кај нас има паника несто повеке за ова ако може??

14. Silvester

Silvester Активен член

Малку поконкретно објасни за што се работи. Најден е некаков проблем кај детето?

15. girl-miri

girl-miri Форумски идол

целосно не сватив и јас бидејки се усте биел резултатите на испитување,само кажано дека имало ваква жлезда кај нејзиното грло и се поставило прасање од страна на лекар дали има некој во насата фамилија која имало ваков проблем,која мислиме дека не..
    стварно незнам многу за ова и како се лекува и сто може е?дали е опасно? дали кај мали деца веке го има ова?
    искрено незнам многу за ова и затоа писав тука :^)

16. Silvester

Silvester Активен член

Проблеми со тироидната жлезда се јавуваат и кај мали деца, ама ако е навреме откриено нема место за паника. А како знаеш дека нешто не е во ред кога резултатите не се уште стигнати?

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

па така и кажала лекарката на мојата блиска :^) бидејки се работи за луге кои со во италија а она не стои бас со италјанскиот како со насиов јазик,се разбрала али некакко докторката и изгледала Чудно кога зборувала за ова,и на крај и рекла конеЧно се ке дознаес кога ке дојдат резултатите,бидејки биле повторно испратени на испитувајне за несто посебно.. :^)

18. pepapa

pepapa Популарен член

dali moze da se proveri tiroidna dokolku imas dobieno?

19. Silvester

Silvester Активен член

Може секогаш.

20. TinaI

TinaI Истакнат член

Здраво, сакам да прашам дали на некој му се има случено откако ке ви ја зголемат дозата на еутирокс да има брзо и силно биење на срцето и лесно заморување? во последните неколку дена и за најмала извршена работа или едноставното станување од кревет страшно ме заморува и срцето почнува брзо да работи