Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    ти благодарам многу за одговорот,инаку тешко се избегнува стресот секојдневен ми е и си доага од работата а јас заради мојот осетлив карактер се си ставам на срце,многу неубави работи ми се случија во последниве неколку години и мораше да се одрази на нешто инаку не се секирам многу за тоа си го прифатив нормално,мислам,не е нешто страшно па да се замарам,за месец време ке видам што и како ке се одвива,фала уште еднаш :*

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MarijaPrilep

MarijaPrilep Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво На Сите
    Како сите нови и јас сум нова па сакам да прашам за моиве резултати досега 2 пати имам проверувано
    за т.ж па сакам да се консултирам со вас

Првио Пат кога бев на преглед имаше само FT4 и ми беше 18,53 (9-20) и ми даде да пијам бедоксин дијазепам и едни апчина не ми текнува како се викаја за срцето. после 14-15 дена бев на контрола и вака ми беа резултатите

И сега кога беф вториов пат проверив и FT4 И TSH Ими беа FT4 20,5 (9-20) TSH 2,69 (0,25-5,0)
    Ве молам да ми кажите каде да се упатам или да преземам нешто друго

3. ivana.0506987

ivana.0506987 Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    zdravo na site sakam da prasam pred okolu 3 nedeli zabelezav kako tvrdo topce na levata strana na vratot bev na lekar i mi dade nekoi apcinja za otok ali ne mi pomognaa. pred tri dena povtorno bev na kontrola i mi rece da napravam eho na tiroidnata. denes napraviv eho i ova se rezultatite: desen lobus 11.7mm/20.0, lev lobus 24.4/21.3. e sega mi dadoa i upat za skopje za vo drzavna pa bi ve zamolila ako ima nekoj koj e bil da mi preporaca nekoj dobar doktor zosto po forumite sto procitav se zavisi od lekarot sto ke go odberes. vi blagodaram mnogi .pozdrav

4. olivaaa

olivaaa Активен член

Се зачлени на:
    14 март 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Ивана,
    и јас сум нова во оваа проблематика, ама од моето искуство многу добро поминав на патофиза во СК кај д-р Билјана Црцарева. Многу позитивен став ми имаше кон целата проблематика, и ми се допадна што не ме третираше како болна туку баш ми даде надеж дека можеби нема да бидам цел живот на Еутирокс. Во меѓувреме бев и во Филип II, и таму поминав добро (само 10 пати поскапо) ама некако ставот им е како да си болен од доживотна болест и као да е смрак света... во принцип јас не паѓам на сожалувања и тоа не ми се баш допаѓа. Чудо големо ако треба секое сабајле да пијам по едно апче кое и не е лекарство туку синтетички хормон.
    Инаку од димензиите ништо не може никој од нас да ти каже. Треба да направиш крва нслика на TSH i FT4 и од таму да ќе видиш дали има промени.
    Од она што јас го прочитав до сега, гледам дека го фалат и д-р Каранфиловски ама јас веќе имав закажано на патофиза и за среќа не се покајав....
    пиши ни што ќе направиш.

5. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Девојки јас околу 2 год пијам еутирокс од 50 мг,редовно одам на контрола и состојбата се нормализира ама сега последниве денови имам некое ужасно стегање во гушата и во градите можно е нешто да е од тироидната? и плус лесно се задишувам макар и да лежам во кревет.

6. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498

7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.901
    Последно правев ЕКГ и покажа тахикардија,докторката ми рече да испитам тироидна.И гинекологот ми го рече истото. Упат да земам од матичен или гинеколог или нема врска? Да испитам и ТСХ и ехо,незнам каде е најдобро,дали на патофиза многу се чека за резултати?И колку е цената на приватно?

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  8. opusteno

opusteno Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    47
    Кажете ми дали знаете колку чини на приватно ехо и испитување на хормоните на тироидна жлезда ?

9. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Приватно е 2400 ден.Преглед ,ехо и двата хормони ТСХ и ФТ4 .Со таа разлика што не чекате веднаш истиот ден имате резултат и терапија!

10. l-a-d-y-di

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498

упат се зема од матичен, а на патофиза е поефтино јас без ехо плаќам 120 денари, а резултатите ми стигнуваат по пошта за 1 недела

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.038
    Допаѓања:
    123.901
    A со картони сето тоа колку чини?
    Се закажува ли на патофиза?

12. l-a-d-y-di

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    На патофиза се закажува по телефон, или лично ама е многу голема гужва
    тамо е со сини картони за Т4 иТЅН кошта 120 денари

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    сакам да прасам несто,кај мало дете 3 годинки е најдена ваква жлезда кај грлото :tmi: кај нас има паника несто повеке за ова ако може??

14. Silvester

Silvester Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    11
    Малку поконкретно објасни за што се работи. Најден е некаков проблем кај детето?

15. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    целосно не сватив и јас бидејки се усте биел резултатите на испитување,само кажано дека имало ваква жлезда кај нејзиното грло и се поставило прасање од страна на лекар дали има некој во насата фамилија која имало ваков проблем,која мислиме дека не..
    стварно незнам многу за ова и како се лекува и сто може е?дали е опасно? дали кај мали деца веке го има ова?
    искрено незнам многу за ова и затоа писав тука :^)

16. Silvester

Silvester Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    11
    Проблеми со тироидната жлезда се јавуваат и кај мали деца, ама ако е навреме откриено нема место за паника. А како знаеш дека нешто не е во ред кога резултатите не се уште стигнати?

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    па така и кажала лекарката на мојата блиска :^) бидејки се работи за луге кои со во италија а она не стои бас со италјанскиот како со насиов јазик,се разбрала али некакко докторката и изгледала Чудно кога зборувала за ова,и на крај и рекла конеЧно се ке дознаес кога ке дојдат резултатите,бидејки биле повторно испратени на испитувајне за несто посебно.. :^)

18. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    910
    dali moze da se proveri tiroidna dokolku imas dobieno?

19. Silvester

Silvester Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    11
    Може секогаш.

20. TinaI

TinaI Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    145
    Здраво, сакам да прашам дали на некој му се има случено откако ке ви ја зголемат дозата на еутирокс да има брзо и силно биење на срцето и лесно заморување? во последните неколку дена и за најмала извршена работа или едноставното станување од кревет страшно ме заморува и срцето почнува брзо да работи