1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. emily bronte

emily bronte Нов член

Се зачлени на:
    11 февруари 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Каде ќе извести? 7годиби сум кај неа..

2. badem4e

badem4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    188
    Ft4 8.66 ref vrednost 7.86-14.41.Podeleni mislenja nekoj vikaat malku nisko drugi ok.Sto mislite vie

3. Bube15

Bube15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2011
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    65
    Се слушнавме

На emily bronte му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    251
    Само со правилна исхрана соодветна за хашимото можеш да одржаваш/ слабееш. Ти гарантирам! Пробај безглутенска храна, повеќе протеин. Намали процесирана храна а со тек на време најдобро да ја исфрлеш. И јас имам ист проблем, но со балансирана храна, лесни вежби успеав да намалам 10кг и сега веќе 5-6 години само си ја одржавам тежината

@Bube15

На Mumoftwo30, anggell, JasBee11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Alexdesosa123

Alexdesosa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2021
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    29
    Zdravo utre imam zakazano kaj Dr.Zaneta Popovska Dimova PZU Endomed.Dali nekoj bil i da znae kade tocno se naoga bidejki mi dava razlicni lokacii na maps.

6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.208
    Допаѓања:
    17.479
    Биопсија на јазол, ако правела некоја во Ремедика, да ми каже за колку време има резултати? И дали боли самата процедура? Затоа што баш е игла во врат...

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.206
    Допаѓања:
    78.292
    А зошто државно не? Јас на Патофиза правев, за 2 нед резултат имав. Помалку од боцкање во вена на рака боли иначе, не е ич страшно. Отпосле има нелагодна болка ден, два, како крајник да те боли... ама и тоа брзо поминува.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mumoftwo30

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.208
    Допаѓања:
    17.479
    Зашо немаше термини. :|

9. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.201
    Допаѓања:
    83.353
    Не боли воопшто, сосема малку се осеќа боцкањето. Јас за резултат чекав подолго, повеќе од еден месец, затоа овојпат и јас на приватно ќе одам, ем што викаш треба да чекаме термини, ем и за резултатите да се чека, пола година ќе помине. Не знам на приватно за колку време има резултат ама сигурно е брзо.

10. Mumoftwo30

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.208
    Допаѓања:
    17.479
    Мене ми кажаа за 3 дена, со се ехо околу 5000 ден. чини. Ама морам контрола јас на 3 месеци, ти на колку правиш?

11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.201
    Допаѓања:
    83.353
    На 5 - 6 месеци правам

На dromka и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.206
    Допаѓања:
    78.292
    Кај ниеден доктор? Мене интернистот ми најде кај било кој таму, а они таму веднаш за 2,3 дена ми го закажаа боцкањето..
    Вчера бев јас на контрола, стои на 2цм моево чворче со цистични промени е во него само (како два црни круга има).

13. Mumoftwo30

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.208
    Допаѓања:
    17.479
    Моето е помало, 1.5цм, ама пораснато од пред 4 месеци, поради тоа сака биопсија др.

А кај тебе што викаат со сите промени? Ако расте да се вади или не?

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.206
    Допаѓања:
    78.292
    Исто и кај мене зема залет тогаш и многу брзо порасна до 2цм, ама еве запрело да расте.... пред 6м ми беше биопсијата, иста големина седи 6 месеци. На Патофиза па баш ми рече таа, овие вака брзо што растат, обично се бенигни. Инаку ако расте и почне да смета, тогаш ќе го вадат. Вака сеа за сеа, мирува еве 6 месеци...

15. Mumoftwo30

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.208
    Допаѓања:
    17.479
    Тебе не ти смета никако?

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.206
    Допаѓања:
    78.292
    На голтање и сл, не. Дека напред е мислам доста, на вратот ми се познава топчето убаво... Чат-пат на вртење знае да ми се случи како клик, како да ќе мрдне некоја жила и баш ја прашав докторката дали е од чворот тоа и рече да..

17. idontwannabeyou

idontwannabeyou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2022
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    170
    Денеска стигнаа резултатите од крв TSH = 6.4 ↑
    FT4 = 1.3
    Тестостеронот 1.03
    Матичната рече дека треба да направиме ехо на тироидна да видиме дали имало некакви "чворчиња" сега сум преплашена..ме прашуваше за симптоми и кажав дека не чувствувам ништо од тоа, преплашена сум :worried:сега читам Хашимото ова она главата тапан :sweat:

18. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    1.840
    При рутинска контрола на ехо ми најдоа јазол, ми рекоа дека треба да го проверам и да направам биопсија, отидов на закажаното во 8 септември и опашката под гз избегав одбив биопсија иако и таму ми рекоа да направиме. Топчето е 1,5 цм. Имам само покачени антитела.
    Премногу читав и пребарував и дојдов до лоши искуства со таа биопсија. Искуствта се најчесто од странство, но имам и од тука инфо. После биопсија се проширувало, па можело низ цело тело да се прошири, као не се чепкало. Братучетка ми исто, со години има и не прави биопсија. Еден човек што успешно со алтернативна медицина се спаси од рак (не на тироидна) исто вели дека биопсијата не ја поддржува. Обично тоа се добар доктор ќе видел и на ехо.
    Многу се премислувам, од ноември е прегледот еве веќе 4 месеци тупкам и се препотувам. Еве ве и вас тука многу жени и девојки кои направиле па не им се проширило или баш се спасиле поради тоа што провериле на време. Дајте совети или охрабрувачки пораки. Татко ми скоро почина од рак (не на тироидна) и најмногу тоа ме кочи, верувам.

Последна измена: 19 февруари 2026
  19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    7.687
    Мене ми правеа биопсија 2019. г. и нема ништо страшно,оди направи да си бидеш мирна

На Mumoftwo30, gothchick и mariz им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.206
    Допаѓања:
    78.292
    Јас пред 6м правев, чворчето не е мрднато од тогаш. Бенигно е скроз, има структура како и тироидната (како што сфатив). Без многу мислење и читање отидов и направив биопсија. Според мене, што и да е.. подобро да се фаќа на време. Не значи ако не го допреме, дека не е опасно и дека нема да се шири. Напротив, подобро да се фати на време. Башка што тироидната може цела да се вади, живеат луѓе без неа. Познавам 2 жени со извадена тироидна поради малигни чворови, живи и здрави се.

Без паника. Јас сум 10 години на Еутирокс. Исто пред 10г вака открив како кај тебе само 6 некаде ми беше покачено Tsh. А 10 години тироидната ми беше супер, ни чвор, нит ништо. Сега пред 1г ми се појави чворче на кое правев биопсија и е бенигно, добро значи. Имам и хашимото (покачени антитела), па тироидната си трпи промени некои со тек на годините, се изменува, ама битно ја контролирам. Ако ти е за утеха, знам жени со 100ка што имале tsh. 6 не е страшно, ќе те стават на некоја мала терапија. Пиј селен, пробај и исхрана да смениш (читни на нет што е добро за тироидна, што не).

На Mumoftwo30 и idontwannabeyou им се допаѓа ова.