Здраво дали некој знае на клиника колку време се чека за биопсија на тероидна, закажано е пред еден месец ? И дали некој правел на приватниве клиники биопсија колку чини и од каде е задоволен?
Имам чворче под тироидна, како топче е и доста зголемено од што беше претходно, дали некој имал искуство со операција на таков чвор/јазол? Не ми пречи, не чувствувам дека го имам, бенигно е, но поради големината, единствено ми пречи што е видливо, па се мислам за операција. Уште никој доктор не ми препорачал такво нешто, но сакам да се распрашам околу процедурата и заздравувањето, ако има некој искуство.
Здраво. При рутински преглед на сопругот му е откриен јазол на тероидната од16мн. Препорачана е биопсија. Читав дека кај мажите е многу ретка болест. Некој со слично искуство и да ми кажете каде е најдобро и најбрзо да се испита. Поздрав
Со години пијам еутирох. Се ок ама не намалувам килажа, дури и кога слабеам пак ги враќам. Што мислите за летрокс? Што е подобро од нив двете, за да знам да се консултирам со докторката и да ги смениме.
Знае ли некоја да ми каже во ред ли се резултатите TSH 4.930. a fT4 9.32 На ехо ми рекоа имам цисти на тироидната и ме пратија хормони да проверам Секако ке носам деновиве резултати кај матичен но онака ако некоја се разбира И опасни ли се тие цисти, се лечи ли тоа
Овие резултати најдобро да ги види доктор од патозифа или ендокринолог. Со овие вредности веројатно ќе ти дадат терапија, ако досега не си примала. Ти како се чувствуваш? Имаш сила? Со килажа како си? Нокти, коса? Мислам дека не се опасни цистите, но ќе треба да се следат.
Ништо не сум пиела досега, ги носев на интерниот денес ми вика добри се резултатите за тироиднота Јас заради тие цисти што ми најдоа ме пратија да проверам, А од симптоми не знам, косата конкретно ја изгорев со бланш па ми паѓа, ноктите ми се отсекогаш меки и ми се кршат, со тежината немам проблем слаба сум може да кажам дур и ми фалат кг но не се дебелеам а мн јадам..немам баш некои симптоми, нз , јас отидов зш ме болеше грлото и ме пратија на ехо, ни цисти нз дека имам
Идеално ТСХ е до 2,5. И ФТ4 ми стои за ниско. Интернист не е доктор за тироидна жлезда. За вакви вредности обично даваат терапија. Но, јас не сум доктор на медицина, само ти споделувам искуство и мое лично знаење и мислење.
Нз ова првпат проверувам На ова моето пише нормално TCH za vozrasni 0,4-4,0 ..moeto e malku pokaceno а за fT4 od 9-22,2 Реално појма немам ми рече во ред се Значи да одам на ендокринолог.
Да одиш обавезно. Идеални вредности се 2-2,5 за ТСХ и околу 15-17 за ФТ4. Од бланш не паѓа коса, може само да се кине каде што е изгорена.