Тироидна жлезда

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Dec 1, 2009.

1. badem4e

badem4e Истакнат член

Здраво девојки.Од преголем стрес пред 3 год имав проблем со тироидна.Покачено тсх и 5/6 јазли.После месеци голгота проверив пак хормони и беа супер.Пред 1 месец испитав хормони пак се супер.Јазлите си стојат.Ама од време на време осеќам замор анксиозност срцебиење.Не сум иста како што бев.Дали има некаква врска

2. Joksi98

Joksi98 Активен член

Nekoj da gi piel apcinjata od NutraVit-Nutra Thygland? mi gi preporaca internist. Malku mi e cudno da se zimaat suplementi so jod, bez da se znae dali imam vekje dovolno jod ili pak nemam.. dali toa moze da se ispita negde? Imam pokaceno TSH 3.9, FT4 10.49 (do 14.41), FT3 6.2 (do 6.0) i antitela pokaceni TPO 425.

3. Ivaa99

Ivaa99 Нов член

Здраво, ве молам ако некој знае или имал слична ситуација да ми одговори. Бремена сум и имам проблем со тироидната жлезда. Секој месец одам во државна болница каде што ме следат, и досега секогаш земав приоритетен упат, но сега веќе две недели се блокирани. Матичната докторка не може да ми даде никаков упат, а веќе е време да се провери. Дали знаете дали ќе ме примат без упат ако им ја објаснам ситуацијата?

4. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

На кој оддел одиш? И јас сакав месецов да одам на Ендокринологија да ја проверам тироидната..од мое искуство, тешко без упат, секаде бараат...подобро почекај некој ден плус за да ти дадат итен или приоритетен, за да не ти биде залудно одењето ако те вратат..

5. Ivaa99

Ivaa99 Нов член

Одам на државна
    клиника за ендокринологија, соба број 4. Досега бев 3-4 пати, секој месец поради бременоста за да ме следат, но сега упатите се блокирани веќе две недели. Малку се плашам да не ми се искомплицира бременоста, но ќе почекам уште неколку дена.

6. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Јас минатата бременост одев секој месец во приоритетната соба, сега сакам пак со итен. Не се плаши, јас не одев точно до ден на 30 дена, знаев да надминам и месец и некој ден, ако пиеш терапија не може да има промена бар не така брзо. Нека следи матичната секој ден, мора да пуштат.

Ivaa99 likes this.
  7. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Да прашам, дали смеам да вежбам,аеробик,зумба, пилатес, имам хипотироидизам? Не сум го прашала тренерот, докторот рече вежбај, ама не потенцира што, како

8. quattro

quattro Популарен член

Можеш да бидеш активна но да е повеќе кардио. Пример брзо одење, орбитрек, возење точак, итн, а пилатес ако се чувствуваш укочено колку да се разгибаш.

dromka, JasBee11 and Tarantulla like this.
  9. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Фала

quattro likes this.
  10. Karmabitch

Karmabitch Активен член

препорачајте добар ендокринолог од кој стварно сте задоволни, на приватно. Многу време да не чекам за термин

11. MarGoS

MarGoS Нов член

Mi pravea punkcija na 2 jazla od koj edniot e so dijametar od 43mm i izleze deka e folikularen adenom odnosno folikularna neoplazma.Hormonite se vo red no tiroksiglobulinot e mnogu pokacen.Mi predlagaat da ja izvadam cela tiroidna.Imal li nekoj slicno iskustvo i kolki e toa opasna dijagnoza.

12. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Дали знаете Др.Невена Маневска на Патофизиологија ,на клиника, кој ден е во амбуланта?

13. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Провери на 'мој термин" кој ден и се закажани прегледите и ќе знаеш кога има амбуланта.

Lady Leona likes this.
  14. Alex08

Alex08 Истакнат член

Здраво Девојки
    Да се приклучам и јас во ова група на проблеми со тироидната жлезда.
    Пред месец дена случајно открив дека имам хипотироизам ТСХ 46. Од сипроми сите можни ги имав дебелеење, сува кожа, болки во мускулите и тахикардии.. но некако сето ова го препишував на премореност и стрес. Интренистот во мојот град веднаш ме стави на Еуторикс 25, после месец дена бев на ендокринолог, ги испитав сите хормони, тсх-30, ф4 -1, ф-3 во ред, витамин д помалку од 8, додека антителата ми беа драстично покачени што алудира на Хашимото. По препорака на ендокриниологот направив ехо на тироидна и излезе дека жлездата е воспалена, со јазли од двете страни, и зголемување на средниот дел. Искрено мн се испаничив, но докорката ме убедува дека е во ред, ќе се смири од терапијата - ми ја покачи на Еуторикс 50, и некои суплименти Тиромакс.
    Јас сеуште не се чиствувам добро, уште сум изморена без енергија, дури и анскзиозна станав од премногу мислење.
    Ве молам за совет дали да барам биопсија да ми направат, за да бидам мирна.
    Благодарам однапред

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Терапијата ќе си делува. Не делува преку ноќ. Бара време. Ако имало потреба за биопсија ќе ти направеле.

JasBee11 likes this.
  16. medena147

medena147 Популарен член

Искуство со ваква дијагноза??

Attached Files: