јас сепак одлучив да продолжам со медов со оревчиња и онака уште поливина тегла имам, па ќе ви кажам како ќе поминам до крај. Она што досега го приметив е дека почнав да намалувам на килограми. какви не диети сум држела и какви не капсули за слабеење сум пробала ништо не делуваше. е сега возам точак, внимавам на исхрана( но и пред да го пијам медов со оревчиња тоа го правев - па немаше ефект) и изненадувачки за мене симнав 5 кг за нешто повеќе од месец дена и тоа без напор. Дали тироидава од медов почна да ми се средува или до што е не знам. Инаку кај мене хормоните ТSH, FT4 се во ред, но тироидата ми е како од молци изгризана, а ANTI-TPO ми се многу...многу покачени- значи треба да се помалку од 60 , а кај мене се повеќе од 1000. Контролата ми е закажана дури во Декември, претходно неможев да закажам па до тогаш , што и како ќе се случува останува да видам. поздрав феминки.
zdravo na site,sakav da prasam,dali go imate poglednato videoto na jelena vojinovic koja tvrdi deka so prirodna medicina ja ima izleceno tiroidnata,hipo,hasimoto,za pomalku od 3 meseci
Миличка ај сподели го видеото тоа е стварно невозможно ,ама да си дадеме малку оптимизам покрај сите лекарски совети дека оваа болест е доживотна
dali nekoj go pogledna videoto,sto mislite imali nadez,jas sum nova vo bolesta,pijam eutirox 25mg,nekolku dena,malku mi zvuci strasno cel zivot so terapija,pa se trudam da najdam nekoe alternativno resenie,ako postoi voopsto,moe licno mislenje sekoj organizam razlicno reagira,mislam deka ima logika ova so zdravata ishrana...
Ве немам заборавено, само и самата не знам од која летаргична причина се повлеков. Срам да ми е! Се навратив на форумов т.е на темата зошто сакав да споделам радосна вест. Хипото се уште си го имам де ама сум бремена 21-ва недела веќе. Пресреќна сум што досега работите одат во посакувана насока, ги контролираме хормоните, пиеме терапија и со позитивни мисли се надевам се ќе биде добро до крај. Само преголем умор чувствувам ама преголем ... се осеќам како слон физички, а психички како некоја баба со безброј грижи. Од темава не можам да се сетам на сите, освен Божица која друга феминка ни е и мајка, а има хипо? Да сподели дали на нешто плус треба да внимавам. Инаку јавно, по втор пат мислам сакам да и се заблагодарам на Lilit за несебичноста што ја одржува темава и што сака да им олесни на сите. Нормално и на сите останати, секое едно мислење и искуство е голем плус за останатите. Сега сум овде, па и почесто ќе си кукам со вас.
Здраво на сите ! Најпрвин да се извинам поради моето непознавање од оваа област. Не знам дали имам тироидна жлезда,али ако знае некој ваков случај ве молам да ми помогне. Кога ќе се изнервирам нешто многу чувстувам болка во грлото како некоја грутка. Инаку да имам проблем со килограмите. Не јадам толку колку што имам. Страв ми е да не ја имам
Најпрво честитки за бременоста. Еве јас сум уште еден пример за мајка со хипо Си ја поминав бременоста без воопшто да ми го зголемат хормонот,и без никакви проблеми. Се породив природно, и ете сега после породувањето можам да кажам дека жлездава ми е во подобра состојба отколку претходно.Барем јас така си се осеќам. Освен да си ја примаш редовно терапијата и да си одиш на редовни контроли друг совет немам да ти дадам. Јас ништо друго посебно не правев. Аха... се плашиш да не имаш проблеми со тироидната,така? Па добро,и јас кога ќе се изнервирам имам како грутка...може значи да ти е тоа еден показател,но и вишокот на килограми,ако вистина не јадеш толку а се дебелееш.Примети и дали почесто ти е ладно, дали ти треперат рацете,дали имаш проблеми со пулсот и гушење... Сепак најдобро ти е да си направиш еден преглед, зашто колку порано се почне со терапија толку подобро. Може и ништо од ова да не ти, сега само претпоставуваме.
Гледам СИЛК има искуство каде одите на контроли дајте предлог за добар ендокринолог ,треба на контрола да одам и се мислам каде до сега одев кај др.Каранфилски ама скапо е за редовни контроли и биохемија да правис изгор
sencence јас отсекогаш си одам на клиника на Патофиза, еве скоро 10 години, има гужва ама сега со закажувањево ваљда поарно ќе биде. Неможам на приватно,стварно е скапо.
Има ли некој правено тестирање на тироида во Павлина?? Мене не ми е јасно дали они биле толку глупави да згрешат или што е работата. Јас кога правев тестирање на сите хормони ми излезе дека тироидата ми е вредност 8 (а референтните вредности се 0-4). Потоа бев на гинекколог, бидејќи имав проблеми со циклусот и тој ме прати да ми земаат крв за детална хормонска анализа меѓу кои и на тироидата во Идадија. Од таму пак ,резултатите покажуваат дека со тироидата се ми е нормално, буквално секој хормон си е во референтните вредности. Не можам да сфатам како може да има толкава разлика во резулатите, кога ми земаа крв во размак од две недели.
imam 30 god 2 god me maci teroidnata zlezda mislev deka samo po sebe ke pomine odpocetok se prepotuvav naglo se zdebeliv duri sega jasno mi e so sto si imam rabota imam na leviot provodnik kako cista i toa stoi kako da imas knedla ako znae nekoj neka mi preporaca dali drzavno ili privatno kade da se upatam odnapret blagodaram
loso e samo sto mnogu vreme mi otide badijala a u drzavna na patofiziologija ke mi zakazat za 5 meseci posto ot cela mk idat tamu
Јас сум била во павлина. и се катастрофа.прв пат правев анализа во Авицена- добив вредности. по 3 месеци требаше да направам повторно испитувања- се одлучив за во Павлина, затоа што беа многу поевтини. резултатите ми беа одлични.Кога викам одлични мислам дека беа во границите на референтните вредности, што воопшто не се совпаѓаа со резултатите добиени од Авицена. За неполн месец повторно направив анализа во лабораторија на Клиника и тамо ми констатираа Хашимото тироида. значи: Резултатите од Авицена и Клиника се совпаѓаа, а од Павлини врска немаа. тие тамо во павлина или врска немаат што работат или работат со расипани реагенси. тоа е моето искуство.
здраво. јас ко ке се изнервирам почнува грлото да ме гребе и кашлам. тоа ми трае со години и не ни претпоставував дека е од тироида. пред нецела година случајно отидов на доктор да си направам ехо на гради, и докторката со ехото ми ја погледна и тироидата без јас да барам или да планирам да направам преглед на тироида-никогаш не ми паѓаше на памет. кога докторката помина со ехото на тироида, ми рече ти препорачувам да си појдеш на специјалист да си ја провериш тироидата. ете така открив дека имам Хашимото. и сега јасно ми е зашто кашлам ко сум нервозна, и зашто се поправам и покрај толку неуспешни режими на исхрана. позз
Не би сакала да ве ставам во позиција на лекари, па да ми поставите дијагноза , но сепак сметам дека со вашето искуство би знаеле да ми кажате дали кај мене станува збор за проблем со тироидната. Имено, ЗА Татко ми за наследност како прво, влечам ген од татко ми кој имаше тироида со прилично висок тироксин.Долго време пиеше апчиња Фавистан (пред повеќе од 20 години), потоа Пропилтиурацин (пред околу 10-15 години).Беше претерано слаб и со испакнати очи и на спиење, перниците му беа ко потопени во вода. Потоа прими терапија, односно го инјектираа со јод на клиника (наводно специјално нарачана инјекција од Франција).Прилично се нормализираше и имаше ефект. За Мене За време на бременоста имав ужасна тахикардија, со пулс кој стигнуваше до 120. Одвратно чувство, ко да го имаш срцето во грло, а тоа пулсира со ненормална брзина.Се договаравме со гинекологот дали да правам испитувања во врска со тоа, но одлучивме дека нема потреба. Башка сум од мало место, каде вакви испитувања кај едни воопшто не ги прават, а другите не се служат со соодветни реагенси, со што и резултатите не би биле валидни. Воедно имам проблем со потењето. Среде зима под пазуви сум утоп. Огромни мокри кругови....Со килажата не сметам дека сум нешто екстра дебела ниту екстра слаба (имам вишок килограми +5 по моја проценка кои ми останаа од бременоста). Некако си приметувам дека кај гушата сум поправена, ама ќе речам од килажата што ми е во плус, затоа и тој термин го употребив- поправена. Шти мислите вие?Треба да се прегледам во секој случај а?
Јас проблемите со тироидна ги наседив од БАБА ми. Што значи-Диамед се најдобри во дијагнотика, оди испитај си ТСХ Т3 и Т4 и за 2 саати ке знаеш што е проблемот и дали е до тоа. Иначе симптомите ми беа-кршливи нокти, варирање на килажа, умор, поспаност...
ДЕЧКИ САКАМ ДА ВЕ ПРАШАМ НЕШТО,ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА НЕОСЕТНОО СЕ ЗДЕБЕЛИВ ОКОЛУ 10 КГ,МН СУМ ПАСИВНА ,ПОСПАНА ,ОСЕТЛИВА НА ЛАДНО И ТОПЛО,МИ ПУКА КОЖАТА,БУКВАЛНО ГИ ИМАМ СИТЕ СИМПТОМИ.ПИЕВ И АПЧИЊА ЗА СЛАБЕЕЊЕ НО ЗАЛУДНО.КАЖЕТЕ МИ ДОБРА БОЛНИЦА,ЛАБОРАТОРИЈА КАДЕ ШТО КЕ МОЖАМ ДА ПРОВЕРАМ ДАЛИ ИМАМ ПРОБЛЕМИ СО ТИРОИДАТА,НЕ САКАМ ДА ЧЕКАМ,НЕ СУМ ОД СКОПЈЕ И ЗАТОА ВЕ ПРАШУВАМ КАДЕ ДА ОТИДАМ НА ПРИВАТНО ЗА НАЈМАЛКУ ДА СЕ МАЛТРЕТИРАМ.ВЕ МОЛАМ ЗА ОДГОВОР БИ БЛАГОДАРАМ