Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Тироидна жлезда

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 1 декември 2009.

1. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Диамед во Ѓорче е најточни. А ако не ти се чека 2 саати резултат, по меил ке ти го пуштат. 400 ден од хормон е :)

2. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Девојки да ве прашам дали имате вакво искуство... TSH ми е 4,42 се јавив кај гиниколог и ми рече малку ти е покачен и ме прати на интернист ... Бидејки до сега не сум била па ме итересираше каков е прегледот терапијата :)

3. Gocaa

Gocaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    90
    Ако се докаже дека имаш проблеми со тироида, т.е. хормони, и поради тоа се имаш здебелено, ако ги нормализираш хормоните, потоа ќе ослабнеш?

4. pierces

pierces Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Ако се дијагностицира хипотироидизам, а еден од симптомите е зголемување на килажата тогаш може со терапија да се нормализираат хормоните, но од искуство за да се намали килажата потребно е и придржување на одреден режим на исхрана.

5. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    И плус да се надополнам, зависи колку кила се качени како последица од болеста, па секогаш постои можност некое да си остане како постојано потсетување. :)

6. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.090
    Јас се борам со хипотероидизам :devil: за кратко време накачив некое килце од повеќе :sweat: не е некоја смртна или тешка болест ова со тироидната ама удира во психа,со тоа што наводно се пие доживотно терапијата и не знам ти што, почнувам да се плашам како да не водам веќе нормален живот,од нигде никаде ми е одеднаж ладно па ептен топло, знам да се задишам и гушам и додека лежам во мирна положба :devil: проклето пореметување :swear:

7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.257
    Допаѓања:
    136.667
    Да ви кажам што ми се случи мене од читање на темава и цел интернет во врска со тироидната жлезда.
    Прочитав тука, имав совет да ја проверам, ме фати страв, и го прочитав цеееел интернет за тоа.
    Одам кај докторката, матична и и викам : Мене ова и ова ми е покачено, ова и ова од крва слика ми е качено ова е симнато. Тироидната ми е згрешена, треба да ја лечам. Се и раскажав што ми е. И жената, зема рецептите и ми вика, чим знаеш што ти е и чим интернет се ти кажал, еве пиши си лекови и оди на интернет нека те лечат :) Паднав на земја од срам :(
    И ми даде упат за проверка на крв, бев у државна излезе дека ништ не ми е, ама друг пат на доктор веќе не викам дека од интернет видов дијагноза.
    Инаку, бев здебелена а мастите во крвта ми беа прениски. Тоа беше причината поради која испаничив. Сепак, за секој случај, добро ми дојде што ја проверив и знам дека засега е во ред со неа.

8. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    909
    dali se zakazuva za ispituvanje na hormoni za tiroidna, ili samo so upat od internist se odi?

9. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    ако ти е за државно со упат и плус се закажува мислам

10. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    909
    pa sakav da odam vo mlin balkan ama neznam dali se zakazuva i kojznae za koga bi mi zakazale, sepak fala Dig Y :)

11. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    909
    ili dajte nekoj predlog na privatno kaj sto ispituvaat ama da ne e premnogu skapo

12. Madonna

Madonna Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    148
    Јас бев во Млин Балкан, ти треба само упат од матичен лекар, не се закажува само оди порано од 8 часот, зошто има прилично гужва...ама затоа пак се плаќа 50 денари од хормон.

Е сега јас сакам да ги прашам поискусните феминки во оваа област, на ехо ми пронајдоа израсток на тироидната и 3 помали цисти, резултатите од хормонското испитување ми се овие :
    TSH- 1,63
    T4- 1,02
    T3- 122.
    Дали се во нормала или не, се уште не сум била кај матичната за да ми даде упат за на ендокринолог .

13. mirc

mirc Активен член

Се зачлени на:
    23 мај 2013
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    1
    здраво сакам да ве прашам дали тероидната е по опасна кога е кај човек дијабетичар кој се лечи со терапија од три врсти апчиња многу се плашам,ми кажаа дека е на време откриена т.с во почетна фаза и дека не е опасна

14. Saricko

Saricko Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.138
    пред една година ми беше дијагнозирано хипотиреодизам намалена функција
    пиев 6 месеци еутирокс почнав со 50 мг после 6 недели ми намалија 25 мг и после 6 месеци се беше
    во ред..ми рекоа дека доживотно морам да бидам под терапија но не мора да значи..никогаш не треба да губиме вера јас 2 год имав и многу цисти на левиот ребус од жлездата но без терапија исчезнаа :) бев пред 6 месеци на контрола и се беше супер затоа не губете надеж ;)

15. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
  16. fashion.owl

fashion.owl Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2013
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    21
    Неделава закажав преглед и некако страв ми е, само знам дека треба да се прави крвна слика, ако може некој да ми објасни во ЛП што оди после тоа и нешто за резултатите и терапијата ќе му бидам многу благодарна.

17. suncicalulevic

suncicalulevic Активен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    jas go imam istiot problem dolgo vreme nasive lekari ne mozea da mi dadat soodvetna terapija pa se resivme za DR.Nacev vo Sofija R. Bugarija i mnogu sum zadovolna ako sakate mozam da vi dadam negov kontakt

18. bubeb

bubeb Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво ме интересира дали некој се соочил со ваков проблемо со тироидна?
    Имам воспален чвор на лев лобус со отечена тироидна со тоа што хормоните ми се нормални крвна слика супер.
    Однапред ви благодаарам

19. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    направив крвна анализа во млин балкан...се беше ок...ама бев на ехо во приватна болница ...и таму ми најдоа циста....не ми кажа докторката ништо лошо...но рече на контрола за 6 месеци

20. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    здраво,после 2 месеци пиење еутирох 25мг.пред неколку дена бев на контрола,резултатите беа супер,мегутоа,откако поцнав со терапијата осекам срцебиене,како пририпнување на срцето,едноставно осекам дека не ми работи правилно,и сповнав на докторката,но не ми објасни нисто конкретно...јас заказав на кардиолог ,терминот ми е во јануари...па ако има некој слицно искуство,слицни симптоми нека сподели..поздрав..