Девојки ај ако сака некоја од вас нека напише детално како се проверува тироидна жлезда зошто итно ми е а од мобилен сум вклучена, неможам да ја листам темата моментално. И дали низ сите градови во лабораториите има испитување за неа или пак само во Скопје ?
сега скоро во секоја лабораторија испитуваат за тироидна жлезда,се испитува преку крв ти одредуваат како ти се хормоните и според тоа нели одредуваат терапија доколку е потребан,но сепак најдобра стрчност мозжеш да добиеш на клиника во скопје на институтот за патофиза и нуклеарна медицина си имаат своја лабораторија која воопшто не е скапа 250денари (а во сите други лаборатории иако со картон работат наплаќаат многу повеке) исто така имаат и ехо апаратче ти ја гледаат жлездата на него така да доколку не си од ск а имаш можност секако дојди јас сум многу задоволна од таму одам кај доктор Даниела Миладинова престручна е и декан е на медицинскиот факултет ке те ислуша се ке ти каже пробај нема да згрешиш.
За Silvana 1234 , јас одам на контрола кај др Татјана Миленкович, според мене добро си ја работи работата,,само многу набрзинка е прегледот кај неа , пријатна е и можеш слободно да разговараш со неа за се што те интересира,, пред девет месеци ми открија хипо и досега добро го поднесував еутироксот, само еднаш ми се има случено кога ми го покачија на 75 и имав тахикардија, но сега два дена веќе како нешто да ми стои на грлото и ми смета кога подголтнувам, ако некој има слично искуство ке ве замолам да ми пишете. Однапред Ви благодарам, поздрав до сите
здраво девојки! последните резултати ми се фт4- 10,2 фт3- 9,03 тсх- 3,4. ме интересира дали тоа што фт3 ми малку повисоко (4,2-8,3) прави проблем при забременување. веќе три месеци се обидуваме, но безуспешно. и уште едно прашање, косата почна многу да ми паѓа и мислам дека е од пропилтиоутацил, си пишува во несакани ефекти. дали некој имал вакво искуство да ми пишете. поздрав!!!
здраво девојки,сакам да прасам конкретно за брокулата,дали смее да се користи при заболување на тироидната,за една иста работа некаде про;итам може,на др.место не,незнам во сто да верувам,ако некој знае,нека сподели,бидеј;и ја обожавам,
брокула, карфиол и зелка треба да јадат оние што имаат хипертиреоза затоа што ја намалуваат работата на тироидната жлезда!
јас пак со прасање,извесен период пијам капсули пивски квасец,богати се со витамин б,добрисе за косата посто ми пагасе од тироидната,но неможам да најдам информација дали е во ред или не,посто нели пијам еутирокс..па се мислам нем да имам повеке стета од корист,ако има некој информација нека сподели,поздрав
Здраво јас имам една дилема околу ова со тироидната жлезда. Значи пред 7 месеци дознав дека имам многу покачен FT4 ми беше 37 а нормално е од 9 - 25, а TSH ми беше 7,4.Пиев типозол прво од 25мг,по вториот преглед FT4 ми беше 21 со исто TSH - 7,4 исто тирозол од 20 мг. Сега со последниве резултати од пред една недела FT4 ми e 11 a ТSH ми е 19,2 . И сега тоа мене многу ме буни ми пишува да пијам тирозол од 5 мг а ова TSH ми е многу зголемено нормално е од 0,4 - 4,5 а мене ми е 19,2.Исто така не можам да останам бремена некаде прочитав требало да дојде TSH дури 2 па да може тоа да се случи.Дали некој ги има пиено овие апчинја и некако не ми се јасни овие наоди. Значи ми пишува клиничка состојба - еутироидна, Хормонски статус (ФТ4) - нормална , ТСХ - наголемена.контрола по 2 месеци,ајде ве молам малку дообјаснување на мојава ситуација , доколку некој знае се разбира. Однапред благодарност
TSH хормонот служи за да го детектира нивото на Т3 и Т4 во крвта и за да и даде инструкции на тироидната жлезда како да работи. Кога Т3 и Т4 се покачени TSH е обично намален за да и каже на жлездата да намали со работа и обратно. Проблемот со хипертироидизам е што нема едно официјално дозирање со тирозол кое ќе се покаже како успешно за сите пациенти. Обично лекарите си имаат некоја стратегија со дозирањето и секогаш пробуваат па ја менуваат терапијата према резултатите. Најчесто почнуваат со поголеми дози па потоа намалуваат. Она што треба да го знаете е дека стабилизирањето на жлездата е доста долго. Јас бев на терапија со тирозол 2 години додека да дојдам во нормала со сите хормони и контролите ми беа закажувани многу често. Сега последниве две години сум без терапија бидеќи жлездата се стабилизираше. На контрола одам на околу 6 месеци, а последниов пат ми закажаа на 9. Хипертироидизмот секако мора да се стабилизира пред да се забремени. Не е ни препорачливо да се обидувате ако хормоните не се во ред поради тахикардиите и слабеењето. Сакам да кажам дека и да останете бремени си го ризикувате вашето здравје. Инаку за време на бременост секако ќе имате почести контроли. Терапијата не влијае никако на бебето, само на вас.
Последните резултати од испитување на хормоните покажаа дека имам проблем со тироидната жлезда и матичната ме прати да ми направат ехо. резулатот воошто не и се допадна на докторката и тоа ме исплаши малку, ми спомнуваше некои таблети-хормони дека можно е да ми дадат за пиење
Саκам да пρаша,не сум многу инфоρмиρана,ме интеρесиρа дали е можно тоа што пρемногу се потам да е од тиρоидната жлезда и дали пρетставува голем пρоблем?
Не ти кажа точна дијагноза? Хипо, хипер, хашимото? Свашта со докториве, не и се допаѓале... Што има па да и се допаѓаат, доктор треба да те подготви и излечи, не да ти кажува допаѓа/не допаѓа. Не се плаши, дури и да пиеш хормони, не гледаш тука цела банда сме и арни стоиме. Секој ден наутро, на празен стомак, апче, пола саат да помине, па јади и пиј и однесувај се како ништо да не ти е, зошто реално, ништо нема да ти биде.
Што знам, не и се допаднале бројките Total T4 115 Third 8,39 Generation TSH искрено повеќе ме исплаши нејзината реакција отколку прегледот на ехо.
Кажете ми дали ова покачување на тироидна жлезда е опасно,и дали ке треба некоја терапија? Еве ги резултатите Third 5.35 Hi - ref: 0.400-4.00
Денес ги добив резултатите за тироидна и TSH 5.29 (0.465-4.6 и ST4 9.38 (9-20), ова хипо е или хипер, не ми е јасно? Ај помош ако знае некој да ми објасни. Фала
ТЅН- е тиреостимулирачки хормон кој и кажува на тироидната жлезда колку да лачи Кај тебе е малку покачено што покажува на хипотиреоза FT4 е слободен тироксин, одн тироксин кој го добиваш од терапијата Кај тебе е во граница но е малце низок Не е нешто страшно докторката ќе ти даде терапија
Симптомите не се поклопуваат, барем со состојбата. Пред неколку месеци забележав нагло зголемување на тежината, непропорционално со изедените оброци. Косата почна забрзано да ми опаѓа и постојано бев поспана. Кожата ми стана многу мрсна, што е крајно несвојствено за мене. Испитувањето покажа дека имам зголемено лачење и слободен хормон, со други зборови непосредна дисфункција на хипоталамусот. На ехо преглед е евидетирано дека имам лесно зголемување на двата лобуси. Испитувањата се направени во лабараторијата на доктор Никола Костурски. Ете така.. Сега сум на Еутирокс веќе 2 месец и проблемите кои ги имав а беа алармантни се повлечени. Имав гушење и намален капацитет на белите дробови. Сите пореметувања се резултат на стрес. Првите 5 дена пиев по половина таблета, а понатаму земав по цела. Во последен период забележав дека дел од симптомите се повторуваат. Косата ми паѓа повеќе од вообичаено а и кожата ми е повторно мрсна. Се плашам дека акните ќе ми станат секојдневие. И повторно ја чувствувам таа непријатна грутка во грлото. Контролата ми е закажана за 3 месеци од почетокот на терапијата. Мислите ли дека треба порано да се јавам за преглед ?? Има ли потреба ??
Нема потреба да одиш порано Закажуваат на три месеци за да видат како ти делуваат апчината, кога ќе ти се стабилизира ќе одиш на 6 или 9 месеци
Строгнер, а ти проверија и други хормони? Зошто ти е од хипоталамус, провери ги и другите, со цела слика. Обично во таква состојба се покачува и пролактин и тестестерон и не знам веќе што... И за зголемено лачење те хипер, не препишуваат еутирокс... друг беше лекот. Ако ти помага, пробај со јадење на храна богата со железо и се што не смеат да јадат хипо, брокули, карфиоли, кикирики, зелка итн итн. Исто така имам читано дека Л карнитинот има добри резултати кај средување на состојба на хипер. Јас сакав да прашам колку сте свесни за штетноста на глутенот? Јас имам само очајни обиди да го избегнувам...но тоа со нашата кујна е невозможно... Еден празник не можеш да истераш како што треба (те лепче вртат, те пити, те теста, еден куп, па да да се прави со безглутенско брашно, тоа е цело богатство, за здравје не се штеди, ама 1 кг брашно е 350 денари, да се разбереме,можам да си месам леб за цела недела со тие пари, ама...се друго,мало морген) . Глутенот ја зголемува шансата за автоимуна болест на тироидата, а и ги појачува симптомите. И дали некој од вас зима дополнително витамин Д? Генерално сакам да ве прашам следново, бидејќи повеќе пати правам обиди да ве инволвирам повеќе во темава, да се активирате, за наше добро, но ве нема или доаѓате со едноставни прашања кои претпоставувам треба да ви ги изгугламе сите тука, ДАЛИ ВООПШТО ИМАТЕ ЖЕЛБА ДА ЖИВЕЕТЕ НОРМАЛНО, ЗДРАВО И ВИТАЛНО КАКО ПРЕД СОСТОЈБАТА СО ВАШАТА ТИРОИДА? Здрави и живи, полни со енергија како сите нормални луѓе? Да?! Епа АКТИВИРАЈТЕ СЕ МАЛКУ НА ТЕМАВА И ДОЗВОЛЕТЕ ДА НАПРАВИМЕ ПРОМЕНА ЕДНИ КАЈ ДРУГИ! Со повеќе информации, со повеќе поддршка, со повеќе искуства, со повеќе знаења околу темата. Не знам...не разбирам, зошто? Па пишете нешто, како сте, што ви се случува, нешто ново и убаво? Спојлер Read these 10 things you can do to live a better life as a thyroid patient! May 22, 2012 By Janie Bowthorpe In my most recent post of May 21st, 2012, I showed you two examples of very poignant emails I get weekly. And the second one revealed how hard it can be when you not only have very little money, but an uninformed doctor who ends up keeping you sick. Yesterday, I received another email from a thyroid patient which simply blew me away, directed to the gal above. But it turns out her words are very appropriate for all of us. Read it carefully and enjoy. Dear friend, I am also hypothyroid. I am on Armour Thyroid, but if I couldn’t get it, I would still take the following supplements to try and give my thyroid gland the support and boost that it needs in order to make its own hormones. Please consider starting on one or more of these and see how you feel. I’m listing the most important ones first. 1. Sunlight! We all need sunlight every day. Our bodies make vitamin D3 in the skin following exposure to sunlight. People who are overweight are usually low in vitamin D3. D3 helps the thyroid. D3 from sunlight is the best kind; D3 supplements are not as good. Don’t believe the medical profession when they try to scare you off from getting sunlight, and don’t use harmful chemical sunscreens; just cover up with longer clothing after you have had your desired sun exposure. Vitamin D3 actually has a protective effect against most cancers. Best of all, it’s free. 2. Iodine – it is part of the raw material for thyroid hormone. Buy a cheap bottle of simple iodine tincture and paint a drop on your skin each day with a cotton-tipped swab. It helps in so many ways. Not only does iodine supply the thyroid gland with raw material for hormone, but it is the body’s own natural antibiotic. The neutrophils (specialized white blood cells) each contain a speck of iodine to help fight off microbes. And the eyes and ears work better if iodine is sufficient in the body. The ciliary body of the eye has a rich concentration of iodine. And the little cochlea of the inner ear contains fluids – perilymph and endolymph – which contain iodine as well. 3. Selenium – a co-nutrient with iodine. Iodine should always be taken with selenium. I get my selenium in the form of pumpkin seeds, 2 tablespoons each day. 4. Magnesium – I make my own magnesium oil and apply it to my skin daily. Janie will tell you how wonderful magnesium oil is – it helps to burn calories by supplying the “flame” for metabolism. And it’s very anti-inflammatory, with no side effects. My recipe is as follows: Stir a cup of magnesium chloride flakes and a cup of pure water together in a bowl for 5 minutes until dissolved, then pour into a clean plastic spray bottle (like what you might use for ironing). The Zechstein Sea magnesium chloride flakes are the purest; they are from a mine underneath the Netherlands, an ancient sea of 250 million years ago. A 1-kilo bag of Zechstein magnesium chloride flakes should last you more than a year. 5. Green leafy vegetables, a dietary source of magnesium – these are helpful in so many ways and are great either raw or cooked. If you cook them, top them with a little salt, a squeeze of lemon juice and a splash of olive oil. 6. Vitamin C – helps the liver to convert T4 to the active T3 hormone. I always have more energy when I remember to take 500 mg of vitamin C twice daily. 7. Coconut oil – really! It supports the thyroid and helps with weight loss. Try to get raw or unprocessed coconut oil, but in a pinch any coconut oil is helpful. Take 1-3 tablespoons per day. Stir it into yogurt and chill it if you don’t like to swallow oil. 8. Avoid refined carbohydrates like the plague, please! They are not food at all. It is impossible to lose weight if one is eating refined cereal, bread, pasta, pizza and sweets. These trigger the body to produce more insulin; the insulin then triggers the cells to store the calories as fat. This is from the book by Gary Taubes, Good Calories, Bad Calories. 9. Avoid using harmful chemicals to clean your house; use vinegar and baking soda for most cleaning jobs. Bleach, ammonia and other chemicals are extremely harmful to your thyroid gland; chlorine displaces iodine in the body. 10. Simplify your personal care supplies to further reduce your toxic exposures (this saves money too). Throw away the fluoridated toothplaste, and brush with baking soda. Hydrogen peroxide 3% makes a good dental rinse. Baking soda dusted under the arms is an excellent and nontoxic deodorant. If your skin is sensitive, mix equal amounts of baking soda and cornstarch and use that as deodorant. Use a soap with a very simple formula and no chemicals. Try to find a shampoo without SLS or parabens (carcinogens). To save even more money, stop using shampoo and wash your hair with a baking soda solution and rinse with a mild vinegar solution. Many people say their hair is lovely with this treatment; google “no poo” to learn more. If you have dry skin, massage in a drop of coconut oil. Don’t use commercial creams or lotions; don’t put anything on your skin that you wouldn’t eat. I wish you all possible success with your health. Even if you haven’t much money, there are things you can do to feel better. Please let Janie know how you are doing in a few months’ time, so she can let us know! Your sisters and brothers in the STTM community will welcome your news. All the best, and don’t lose hope. Better days are ahead. Lots of hugs, Yvonne in Cyprus